גיא האדום כתב:
אתה מבין שאתה משווה מדינות באירופה שהן בגודל אוכלוסיה של ערים בארה"ב? המדינות האלו הן כמעט טעות סטטיסטית במונחים אמריקאים. לכן אני משווה את המצב למדינות הגדולות באירופה. וב4 מתוך 5 המדינות הגדולות במערב אירופה, המצב הרבה יותר קשה מארה"ב. זה אפילו לא קרוב. האמת שאפילו אם משווים את כל מערב אירופה לארה"ב (ולא סופרים מדינות, אלא אנשים), סביר שהמצב בארה"ב טוב יותר.
אני לא יודע על סמך מה אתה קובע שבארה"ב ההתפרצות רק מתחילה ובאירופה היא קרובה לסיום. בבריטניה (המדינה השנייה בגודלה ביבשת) היא קרובה לסיום? ביחס לגודל האוכלוסיה, המצב בארה"ב היום (לא "עד היום" "היום") לא יותר רע ממערב אירופה. בארבעת המדינות הגדולות האלו היו כמעט 1,600 מתים ו15,000 מקרים חדשים רק היום, שזה דומה לשעור היום בארה"ב. בכל המקומות האלו (ובאחרים) פותחים חלקים מהכלכלה מחדש אז התפרצויות חדשות הן בוודאי אפשריות, בארה"ב או באירופה.
אשר לרעיון של ההשוואה, אתה מוזמן לגלול במעלה האשכול ותראה מאיפה זה מגיע. זה מגיע מהטענה שההסבר למימדי המגיפה בארה"ב הוא מערכת הבריאות הבעייתית במדינה, ובפרט שעור הבלתי מבוטחים. אני חוזר ואומר, שעם כל הבעיות הידועות במערכת האמריקאית, המגיפה הזאת היא לא בדיוק הוכחה ניצחת לעליונותה של מערכת הבריאות הסוציאליסטית באירופה.
אני לא קובע כלום, אני מצטט את המודל שמצאתי שחוזה 130,000 מתים בארה"ב עד סוף המגיפה. (של אוניברסיטת וושינגטון,
https://covid19.healthdata.org/united-kingdom, המודל שהתעדכן מכ-80,000 למספר החדש. זה לא המודל שעליו דיברת? יש שם את כל המדינות באירופה ואת ארה"ב, לעיונך)
אם אני הייתי צריך לקבוע מי יותר קרוב לסיום הייתי מסתכל על המגמה של מספר המקרים החדשים ושל מקרי המוות, ועל אחוז החיוביים מכלל הבדיקות היומיות (ככל שהאחוז הזה קטן יותר כך סביר יותר להניח שמערכת הבריאות מכירה את כל המקרים או את רובם המכריע). המגמה של המדדים באירופה בירידה (מלבד בריטניה, אבל היא כבר לא חלק מהאיחוד בעצם), ובארה"ב הם די יציבים (אם ננכה את הירידה בניו יורק וסביבתה נגלה ששאר ארה"ב בעלייה). אחוז החיוביים ביממה האחרונה (מהנתונים שמוצגים ב-worldometer) עומד על כעשרה אחוז. באיחוד האירופי (שוב, מלבד בריטניה) מדובר על כרבע מזה (בחלק קצת יותר, בחלק קצת פחות).
לגבי הגודל של המדינות והעובדה שביחס לארה"ב הן "טעות סטטיסטית", זה היה רלוונטי אם היינו מסתכלים על מספר המתים, אבל אנחנו מסתכלים (או לפחות אמורים להסתכל) על שיעור המתים, כלומר על מספר המתים מנורמל לגודל האוכלוסיה (ואם אפשר, אז גם ביחס לשיעור הנבדקים, כדי לדעת how far are we בתוך המגיפה, אבל אפשר להניח שזה משוקלל לתוך המודל ההוא).
ולגבי הפסקה השנייה שלך: אם אתה רוצה להראות שמערכת הבריאות ה"ייחודית" של ארה"ב היא לא פקטור, אז תביא לנו איזה מספר שקשור לזה, ולא סתם מדדים כלליים שאתה אונס כדי שיאירו את ארה"ב באור קצת פחות נורא. אני לא יודע עד כמה זה פקטור (ואני יכול לדמיין הרבה אחרים, כמו צפיפות אוכלוסין במרכזים עירוניים שחיים בהם מיליונים רבים של אנשים, בתור התחלה, והתגובה הכושלת של הממשלה למשבר, בתור המשך, ואלה רק הדברים המובנים מאליהם) אבל אני די בטוח שאתה לא בכיוון של להוכיח שזה לא.