אני חושב שזה קצת מצחיק לחשוב שאפשר לסכם משהו מורכב כמו דפוסי הצבעה של מיליוני בני אדם בהודעה של כמה שורות בפורום.
אני לא אומר שלהסברים כאלו ולנראטיבים אין ערך, להפך, זו דרך די טובה לנסות להבין (לפחות במידה מסויימת) מערכות שהן הרבה יותר מורכבות ממה שאנחנו יכולים אשכרה לתפוס באופן מלא, אבל אני לא לגמרי בטוח שצרך ליפול ככה על אנשים שלא בדיוק מסבירים את המציאות באותה צורה.
בכל מקרה, יש שתי נקודות שאני רוצה להעלות פה, אני חושב שהן חשובות, אבל עוד פעם, אני לא חושב שהן ההסבר היחיד או המלא לנושא.
דבר ראשון, השמאל הציוני (קרי: מפא"י, מה שיצא ממפא"י וכל מה שמריח כמו מפא"י) הרוויח את האטנגוניזם שהוא מקבל מעדות המזרח והפריפריה בצדק. אפשר להתווכח על מה המצב עכשיו, אבל קשה מאד לטעון שלא היו פה עשורים של קיפוח מערכתי והתנשאות וגזענות שהדעת כמעט לא מסוגלת לתפוס. ויפה שתמיד אומרים "נו זה היה מזמן, אתם לא יכולים להתגבר על זה?"
ואני אומר, מעצור ראשון, בוא שמפלגת העבודה והשמאל הציוני ידבר גלויות על זה. אנשים פה באים מקבלים ויברציות מציטוטים של הצל בפייסבוק, אבל ככה סתם בתור דוגמא, לוי אשכול, לא תגיד איזה טוקביקסט, ראש ממשלה, אדם שיש רחובות על שמו ותמונות שלו מתנוססות בבית מפלגת העבודה אמר - "היה יהודי כמוני שמשך שנים הרבה טען: עלייה קצת סלקטיבית, ממצרים שלחו לנו קודם כל את הנמושות, אינני יודע את מי מביאים עכשיו מפרס, אבל נגזר עלינו לקבל אותם, נדע איזה ג'ונגל אנחנו מכינים לעצמנו" (ותאמינו לי, אין שום בעיה להביא ציטוטים מאד דומים מכמעט כל בכירי מפלגת העבודה לדורותיה לפחות על גולדה). וכן, הם היו דמויות חשובות וחלק מההסיטוריה של ישראל, אני לא אומר למחוק אותם מההיסטוריה, אבל אתם יודעים, אולי אפשר לא דברים כאלו -

נראה לכם שבועידה הדמוקרטית השנה יהיו תמונות של ג'ורג' וואלאס?
ואגב, הנסיונות הראשונים של עדות המזרח לצאת נגד הקיפוח והממסד של מפאי היו כמעט כולן משמאל, דברים כמו ואדי סאליב והפנתרים השחורים לא באו מהימין, אבל מפא"י שברה את הנסיונות האלו, בדרך די ברוטלית אגב. ומה לעשות, ואקום פוליטי אופיו להתמלא, ולקח קצת זמן אבל בסוף התיסכולים האלו נוקזו למקום שאי אפשר היה לזרוק את המנהיגים שלו לכלא או להכניס לשורותיו פרובוקטורים של המשטרה.
וכן, זה יפה מאד שממשלת רבין השניה ניסתה לעשות דברים בנושא, באמת, אבל עם כל הכבוד זה לא משהו שהביא לשינוי משמעותי באיכות החיים של האנשים בפריפריה, ובכל מקרה, אני חושב שלרקוע ברגליים ולהגיד "למה הם מצביעים נגד האינטרסים הכלכליים שלהם!!!!!!!" לא עובד אפילו אם אתה ממש ממש חושב שהוא צריך לעבוד (והוא כמעט תמיד לא עובד בכל העולם אגב).
דבר שני, היחס של רוב השמאל הציוני לערבים היה שילוב של שנאה, זילזול ופחד. אני שגדלתי בקיבוץ של השומר הצעיר קראתי את דני דין, אבנר כרמלי, עזית הכלבה הנצחנית, הצנחנים באים ואלבומי ניצחון ממלחמת ששת הימים. אני קראתי עיתון שהיה כתוב עליו "לציונות סוציאליזם ואחוות עמים" ורק כשעברתי לארה"ב ופגשתי במקרה בחורה פלשתינאית שהסבים שלה היו מהחורבות ששיחקנו בהן מחבואים כשהייתי ילד התחלתי אפילו לשאלו את עצמי מה לעזאזל באמת הלך שם ב 48.
ומה לעשות, שנאת זרים זה משהו שימין יכול למכור יותר טוב כמעט תמיד.