אדום מטלי כתב:
משום מה לא הצלחתי להפעיל את ההקלטה בקישור. לא יודע אם הייתה לי סבלנות לשמוע אותה.
אני יכול להניח שאני מקורב (או לפחות הייתי ) קצת יותר ממך לעולם הזה, ולאנשים שיצאו מהישיבה הזו, ואני אומר לך שאתה טועה. זה לא שכולם שם יוסי שריד, אבל להניח שמי שמצטט פסוק מסוים, מתכוון להציג את כל הפרק ממנו נלקח הפסוק כפשוטו, זה פשוט לא נכון. זה נכון עוד יותר לגבי האנשים שיוצאים מעולם התורה התיאורטית לפרקטיקה של החיים, כמו הצבא.
אני מעדיף להתייחס לאדם שחושב שהוא הולך להילחם ב"מחרפים ומגדפים" כטיפש, ולא לייחס לו כוונות נסתרות. לא שיש איזו דרך לבדוק מי מאיתנו צודק...
אני מנחש שההנחה שלך לא בטוח נכונה, אבל אני באמת סתם מנחש.
תראה, לי אין יותר מדי בעיה עם ציטוטים מהתנ"ך, זה אולי לא אידיאלי ביחידה שמשרתים בה לא יהודים אבל התנ"ך הוא טקסט אוניברסלי (וגם קדוש לשלוש הדתות המונותיאסתיות), הבעיה זה הציטוט הספציפי.
אני לא יודע עד כמה אתה מכיר את דיני המלחמה (דברים כמו דיני מצור, עיר הנידחת, אישה יפת תואר וגו'), אבל מדובר באחד האזורים הכי בעייתים בתורה, זה פשוט דברים שהדעת המודרנית לא סובלת. עכשיו ברור כמובן שזה רק שיקוף של המציאות האכזרית של התקופה שהטקסט נכתב בה, אבל חשוב להבין שתיאולוגית, היהדות האורתודוכסית אף פעם לא עשתה פס על ספר דברים, הוא היה דברי אלוהים חיים והוא דברי אלוהים חיים גם היום, בלי תאריכי תפוגה.
בעקבות התוצאות הקטסטרופליות של מלחמות היהודים ברומאים, חז"ל (ומאוחר יותר גם הרמב"ם בהלכות מלכים) עבדו קשה מאד להכניס את השד של מחלמת הקודש בחזרה לבקבוק.
הבעיה היא שהציונות הדתית, מהרב קוק (אורות המלחמה) ועד אנשים כמו דרוקמן, מקעקעים את ההגנות ההלכתיות האלו. ולא מדובר פה על קיצונים סהרוריים, אלו המרכז של המיינסטרים של הציונות הדתית.
ואני גם מכיר בוגרי אור עציון, כולל משפחה קרובה, חו"ח אם ישתמע מדברי שמדובר באיזה קן מוגלה פשיסטי כמו עוד יוסף חי, מדובר באנשים נורמטיבים, בגדול מה שאשכנזים זקנים שמתגעגעים לימים שלילדים לא היו קעקועים והם כולם הלכו לקרבי קוראים לו "מלח הארץ".
אבל בהחלט מלמדים אותם לחשוב במונחים של מלחמת קודש (שיקראה לזה מלחמת מצווה עד מחר, אם זה הולך כמו ג'יהאד ונשמע כמו ג'יהאד, זה פאקינג ג'יהאד), וההיסטוריה (וגם האקטואליה) מלמדת אותנו עד כמה זה מסוכן.
וזה מסוכן בדיוק בגלל שצורת חשיבה כזו יכולה לגרום לאנשים נורמלים לעשות מעשים איומים ונוראים, כמות הפסיכופתים (לא בקטע של הקללת רחוב, אלא בקטע של אנשים שלא יכולים להרגיש אמפתיה) היא פחות או יותר קבועה, אבל פעם אחרי פעם אנחנו רואים שהכלי התיאולוגי הזה יכול לגרום להמוני אדם להתנהג כמפלצות (לא מדובר בכלי היחיד אגב, אבל ללא ספק בכלי הכי אפקטיבי היסטורית).
ועוד פעם, אני לא חושב שהציטוט הזה הוא קריאה אופרטיבית למשהו, אבל תמיד תהיתי עד כמה הדברים האלו שמלמדים אותם באמת נכנסים לראש של הדור הצעיר, אחרי הכל, מדובר באנשים שחיים בעולם המודרני (או במקרה של עמוס וינטר, קריית אתא, כמעט בעולם המודרני).
אבל כשאני רואה בחור די צעיר שנולד בקריות מדבר על "כי אדוני אלוהיכם, ההולך עימכם - להילחם לכם עם-אויביכם, להושיע אתכם" בדף מפקד, אז כן, נראה לי שהוא חושב במונחים של מלחמת קודש.
וזה די מפחיד.
כי שאלוהים יעזור לישראל אם את הילדים עם הכיפה סרוגה מהקריות איבדנו.