http://www.haaretz.co.il/magazine/the-e ... -1.2249175בחן את עצמך: מיהו כהניסט?
מי אמר "אני מוכן לדבר עם כל אחד, בכל זמן"? מי טען שאי אפשר ליישב את הסתירה בין ציונות לדמוקרטיה? להלן 20 ציטוטים, מי אמר למי ומתי?
1. "היהודי הספרדי הוא יהודי נבון. תודה לאל, הספרדים לא נהרסו על ידי התרבות האירופית. הם לא הושחתו על ידי מה שלימדו אותם פרופסורים באוניברסיטה. הספרדים באו למדינה הזאת עם תרבות, שהיא היהדות. זו תרבות יהודית אמיתית".
א. אריה דרעי בראיון לרפי רשף, גלי צה"ל, 1989.
ב. המשורר רועי חסן בפוסט בפייסבוק, 2014.
ג. סמי שלום שטרית בטקס הקמת בית הספר קדמה בתל אביב, 1993.
ד. הרב מאיר כהנא בראיון, 1985.
2. "על פי הציונות, המדינה הזאת חייבת להיות מדינה יהודית. חייב להיות בה רוב יהודי. זו הסיבה שהיהודים עזבו את אירופה ובאו לכאן. אם הערבים יהיו כאן לרוב, האם ישראל תמשיך להיות מדינה יהודית? האם עלינו לקבל את העובדה שהרוב הערבי יקבע? ברור שאף אחד בישראל לא מוכן לקבל מצב כזה. כיוון שלקבל את זה פירושו בעצם להיות אנטי־ציוני. ולכן אני רוצה להיפטר מכל הערבים שמתגוררים בישראל, עדיף בהסכמה".
א. שר החוץ אביגדור ליברמן בראיון ל"שבעה ימים", 2001.
ב. רחבעם זאבי ז"ל בכנס ייסוד תנועת מולדת, 1988.
ג. בן ניתאי, יועץ כלכלי בן 28 בוגר אוניברסיטת MIT, לימים בנימין נתניהו, בתוכנית ראיונות בערוץ טלוויזיה מקומי בבוסטון, 1978.
3. "פשוט אי אפשר לרצות במדינה יהודית ובאותו הזמן לתת לערבים להיות פה רוב. מה זו לעזאזל מדינה יהודית ודמוקרטית? דמוקרטיה פירושה זכויות שוות לכולם, בלי קשר לדת או לגזע. אי אפשר ליישב את הסתירה בין ציונות לדמוקרטיה".
א. אורי אבנרי בספרו בגרמנית "שני עמים, שתי מדינות", 1995.
ב. אחמד טיבי בנאום בכנסת, 1998.
ג. אדם ורטה בראיון למוסף השבת של "ידיעות אחרונות", 2014.
4. "ליהודי החילוני יש בעיית זהות. הוא לא יודע מי הוא. אז הוא אומר שהוא ישראלי. לא יהודי. זה טירוף. מבחינתי, אין דבר כזה ישראלים. יש יהודים. חלקם גרים בישראל. אחרים גרים בצרפת, או במדינות אחרות בעולם. יש עם יהודי. ובגלל שיש עם יהודי, יש לנו את הזכות לבוא למדינה הזאת, ולקחת אותה מהערבים".
א. השר נפתלי בנט משיב לשאלות גולשים בפייסבוק, 2013.
ב. נעמי שמר בסרט תעודה בערוץ 1, 1983.
ג. ג'קי לוי ב"המילה האחרונה", גל"צ, 2011.
5. "אלוהים רצה שנבוא לארץ הזאת ונקים בה מדינה יהודית. והמדינה היהודית הזאת הוקמה כדי שנוכל לחיות על פי ערכים יהודיים".
א. ח"כ מוטי יוגב משיב בכנסת לנשיא הפרלמנט האירופי מרטין שולץ, 2014.
ב. יהורם גאון בתוכניתו "גאון ברדיו" ברשת ב', 1998.
ג. בוב דילן, בעת הנחת תפילין בכותל המערבי, 1983.
6. "האמת היא שיהודים שמאלנים בזים לערבים. אני לא בז לערבים. יהודים ליברלים חושבים שהם יכולים לקנות את הערבים. יהודים גזענים חושבים שיכולים להיות ערבים טובים, ערבים נחמדים. הם מאמינים שהם יכולים לחנך אותם להיות ערבים טובים. מה שהיהודי השמאלני מכנה 'ערבים טובים' זה לא מה שאני מכנה ערבים טובים. בשבילי, ערבי טוב הוא ערבי גאה. ואני מבין את הערבי הטוב הזה. בגלל שגם לי יש גאווה לאומית".
א. שר הביטחון משה בוגי יעלון, בשיחה עם השליח האמריקאי מרטין אינדיק, 2013.
ב. מאיר הר ציון באיגרת לפקודיו בסיירת הצנחנים, לקראת יציאה לפעולת תגמול, 1955.
ג. שר הביטחון אריאל שרון בתדרוך למטכ"ל, פאתי ביירות, 1982.
7. "הערבים מאמינים שהמדינה הזאת שייכת להם. ואני יכול להבין אותם. הם לא מוכנים לקבל שום גבול. ולכן תמיד תהיה מלחמה. זה לא כל כך נורא".
א. יוסף חיים ברנר במכתב לאהובתו באוקראינה, 1911.
ב. ראש הממשלה אהוד ברק במסיבת עיתונאים ערב יציאתו לוועידת קמפ דיוויד, 2000.
ג. ראש הממשלה אהוד ברק במסיבת עיתונאים בשובו מוועידת קמפ דיוויד, 2000.
8. "הערבים חייבים הרבה כסף ליהודים הספרדים שנאלצו לעזוב את מדינות ערב בלי פיצויים. אני רוצה לדעת מה היהודים ממדינות ערב השאירו מאחור. ואז נראה מי חייב למי כסף. בכל מקרה, אני מוכן להציע פיצויים. וסכום הפיצויים יהיה תלוי בשווי הנכסים שהיהודים ממדינות ערב השאירו מאחור".
א. בנימין נתניהו לשר החוץ ג'ון קרי, 2014.
ב. אריה דרעי בראיון לרזי ברקאי, גלי צה"ל, 2014.
ג. שר האוצר יאיר לפיד בפוסט בפייסבוק בשם "איפה הכסף", 2014.
9. "אני לא רוצה להרוג אף ערבי. אני רוצה שהם יעזבו. אני רוצה שהם יחיו באושר ובשלווה אבל לא כאן בישראל. במקום אחר!"
א. שר החוץ אביגדור ליברמן בראיון ל"ניו יורק טיימס", 2014.
ב. הרמטכ"ל משה דיין בראיון ל"ניו יורק טיימס", 1955.
ג. אריאל זילבר מסביר לרזי ברקאי למה בכל זאת מגיע לו פרס מאקו"ם, גלי צה"ל, 2014.
10. "התוכנית לספח את השטחים ואת הערבים שחיים שם היא אבסורדית".
א. אורי אבנרי, מאמר באתר גוש שלום, 2012.
ב. גדעון לוי בשיחה עם בת זוגו, "מחוברים", 2012.
ג. עמוס קינן בסרט תעודה בערוץ 1, 1983.
11. "זו חרפה שערבים צעירים בני 13 או 14 עובדים במפעלים יהודיים. חרפה! חייבים להיות חוקי רווחה. היהדות מבוססת על מצפון חברתי, על טוב לב, על נדיבות. אסור שלמדינה יהודית יהיו חוקי רווחה ליהודים וחוקי רווחה אחרים ללא־יהודים. הם חייבים להיות אותם החוקים לכולם".
א. שולמית אלוני, נאום בכנסת, 1981.
ב. החרצוף של דן מרידור, "החרצופים", ערוץ 2, 1997.
ג. הרב יובל שרלו, מתוך "שאלות ותשובות של הרב שרלו" באתר כיפה, 2005.
12. "המדינה הזאת נוסדה על ידי יהודים שהיו, בדרכם, בולשביקים. הם מצחיקים אותי כשהם מטיפים לי על דמוקרטיה. איך הם התייחסו ליהודים הספרדים שהגיעו לכאן אחרי קום המדינה? הם הכניסו אותם למחנות מעבר. וכל יהודי ספרדי שחיפש עבודה היה חייב קודם כל להראות פנקס חברות בהסתדרות. בלי הפנקס, הוא לא קיבל עבודה. האם זה דמוקרטי לשים צעירים יהודים מתימן בקיבוצים שמאלניים ולאלץ אותם לחלל את השבת? כולם אומרים שהיהודים הספרדים שהגיעו להתיישב בישראל היו נחשלים! אבל היהודים האלה הגיעו עם ערכים עמוקים מאוד. והערכים האלה נלקחו מהם והוחלפו על ידי הערכים של רחוב דיזנגוף".
א. אריה דרעי בראיון לרפי רשף, גלי צה"ל, 1986.
ב. הרב עוזי משולם, פגישה עם מפכ"ל המשטרה, 1994.
ג. ראש הממשלה מנחם בגין, נאום בחירות בבית שמש, 1981.
13. "אתה מקשיב לאנשים מדברים באוטובוס. על מה הם מדברים? כל מה שמעניין אותם זה כסף. זה מה שהמדינה הזאת עשתה מהם. זו איננה מדינה יהודית. זו פורטוגל דוברת־עברית, ששואפת להיות שוודיה או אמריקה דוברת־עברית. זו הטרגדיה שלנו!"
א. בני בגין, ראיון לערוץ 1 לקראת הבחירות לכנסת, 1988.
ב. המשורר חיים גורי בשיחה עם תלמידי תיכון במגדל העמק, 2012.
ג. אהוד בנאי, ראיון ל"שבעה ימים", 1993.
14. "אני לא צריך אישור מאמריקה. דה גול אמר פעם: 'אין בעלות ברית, יש רק אינטרסים'. אם אמריקה מאמינה שישראל עולה בקנה אחד עם האינטרסים שלה, אז אין משהו שישראל לא יכולה לעשות. אבל אם אמריקה סבורה אחרת, אז אין משהו שישראל יכולה לעשות שיזכה לתמיכה אמריקאית. זה פשוט עניין של אינטרסים".
א. שר הביטחון בוגי יעלון בשיחה שלא לציטוט עם תא הכתבים המדיניים, 2014.
ב. אריאל שרון בסיור מתוקשר בקסבה בשכם, 1979.
ג. יצחק שמיר בישיבת ממשלה בעת מלחמת המפרץ הראשונה, 1991.
15. "אני מתנגד לכל סוג של גזענות. גזענות פירושה שאני יכול להגיד לאדם אחר שאני הרבה יותר חשוב ממנו ושהוא אף פעם לא יוכל להיות כמוני. זה מה שקרה בדרום אפריקה. אם היית שחור, לא יכולת להפוך ללבן. ולפיכך היית נחות. לזה אני קורא גזענות. היהדות, לעומת זאת, אומרת שהיהודים הם העם הנבחר של אלוהים. אבל כל מי שרוצה להיות חלק מהעם הנבחר — ברוך הבא. כל מה שהוא צריך לעשות זה להתגייר ולהפוך ליהודי".
א. אריק איינשטיין בראיון נדיר ל"ידיעות אחרונות", 2001.
ב. שר החינוך שי פירון, בישיבת ממשלה בסימן "האחר הוא אני", תוכנית ערכית בהובלת משרד החינוך, 2014.
ג. בעל צימר בשומרון מתראיין באתר יש"ע זה פאן, 2013.
16. "אני מתנגד לנישואים בין יהודים לערבים. אני רוצה שנישואים בין יהודים לערבים יוצאו אל מחוץ לחוק. הרבה אנשים אומרים — אז מה אם יהודים וערבים מתחתנים? אבל אני אומר — אם אתה יהודי, ואם אתה רוצה להישאר יהודי, אז זו בעיה רצינית".
א. שר החינוך שי פירון, בישיבת ממשלה בסימן "האחר הוא אני", תוכנית ערכית בהובלת משרד החינוך, 2014.
ב. בסטיונר בשוק מחנה יהודה, כתבה של מוטי קירשנבאום ב"יומן" בערוץ 1, 1986.
ג. רני רהב, ראיון ב"גלובס", 2004.
17. "הציונות לא מסוגלת לספק לאף יהודי סיבה להיות יהודי. במקרה הטוב, היא יכולה לספק לו סיבה להיות ישראלי. וזה מגוחך, כי גם ערבים יכולים להיות ישראלים. בדיוק כמו כל אחד אחר".
א. ח"כ מאיר וילנר בוועידת רק"ח, נצרת, 1976.
ב. אבא אבן בספרו באנגלית ״העם שלי: סיפורם של היהודים״, 1968.
ג. ח"כ אחמד טיבי בראיון ל"שבעה ימים" לרגל יום העצמאות, 1997.
18. "אני מוכן לדבר עם כל אחד, בכל זמן. תמיד התנגדתי לעיקרון של בגין — שפסל כל מגע עם אש"ף".
א. אורי אבנרי בראיון לערוץ 1 בפאתי ביירות, 1982.
ב. עזר ויצמן בראיון ל"ידיעות אחרונות", 1989.
ג. הרב מנחם פרומן בהרצאה בישיבת ההסדר בעתניאל, 2000.
19. "הערבים לא רוצים שלום. הם רוצים מדינה. והציונות לא כאן בשביל להביא שלום. היא כאן בשביל ליצור מדינה יהודית. וגם שלום, כמובן, אם זה אפשרי. מטרתי העיקרית היא מדינה יהודית, עם או בלי שלום. מי לא רוצה שלום עם הערבים? אני רוצה שלום עם הערבים, אבל בתנאים שלי. וגם הערבים רוצים שלום, אבל בתנאים שלהם. התנאים שלהם והתנאים שלי אינם זהים".
א. ראש הממשלה דוד בן גוריון בישיבת ממשלה, 1961.
ב. מנחם בגין בתשדירי התעמולה של הליכוד, 1977.
ג. יוסף לפיד ב"פופוליטיקה" בערוץ 1, 1995.
20. "אמרתי שערבים מתרבים כמו שפנים. זו לא הגדרה גזענית! הלוואי שהיהודים היו מתרבים כמו שפנים. ערבים עושים הרבה תינוקות וזה מאיים עלינו. גם פקיסטנים עושים הרבה ילדים. זה לא מפריע לי. שאלוהים יברך אותם! ואם הערבים רוצים לעשות הרבה תינוקות — מחוץ לישראל — שאלוהים יברך גם אותם!"
א. דן בן אמוץ במערכון שנכתב במיוחד לערב הווי של הפלי״ם בקיסריה, 1948.
ב. מירי רגב בראיון ב"ערב חדש", 2013.
ג. קיבוצניק מדגניה בכתבה של מוטי קירשנבאום ב"יומן" בערוץ 1, 1984.
כל הציטוטים הם מתוך ראיון שהעניק הרב מאיר כהנא לרפאל מרגואי ופיליפ סימונו. הראיון, שהופיע בספר Israel's Ayatollahs, התפרסם לראשונה בצרפתית ב–1985.