el dudernio כתב:
בכל מקום לתת חברה החיה על פי יותר איסורים החברה הכוללת תצתטרך להתחשב בה יותר על מנת לזכות בשלום.
המיעוט באיסורים שהחל על עצמו הציבור החילוני, מכתיב מצב ברור שאם יש ציבור אשר יוותר על משהו במאבק
בינו לבין הציבור הדתי/מסורתי יהיה הציבור החילוני, מתוקף הוויותו של אותו ציבור. אין זה אומר שחלה כפיה
דתית, והיא חלה לא מעט. במקרה הזה למשל אם היו אוסרים עליכם להיכנס על חמץ, אוסרים לפי חוק על קרלוס למכור
חמץ, מנסים למנוע את מי מהדברים בכוח אזי היה מדובר בכפיה אך כאמור לא זה היה המצב, והתהיה למה מכרו?
אולי כדאי היה לבקש (לבקשה לא לכפות לא לדרוש לבקש) מקרלוס לא למכור היא תהיה יותר מלגיטימית והדיון שהתפתח
כאן על מי מוותר למי הוא החאט הקדמון של החילוניות במיוחד כאשר אתה מגדירים את זה כ"עקרון", כי אם איני
טועה אין לך עיקרון לאכול חמץ בפסח ולא להתחשב בחברת ליציע, יש כאן משום הדווקאות כי אני יכול.
עדין כאמור לא עניתם לי על הסוגיית המאוד מענינת שעבור הציבור השומר מכירת החמץ סתמה את הגולל לגבי יכולת
ההסעדה העצמי במשחק, לעומת זאת יכולת זאת לא היתה נשללת במידה והיו מוכרים מזון כשר במזנון.
מאי 2010, אתה צודק שעשרות אנשים נהרגים מדי שנה בתאונות דרכים בסופי שבוע, אבל אני ממש לא בטוח שמדובר בתוצאה
של מחסור בתחבורה ציבורית, הייתי שמח לדעת כמה מאיתנו מתשמים בתחבורה הנ"ל בשביל לצאת בימי חמישי בערב? או
כמה
ניצלו את האוטובוסים בשביל לחגוג בימי רביעי בנלוס או במינוס 1? אני מניח שהתשובה היא די מעט, ולא בשבל מחסור
בתחבורה ציבורית אלא בשל הנוחות שברכב הפרטי.
דר"א מתי אתם בפעם האחרונה "סבלת" מכפייה דתית? ומה היה הסבל הנורא?
אני מרגיש שאני חוזר על עצמי אז אני אענה נקודתית:
1-הדרישה מהציבור החילוני להתפשר בכל התנגשות בין דת לבין חופש, בגלל שלהם אין חוקים מתקופת הברונזה שהם לא רוצים להפר, היא לא הגיונית.
2-אם אכן יש התפשרות כזאת היא פותחת בור ללא תחתית. חייבים להציב גבול, ולדעתי הגבול הוא לאפשר לכל אחד לקיים את האמונות התפלות שלו כל עוד הן לא פוגעות באלה שלא חולקים אותן.(התגובה הזאת מתמקדת בזה
viewtopic.php?p=897575#p897575 )
3-העקרון הוא לא לאכול חמץ בפסח אלא שאנשים אחרים לא יכפו עלי את האמונות הטפלות שלהם.
4-מכירת החמץ לא סתמה את הגולל על הציבור הזה, אלא הציבור הזה בחר לא לקנות בגלל שמוכרים גם חמץ.
5-ברור שיהיו הרבה שימשיכו להעדיף לשתות ולנהוג גם אם תיהיה אלטרנטיבה, אבל אני בטוח שלא מעט יעדיפו את הפתרון הזול והבטוח, בעיקר אם התחבורה הציבורית תיהיה 24/7, אחרי תקופה ארוכה שאנשים יתרגלו לזה שכל הזמן יש תחבורה ציבורית.
6-פעם אחרונה? ביום שבת האחרון, כשלא היתה לי דרך נורמלית להגיע למגרש שנמצא בצד השני של העיר בה אני גר, ונאלצתי לנסוע בטרמפ מאולתר. אם מעניין אותך: הפעם תיהיה אולי מחר, ואם לא אז זה יהיה למישהו אחר, שיצתרך לסגור שבת ולאכול אוכל שנותנים לחיילים לפרוטוקול כי שום דבר במטבח לא מספיק כשר לפסח.
el dudernio כתב:
שגילו, לי אין עם זה שום בעיה, לי אישית גם לא היתה בעיה לקנות מקרלוס אם הייתי רעב, אבל מבחינת הציבור המסורתי יש עם זה בעיה.
הפועל, לפתוח האשכול וגם לי אין בעיה עם שהייה במחיצת חמץ, וזאת הנקודה שאתה מפספס. פותח האשכול אפילו אמר שאים שום בעיה שתביאו מהבית או כל דבר אחר, הוא גם אמר שאם הקבוצה ביקשה מקרלוס וזה סירב אין לו שום בעיה עם הנעשה אבל אתה מסרב להפנים את זה ומבחינתך מדובר בכפיה דתית. למרות שאיש לא כפה עליך דבר ורק עלתה תהיה לגבי הענין. זה מה שנקרא חוסר התחשבות ואי מידתיות, כי הדיון הוא לא על השהיה במחיצת חמץ אלא על אי מתן אופצית האכלה לציבור שלם, דבר שהיה יכול להמנע במאה ואחת אלף דרכים אחרות אבל לא נעשה. בנוסף כמו שאמרתי וגם
פותח האשכול אמר, אף אחד, אבל אף אחד לא ביקש ממך לא לאכול חמץ, וגם אף אחד לא דרש מקרלוס לא למכור חמץ, היתה
רק בקשה לבקש ממנו לעשות זאת. אבל אתה כמיעטו נרדף בת"א לא מסוגל להבין זאת וישר מוציא את קלף הכפיה הדתית,
כאילו זה איזה צלב שחילוני כמוני אמור להיבהל ממנו להרתע.
גיא גם פותח האשכול וגם אני מדברים על מתן אופציה. בפותח האשכול דיבר על לבק מבעל המזנון לא למכור ואם הוא מסרב
אזי הוא לפחות היה מרגיש שהקבוצה מתחשבת גם בו ולא רק בציבור אוכל החמץ. לא דובר כאן על כפיה בשום שלב, מלבד אצל
אלו שמרגישים נרדפים אבל עדין לא השיבו על השאלות:
1. מתי בפעם האחרונה הם סבלו מכפיה דתית?
2. האם הם לא מוצאים הבדל בין לאפשר למישהו לקנות רק אוכל כשר פסח לעומת למנוע ממישהו לקנות אוכל בלבד?
1 עניתי תגובה מעליך
2 אפילו אם כל החנויות בארץ היו מוכרות חמץ בפסח(אוי גוועלד!), זה לא היה מונע מאף אחד לקנות אוכל. אני אנסח את זה בדיוק איך שאתם רוצים שאני אנסח את זה "מלא שנאה ודיעות קדומות"-זה שאנשים בוחרים לא לקנות מחנויות שמוכרות חמץ זה בעיה שלהם.
בדיוק כמו שאם מישהו לא מוכן לקנות בחנות שמתעסקת עם מיקרוסופט זה שכל החנויות שמוכרות מחשבים מתעסקות עם מיקרוסופט לא אומר שמונעים ממנו לקנות מחשב, אלא הוא זה שמונע את זה מעצמו.