סייד קשועזה נגמר
הגעתי לדקה ה-90. אני צריך לעוף מפה ואולי לא לחזור. הניסיון של חיים משותפים עם יהודים כשל. אין עתיד
מצד אחד כואב הלב, מצד שני אני באמת לא מבין פלשתינאי שיכול לעוף קיבינמט מישראל ונשאר בה (לא שאני מבין יהודים יותר מדי, אבל זה סיפור נפרד).
dr.avi כתב:
ספרו של ההיסטוריון בני מוריס לידתה של בעיית הפליטים הפלסטינים - 1949-1947, מציג עמדה מעניינת:
מוריס מפריך בספר הן את ההסבר המסורתי הישראלי והן את ההסבר המסורתי הפלסטיני לבעיית הפליטים. ההסבר הישראלי היה שמנהיגי ערב או מנהיגי הפלסטינים ציוו או יעצו לפלסטינים לנטוש את בתיהם ואילו ההסבר הערבי היה שהגירוש נבע כתוצאה ממדיניות מכוונת של ממשלת ישראל וההנהגה הציונית. מוריס טוען ששני ההסברים נכונים חלקית, אבל לא כהסבר עיקרי. ההסבר העיקרי הוא שהמלחמה, פחדי המלחמה והמחסורים שהמלחמה גרמה להם הם שהניעו את הפליטים לעזוב את בתיהם.
מוריס טוען ש-700,000 פלסטינים שנסו מבתיהם ב-1949-1947 עזבו בעיקר בגלל ההתקפות הצבאיות הישראליות, החשש מפני ההתקפות שעמדו להתרחש, הגירושים והוראות של מנהיגים ערבים מקומיים. הוא טען שלא הייתה מדיניות מכוונת של גירוש, אולם הפיקוד הישראלי הבכיר נקט בגירושים לפי הצורך, במיוחד אחרי הפלישה הכלל-ערבית במאי 1948.
השאלה מה גרם לפלתישנאים לעזוב היא פחות חשובה, כלומר זה חשוב לדעת אם ואיפה היו פשעי מלחמה או טיהורים אתנים, אבל בסופו של יום, במלחמות אזרחים מלוכלכלת כמו 48' אוכלוסיות אזרחיות בלתי חמושות נוטות לברוח, וזה מובן.
השאלה היותר חשובה (וגם הרבה יותר פשוטה למענה) זה מי לא נתן להם לחזור לבתים שלהם, וזו ישראל.
בעיית הפליטים הפלשתינאים נולדה ביום סיומה של מלחמה העצמאות.