אדום מטלי כתב:
Fez כתב:
אני חושב שאנשים פה מגזימים וחושבים שמאמן זה קוסם. אף מאמן פה לא ממציא את הכדורגל מחדש (אלה שמנסים בדרך כלל נכשלים) וגם לא מלמד שחקנים לשחק כדורגל. כמובן שיש חשיבות גדולה למאמן בפן הניהולי של הדברים ובאיזשהו מתווה לטווח הארוך, מאמן זה תפקיד מורכב וצריך שהוא יהיה אישיות ששחקנים ואנשים במערכת יכבדו ויסמכו עליו, אבל זה לא שיגיע לפה איזה מישהו שיתן כמה הוראות טקטיות שהוא שלף מהשרוול ופתאום הקבוצה תתחיל לשחק כדורגל. יש פה איזו דיכוטומיה כזאת של "קבוצה בלי מאמן" לעומת "קבוצה עם מאמן", אני לא מאמין בזה ובטח לא כשהסגל כבר נתון (וגם המערך די נובע ממנו ישירות).
אז רגע, אולי חבל שפיטרנו את המאמן (זכור לי שתמכת בזה באופן נלהב)? לא חבל על הכסף? ואם זה לא משמעותי, למה להתמהמה, בוא ניקח את אלישע או איווניר, מה זה כבר משנה?
אם יש כאן הסכמה די גורפת שהסגל שנבנה הוא איכותי, אז למה בעצם אנחנו משחקים חרא? זה עניין של קארמה?
כשאני רואה פעם אחר פעם התקפות מעבר או אפילו מתפרצות, שבהן ברור לכל בר דעת שאף אחד מהשחקנים לא יודע מה צריך לעשות כרגע, ברור שמישהו צריך ללמד אותם את זה, ואז לדאוג שיתרגלו את זה שוב ושוב, עד שיבצעו את זה מושלם (וזו רק דוגמא).
לאיש הזה קוראים מאמן. ואני מסכים שהוא לא צריך להיות קוסם.
לא זכור לי שאמרתי שמאמן לא חשוב. דוקא אמרתי שחשוב מאוד. כך שזה לגבי "אולי חבל שפיטרנו", "אולי נחתים את X" וכו'. אגב, אין לי בעיה להחתים מאמן ישראלי ואני אפילו בעד.
אבל לדעתי (שמבוססת על אימונים שראיתי ועל כמה שיחות עם שחקנים בליגה) הפער בין מה שחושבים פה שקורה באימונים ובאסיפות קבוצה, לבין מה שבאמת קורה שם, הוא עצום. רוב העבודה של מאמן ברמה הטקטית היא בסיסית מאוד (ופחותה בהרבה ממה שאנשים חושבים), רוב המעורבות שלו באימונים היא די בנאלית, ולדעתי המחשבה כאילו הוא ילמד שחקנים מקצוענים מה לעשות בכל רגע נתון בסיטואציות מסוימות היא נאיבית. כל המחשבה הזאת כאילו הוא "מלמד" שחקנים בוגרים בדיוק איך לקבל החלטות בהתקפת מעבר ואיך ללחוץ על הכדור ואיך להניע כדור ואיך לשחק את התפקיד שלהם, לא נראית לי מבוססת. זה אולי רלוונטי למאמני ילדים ונוער. יש הוראות טקטיות שהן משמעותיות אבל גם יש הרבה קלישאות בתוך כל השיח הזה של "קבוצה מאומנת".
מנדיונדו זו דוגמה למאמן שדי יצר כאוס (שחקנים בעמדות לא טבעיות, הרבה חילופי מקום תוך כדי משחק שגרמו לשחקנים ללכת לאיבוד וכו') מתוך ניסיון לסבך דברים. הרוב הגדול של הדברים בכדורגל (מעל 90%) הם בסיסיים ולא מצריכים הבנה גדולה או יכולות טקטיות גרנזיוזיות. קח מאמן כמו קשטן שעשה קריירה של אחד המאמנים המוצלחים בארץ על 4-4-2 סופר בסיסי עם משמעת טקטית של השחקנים באגף, זה לא בן אדם שהוא גאון כדורגל אבל זה מספיק כדי שקבוצה תראה מאומנת על המגרש. מאמן זה לדעתי יותר כמו מנהל צוות מאשר מנצח או משהו כזה, רוב המשמעות שלו היא ארגונית ומשמעתית והוא לא באמת מלמד אנשים לעשות את העבודה שלהם אלא יותר דואג שהם יעשו אותה כמו שצריך. קח בן אדם סמכותי וכריזמטי שהשחקנים יכבדו, ושלא מנסה להמציא את הכדורגל אלא עושה את הדברים הבסיסיים שעובדים, והסיכוי שלו להיות מאמן טוב הוא גדול.