benaim כתב:
מאמין שהצבא שלנו מספיק אנושי בשביל לא להרוג חפים מפשע, ואם קיימים כמה עשבים שוטים, אני מאמין שהצבא יודע להוקיע אותם מתוכו.
צר לי על מה שחווית, אבל כמו שאומרים, לאמת יש שני צדדים.
אין בכלל ספק שצה"ל הורג אנשים חפים מפשע, אפילו צה"ל לא מכחיש את זה.
השאלה היחידה שקיימת זה כמה מהמקרים האלו הם בכוונה.
ואגב, זה לא לגמרי שחור ולבן, לדוגמא, צה"ל הרבה פעמים מפציף בניינים שהוא יודע שיש סיכוי מסויים שיש בהם אנשים חפים מפשע.
אם אתה מבצע פעולה שאתה יודע שיש 50% שתהרוג מישהו חף מפשע ויוצא שהוא מת, זה נחשב בכוונה?
ומה אם זה 90%?
אדום מטלי כתב:
אני חושש שיש כאן מקרה קלאסי של הוצא מהקשרו.
אני לא מתווכח על האחריות של פלד למחדלים של המלחמה (ככל הידוע לי הוא התמנה למפקד החיל רק חצי שנה לפני המלחמה, כך שההשפעה שלו בבניית החיל שולית. בנוסף דברים שהוא התריע עליהם וזכו להתעלמות התבררו כנכונים בדיעבד, והמטכ״ל גם לא קיבל את תוכנית הפעולה שלו בתחילת המלחמה. אבל כל זה לא רלוונטי כאמור).
הדברים שלו לא נאמרו אחרי המלחמה, אלא במהלכה. הם נאמרו בשיחה עם טייסים שהתקשו להתמודד עם האבידות בטייסות שלהם, יהיה קשה להמשיך להוציא אותם לגיחות (במובן מסוים המלחמה קשה עוד יותר לטייס מאשר ללוחם החי״ר או הטנקיסט, כי הם נמצאים בסכנה מתמדת, עם עליות וירידות אולי, אבל בשדה הקרב. הטייס חוזר אחרי הגיחה לטייסת, לקפה, למקלחת. היא צריך כל פעם מחדש להוציא את עצמו לסכנה המטורפת הזו). מפקדי טייסות אמרו שהנאום הזה פעל את פעולתו על הטייסים בסיטואציה ההיא. זה ההקשר שבו נאמרו הדברים, אולי עכשיו הדימוי עם המנגינה יותר מובן, גם עם מורה לספרות היה נותן לו ציון נמוך. אני אישית גם לא חושב שיש בדימוי של נבל שחלק מהמיתרים בו פקעו, אבל הוא חיב להמשיך לנגן חוסר רגישות, אם מבינים את ההקשר בו הדברים נאמרו, אבל על זה אפשר להתווכח.
הנאום הזה היה אחרי המלחמה, לא במהלכה.
ואפילו אם הם היו נאמרים במהלכה (והם לא, בדוק, זה מטקס לכבוד המיתרים הפקועים, סליחה, השבויים המוחזרים שנערך ברמת דוד בערך חצי שנה אחרי המלחמה) זה גג נותן נסיבות מקלות לבני פלד, לא הופך את השיר הזה ומילותיו ליותר ראויות.
לגבי בני פלד באופן אישי, לא יודע בדיוק מה הוא אמר או רצה לעשות לפני המלחמה, יכול להיות שאתה צודק, ובגדול, ההודעה שלי יצאה טיפה עצבנית ולמיטב ידיעתי הוא לא היה אדם רע (ובאופן כללי אני חושב שאנחנו נותנים יותר מדי חשיבות לאדם שבראש הפרמידה) אבל יש לו אחריות אדמינסטריאלית פה. בוא נגיד ככה, אם חיל האוויר היה משיג את מטרותיו במלחמת יום הכיפורים, היו קושרים לו כתרים של גיבור ישראל.
אבל כמו שכבר אמרתי, די בקטנה הנאומים שלו (אני אישית לא הייתי בא לאנשים שחזרו מחודשים בשבי הסורי ומספר להם על איזה יופי היתה מנגינת הג'אז המאולתרת שניגנו בתקיפת מערך הנ"מ הסורי, אבל אני לא מפקד חיל האוויר), אז יצא לו נאום מעפן, יש דברים יותר נוראים שגנרל יכול לעשות, הבזיון הוא שעשו מזה שיר, שיר שמילותיו די מגעילות אפילו ללא ההקשר הזה.