skadiv כתב:
אמיר, אני אחזור עוד פעם בשבילך על מה שאני טוען פה על גבי עמוד שלם.
למרות שזה מתבקש אני לא רוצה להגיד IT'S THE INTEREST, STUPID (ע"ע הביטוי המפורסם), כי אתה לא טיפש, אז אסתפק בלומר - ריבית, ריבית ועוד פעם ריבית.
ראית את התשואות על אג"ח אמריקאיות?
ברצינות, תשלומי הריבית על החוב הם בערך 5% מהתקציב האמריקאי, עכשיו נכון, מדובר במספרים גדולים באופן אבסולוטי אבל זה בגלל שהכלכלה של ארה"ב היא ענקית, באופן יחסי באמת אין שום סיבה להכנס לפאניקה מזה.
skadiv כתב:
שוב אני אומר, להגיד שכמות חוב X זה בסדר ו-X+Y זה כבר לא בסדר, זה זריעת חול בעיניים. השאלה היא ע"ח איזה משאב אתה גורם לצמיחה כלכלית, שהיא האקסיומה של הכלכלה המודרנית, שעל חשבונה אתה מחזיר את כל החובות + הריבית שצברת עליהם. אני כבר אמרתי ובשבילך אחזור שוב,
1) במשך יותר מ-200 שנה המשאב הזה היה הגדלה DIVISION OF LABOUR ע"י כיבוש שווקים חדשים. נגמר, העולם כולו שוק גלובאלי.
2) ברגע שזה נגמר חשבו על פתרון נוסף - STIMULATION של הצריכה הפרטית בשוק הפנימי ע"י נתינת עוד ועוד קרדיט זמין בריבית הולכת וקטנה. (צריך הסבר למה היא חייבת לקטון או שעד כאן הכל ברור?). נגמר, 2008 ריבית שואפת ל-0.
מה הלאה? הכלכלה המודרנית לא נותנת פתרון לשאלה הזאת.
אם היו נעצרים בשלב 1 מילא, למרות שעדיין היו בעיות, הפתרון שלהן היה פחות כואב. ברגע שהגעת ומיצית את שלב 2, הפתרון היחיד הוא ירידה דרסטית ואדירה ברמת החיים של הצרכנים, שזה כל מי שחיי באותה שיטה בראש פרמידת ה-DIVISION OF LABOUR.
אני באמת מקווה שהפעם הכל ברור.
לא רוצה להשמע יהיר אבל די מיצית את הנושא. כי לא אמרתי כאן שום דבר שלא כתבתי כבר באשכול במילים אחרות.
שאני אבין, הטענה שלך בעצם זה שלא צפויה יותר צמיחה כלכלית בארה"ב בגלל זה אסור שיהיה גרעון?
יכול להיות שזה יקרה מתישהו (אם כי אני לא מכיר מודל שמנבא את זה בעתיד הקרוב) אבל נכון לעכשיו הכלכלה עדיין בהחלט צומחת, ומה לעשות בכלכלה צומחת אתה חייב גרעון (חוץ ממקרים מאד מאד מיוחדים) ובגלל זה השאלה מה יעד הגרעון היא בהחלט שאלה חשובה.
ושמע, זה בהחלט נכון שבעולם שלא צומח המודל הכלכלי הקפטילסטי לא ממש עובד, ובהחלט יהיה צריך לבוא שינוי משמעותי בעתיד (אם כי אני חושב שיש בעיה יותר רצינית שתגיע קודם והיא העובדה שאוטומציה תהרוג את הסיכויים שלך להגיע להעסקה מלאה) אבל נכון לעכשיו עדיין יש לפעולות שבנק מרכזי וממשלות עושות השפעה על התוצאות הכלכליות, והמדיניות הקנסייאנית של הוצאות גרעוניות בהחלט מוכיחה את עצמה (כמו שהיא הוכיחה את עצמה ברוב המאה ה-20).
ואגב, אף אחד לא אומר לעשות את זה תמיד, בגלל זה קוראים מדיניות אנטי מחזורית - זה דברים שאתה עושה כשאתה במיתון ו\או יש לך אבטלה גבוה.