http://www.haaretz.co.il/sport/other/.premium-1.2509584דמונטז סטיט וג'ף אלן אמנם עברו על החוק הישראלי כאשר עישנו מריחואנה, אבל שני השחקנים ששוחררו השבוע ממכבי חיפה החזיקו בחומר לשימוש עצמי, ואין ספק שההיסטריה סביב הנושא קצת יצאה מפרופורציות. הגינוי החריף של המינהלת ("רואה בחומרה רבה את האירוע ובאם נכונים הפרטים נדרוש כי השחקנים יושעו לתקופה משמעותית") מגוחך. קנאביס אינו סם משפר ביצועים, ובכלל - אם במינהלת מודאגים מסמים בכלל וחומרים אסורים בפרט, מדוע רק עכשיו נזכרו להכריז על הגדלת בדיקות הסמים?
עד כה העונה בוצעה בדיקה במשחק אחד בלבד (במשחק של מכבי חיפה, אחד מהשחקנים שנבדק השתמש בחומר אסור, אך הביא אישור רופא מארצות הברית על כך שמדובר בתרופה). בעונה שעברה בוצעו ארבע בדיקות. מדובר בלעג לרש. בגדול, אין בדיקות סמים בכדורסל הישראלי. בהתאחדות לכדורגל, למשל, קיימת יחידה שבודקת חומרים אסורים במשחקי ליגת העל באופן קבוע לאחר שנמצא תקציב לדבר החשוב הזה.
בעבר, אגב, נערכו הרבה יותר בדיקות בכדורסל הישראלי, ושחקנים רבים - קטיה לויצקי ודנילו פינוק ביניהם - נתפסו ואף ספגו עונשים בגלל שימוש בחומרים אסורים. כל זאת בלי להזכיר שלא מעט שחקנים ושחקניות, זרים וישראלים, עושים שימוש פרטי במריחואנה. בערך כל שחקן שני בכדורסל הישראלי מכיר את הספק המיתולוגי הפועל בחולון ומתמחה בכדורסלנים זרים.
עם זאת, השאלה העולה בימים האלה בארץ ובעלם לגבי קנאביס, ספורטאים ומה שביניהם היא אחרת לחלוטין. הקנאביס הרפואי הולך ותופס מקום משמעותי בטיפול בכאבים, ויש מי שמציע לאשר את החומר לשימוש גם אצל ספורטאים שסובלים לא אחת מכאבים כרוניים.
בלייק גריפין, הסנטר של לוס אנג'לס קליפרס, הוא הספורטאי הבולט ביותר שנדרש לאחרונה לנושא, כשהציע מפורשות לאשר שימוש בקנאביס רפואי כאמצעי להקל כל כאבים של כדורסלנים ושאר ספורטאים מקצוענים. "זה לא קשור אליי אישית", אמר בראיון למגזין "רולינג סטון", "הרבה מאוד חבר'ה ייהנו מזה ולא יקחו כל כך הרבה משככי כאבים, שיש להם השפעה ארוכת טווח מזיקה הרבה יותר. אני הייתי מצביע בעד, זה דבר הגיוני".
גריפין אולי הבולט ביותר, אך הוא לא הראשון. למעשה, הוא רק הגיב על הקריאה של סנטר מילווקי, לארי סנדרס, שהושעה על ידי ה-NBA מחמישה משחקים בגלל שעישן מריחואנה ותומך בלגליזציה של הסם, הליך שכבר אושר בכמה מדינות בארצות הברית. "בליגה שלי זה חומר אסור, אבל אני מאמין במריחואנה ובסגולות הרפואיות שלה", הסביר, "אני לא משתמש במשהו שאיני יודע מהו. למדתי על מריחואנה ואני יודע מה יתרונותיה. עושים לה עוול, אנשים לוקחים כל כך הרבה חומרים מותרים שעושים נזק לגוף, לנפש ולמשפחה. זה לא כך עם מריחואנה".
סנדרס מעלה נקודה נכונה מאוד שקיימת בכל מקום, גם בארץ. גילי מוסינזון, שנעצר בעבר על החזקת מריחואנה, אומר בשיחה עם "ספורט הארץ" כי "הקבוצות נותנות כיום לשחקנים כדורים אנטי-דלקתיים בכמויות מסחריות, רק על מנת שימשיכו לתת שואו ויספקו את הסחורה". לדעת מוסינזון זו רק שאלה של זמן עד שהשימוש במריחואנה יוסדר גם בעולם הספורט: "אני חושב שאנחנו עדים כרגע לתהליך הדרגתי בו הקנאביס הרפואי נכנס למיינסטרים. בעוד עשר שנים מהיום יחלקו בקופת חולים קנאביס רפואי במקום וולטרן".
מולי אפשטיין, פיזיולוג הספורט, מסביר כי "יעילותו של הקנאביס הרפואי מוכחת ולא בכדי ניתן אישור לחולים מסוימים להשתמש בו. לספורט, עם זאת, חוקים משלו. עד אשר WADA (הרשות העולמית למלחמה בחומרים אסורים בספורט) לא תאשר את העניין או עד שהספורטאי לא ימציא אישור שהוא רשאי להשתמש, כל נוכחות של מטבוליטים מצמח הקנאביס יהיו בחזקת מבדק סימום חיובי". גם אפשטיין סבור שבמקרה של צורך רפואי, על הרשויות לאשר שימוש בקנאביס הרפואי "כמו במקרים בהם מחריגים חומרים אחרים לשימוש רפואי".
לא רק ספורטאים ואנשי מקצוע תומכים בעניין אלא גם מאמנים. פיט קארול, מאמן אלופת ה-NFL סיאטל סיהוקס, אמר בתחילת השנה כי על הליגה לשקול להתיר שימוש בקנאביס רפואי על מנת להעניק טיפול טוב יותר לשחקנים. "אנחנו צריכים למצוא דרכים לשפר את המשחק ולדאוג לשחקנים בכל דרך אפשרית", אמר שבוע לפני הסופרבול האחרון, "לא משנה מה הסטיגמה שיש לכך, אנחנו צריכים לעשות את זה פשוט כי עולם הרפואה עושה את זה".
ואכן, השימוש בקנאביס רפואי - מעשית אין הבדל בין קנאביס רגיל לרפואי, מה ששונה לעתים הוא אופן הצריכה שלו - הולך וגובר בארץ ובעולם. סגולות הצמח התגלו כבר לפני אלפי שנים, אז שימש כתרופה למחלות ולכאבים. הוא נאסר לשימוש רק בשנות העשרים והשלושים של המאה ה-20, וללא ספק גם בעקבות עלייתן של חברות התרופות. לא מדובר כמובן בתרופת פלא, ויש גם חסרונות לא מועטים, אבל זה רק עניין של זמן עד שהשימוש בו יאושר, לפחות כמשכך כאבים. כן, גם בספורט.