el dudernio כתב:
ראשית אפתח ואציין שוב שברגע שמקום מסויים מוכר חמץ הוא כבר אינו כשר לפסח.
אדם שבאמת שומר לא יקנה ממנו. מכיוון שאני אומר את זה כבר בפעם השמונים אני לא מצליח להבין איך עוד לא הפנמתם את הענין.
חמץביום שבת? האם כפו עליך לא לבוא למשחק? מכיוון שיכלת לבצע את שני הדברים הנ"ל הרי שבוודאי שלא מדובר בכפיה, ולמען
האמת הדרישה שלך שתהיה תחבורה בשבת וכן שיוגש לך אוכל לא כשר הינה בגד כפיה על הדתי לאי שמירת מצוות. לפיכך,
אתה בהתאם למצב עושה בחירות, וזה בעצך מהות החילון,, חופש הבחירה, דבר אשר אתה לא מאפשר לדתי, כפי שאמרתי כבר.
למשל כאשר באתי למשחק ונשפכה עלי בירה למעשה באתי במגע עם חמץ, דבר שאישית לא משנה כהוא זה, אולם עבור אדם דתי
אקט זה יחשב עבירה. עצם העובדה שעלי נכפתה "עבירה זאת" ועליך לא נכפה שום דבר הוא מוקד הדיון.
כמו שכבר אמרתי, מכיוון שהציבור הדתי חיי עם הגבלים ברגע שיש עימות בין הצדדי הצד שיעבור על "הגבלים" יהיה הצד הדתי ולא
הצד החילוני, לכן באופן אוטומטי צריכה להיות התחשבות יתרה בו. זה לא בהרכח אומר כפיה, כי הרי לא כופים על החילוני דבר,
פשוט מאפשרים לדתי לקיים את מצוותיו. נראה לי שסוגייה קלה זאת לא מובנת לכם ולא תובן לעולם מתוך תחושב קוזאק ניגזל
שהז יודעת איך הצלחתם לפתח דווקא בתוך ליבה של הבורגנות התל אביבית.
אם אנשים
בוחרים לא לאכול במקום שמוכר גם דברים שהם
בוחרים לא לאכול,הרי שהם אלה שמונעים מעצמם לאכול שם, ולא אף אחד אחר.
החמץ ביום שבת היה במצב ההיפוטתי שהיו מקפיצים אותי(ולשמחתי לא הקפיצו אותי), ואז אכן לא היה לי מה לאכול במשך כל סוף השבועכי בבסיס אין אוכל כשר לפסח ראוי למאכל(מעבר למצות וגם על זה אפשר להתווכח), ואפילו להביא אוכל מהבית לא הייתי יכול כי יש איסור להכניס חמץ לבסיס.
שוב, העובדה שהצלחתי להגיע למשחק לא אומרת שבאמת היתה לי אפשרות להגיע. גם האפשרות לקחת מונית וגם הדרך שבה באמת הגעתי הן לא אלטרנטיבות סבירות לאוטובוסים ורכבות.
איך בדיוק זה כפייה על הדתי שתיהיה תחבורה ציבורית בשבת? מישהו הכריח אותו לנסוע בה? ומן הסתם מי שיעבדו בה יהיו אלה שלא שומרים שבת. ואם יש מישהו שלא מוכן לנסוע בכלי רכב שנוסעים בשבת הרי שזאת בחירה שלו, ולכפות על כלל הציבור שלאתיהיה תחבורה ציבורית מתי שזה לא מתאים לחלק מאוד קטן פה זאת כפייה דתית לכל דבר.
אני לא דורש שיוגש לי אוכל לא כשר בכל מקום, אבל אם מוכר רוצה למכור אוכל לא כשר לצד אוכל כשר, לדרוש שלא יימכר אוכל לא כשר כלל זאת לא בקשה להתחשבות.
גם ברחוב מישהו יכול לשפוך עליך בירה וזאת תיהיה עבירה. אתה לא יכול לדרוש מכל העולם לא לשתות בירה מחשש שהיא תישפך עליך בגלל זה.
לא צריכה ליהיות התחשבות יתרה באדם שקובע לעצמו איסורים. ההתחשבות היחידה שמתאימה היא שלא יכריחו אותו לעשות משהו הנוגד את אמונותיו כל עוד זה גם לא פוגע בסביבה. ברגע שאתה כופה על הציבור "להתחשב ברגשות של דתיים" אתה כופה עליהם לקיים "מצוות" שאין להם שום עניין לקיים.
אם מישהו לא מוכן לקנות במקום שמוכר חמץ בפסח אז יש לו די והותר מקומות שעושים את זה ויעשו את זה גם בלי חוקים שיקבעו את זה. אם אדם לא מוכן לנסוע בכלי רכב שנוסעים בשבת אז יש לו מספיק כלי רכב שבהם הוא יוכל לעשות את זה. אם זה אומר שהוא צריך להמנע מתחבורה ציבורית-זה איסור שהוא כפה על עצמו, והוא ידע שיהיו מקרים כאלה כשבחר את אורך החיים הזה.