אחד אדום כתב:
אני אפרש את דברי, להגיד שצה"ל הוא הצבא הכי מוסרי זאת מנטרה שאנחנו חוזרים עליה הלוך ושוב אבל היא לא נכונה. העובדה הבסיסית היא שצבא קוסטה ריקה הוא הצבא הכי מוסרי בעולם כי הוא לא קיים (והלואי שאצלנו זה היה יכול להיות בבחינת "וכיתתו חרבותם לאיתים וחניתותיהם למזמרות, לא ישא גוי אל גוי חרב ולא ילמדו עוד מלחמה")...
ואגב, אתה חושב שלמישהו משנה עם הילד שלו מת בגלל "טעות" (כלומר שהוא במקרה עבר ברחוב כשהיה שמה איזה מחבל, או שבטעות צה"ל ירה עם תותח לא מכוון שפגע בבית הלא נכון) או בכוונה. אתה חושב שאבא של חיל שמת בתאונת ירי או בדו"ץ מרגיש יותר סבבה מאשר החייל שמת תוך כדי קרב? אני חושב שאם יש הבדל אז אולי הוא הפוך, כי במוות במהלך קרב יש איזושהי נחמה, (למרות שכנראה להורים פחות). למעשה רוב חיילי צה"ל שאנחנו מוקירים את זכרם מתו במהלך של פעולות צבאיות "מקובלות" (מלחמת העצמאות ויום כיפור) או מקסימום בגלל טעויות אנוש ולא בגלל פעולות טרור. ככה שהמטרה המשותפת של לזכור את הנופלים משני הצדדים גם אלו שמתו מהצד שלנו במהלך קרב וגם אלו שמתו בדרך זהה בגלל פעולות קרביות מצדנו או בגלל "טעויות" שלנו נשמע לי לא רק ראוי אלא אף יפה ואולי בזכות פעולות קטנות שכאלה נגיע בסופו של דבר לחלק הנ"ל בחזון ישעיהו ובנבואת מיכה
ראשית, כל הכבוד לקוסטה ריקה. הלואי ולנו לא היו אויבים מכל כיוון שמאיימים לזרוק אותנו לים, ולא היינו צריכים צבא.
זו אמנם מנטרה, אבל מהנסיון שלי היא נכונה. גם אם יבוא אחד או שניים ויספרו לי סיפור על קצין שנתן פקודה כזו או אחרת, זה לא ישנה את דעתי. אנשים רעים יש בכל מקום, גם בצבא.
אגב, כשאתה במלחמה, יש כמות מסוימת של חוסר מוסריות שאתה חייב לקבל. אתה לא יכול להלחם בלי לפגוע בחפים מפשע. זה לא עבד באף מלחמה עד היום ואין סיבה שאנחנו נצא מגדרנו לעשות זאת גם.
וכמו שאמרתי, בתחילה ההרגשות שלי היו נחמדות כלפי הטקס שהתנועה מארגנת. כשגיליתי בתחילה שמטרת התנועה היא להפסיק את ה"כיבוש" התחילו בי ספקות. הרי הפסקת הכיבוש הוא אינטרס פלסטיני מובהק. למרות ישראלים שמסכימים עם האינטרס הזה, מה עם האינטרס של אלה שלא חושבים ככה? האם מטרת התנועה היא להביא לידי סיפוק את האינטרסים של הפלסטינים בלבד? איפה הפשרה?
אבל כשדובר על לזכור מחבלים, שמטרתם היחידה היא לגרום להרג של אזרחים, פה אני חייב כבר לקחת עמדה, ולצערי זו לא העבדה שלכם. אני אגיד לך את זה בצורה פשוטה יותר.
אני בטוח שישנם מפקדים שנתנו הוראה להרוג אזרחים סתם. כמו שאמרתי, אנשים רעים יש בכל מקום.
אבל המטרה המוצהרת של הצבא היא לא לעשות את זה. ככה שגם אם אתה לא מאמין לצבא, לפחות למראית עין זה ככה. אני, בשירות שלי, לא נתקלתי בשום סיבה לפקפק בזה.
המטרה המוצהרת של המחבלים, לעומת זאת, היא פשוט להרוג כמה שיותר יהודים. אין איזהשהו אינטרס כללי כזה. אין תוכנית מדויקת איך להפסיק את אותו כיבוש פרט לפעולות טרור נגד אזרחים.
אם אתה באמת באמת מאמין שאין הבדל בין השניים, אני לא חושב שיש לנו בכלל בסיס לדיון נוסף בעניין. לצערי.