r200 כתב:
איך אני בתור הדיוט(במקרה שלי אידיוט) אמור להבדיל בין החברות ?
אני די זורם עם מה שהבחור שהמעביד שלי הביא ואף פעם לא עצרתי בכלל לבדוק מה יורד לי ולאן
קרן השתלמות הוא מוצר פשוט. פשוט הרבה יותר מ'מוצרים פנסיוניים' אחרים.
למען האמת, קרן השתלמות הוא בכלל לא מוצר פנסיוני.
קרן השתלמות היא חיסכון שמנוהל על ידי בית השקעות/חברת ביטוח על פי מדיניות מוצהרת.
ניתן למשיכה למטרת השתלמות (אף אחד כמעט לא עושה את זה, אם נתעלם מקרנות השתלמות של מורים, שהן מוצר שונה), ואחרי שש שנים מתחילת החיסכון - ניתן למשיכה לכל מטרה (או, בעברית, הקרן נזילה).
רוב הכספים בקרנות ההשתלמות מושקעים בקרנות השתלמות המוגדרות 'כלליות'. כלומר, יש להן מדיניות השקעה זהה פחות או יותר לאחרות. בדר"כ - כ-30% במניות, והיתרה במוצרים אחרים.
יש קרנות או מסלולים בתוך קרנות לאנשים חובבי סיכון (שמשקיעות יותר במניות) או לשונאי סיכון (שמשקיעות פחות במניות או בכלל לא).
אני אתייחס כאן בעיקר לקרנות הכלליות.
הפרמטר הראשון להשוואה, כפי שכבר צויין, הוא דמי הניהול. התקרה בחוק, כאמור, היא 2% מהצבירה.
אתה יכול לבדוק את דמי הניהול בדו"ח שנשלח אליך מהקרן. הקרן מחויבת לשלוח דו"ח מצומצם כל רבעון, ודו"ח מפורט אחת לשנה.
הפרמטר השני הוא תשואות העבר. יש כל מיני אתרים שמאפשרים השוואה, אבל האובייקטיבי הוא זה של משרד האוצר - הגמלנט (
http://gemelnet.mof.gov.il/views/dafmakdim.aspx ).
תסתכל על התשואות של הקרן בשלוש ובחמש השנים האחרונות.
נמשיך בטבלה של הגמלנט:
פרמטר שלישי הוא מדד שארפ (גם הוא מצוי בטבלת הגמלנט). מבלי לסבך אותך - הוא מעיד על היכולת של מנהלי הקרן להשיג תשואה ביחס לסיכון שהם לוקחים. ככל שהנתון גבוה יותר - כך הם טובים יותר.
פרמטר רביעי הוא גודל הקרן. ההנחה היא כי קרן שיש בה יותר כספים מתקשה להביא תשואה, כי קשה לה להזיז כספים בשוק בזריזות. קרן קטנה היא יותר גמישה.
פרמטר חמישי - הצבירה בקרן. קרן שיש לה צבירה חיובית היא קרן שמצטרפים אליה אנשים. צבירה שלילית - עזיבה.
שוב, כמו הפרמטר הרביעי - לא עיקרון ברזל, אבל יתן לך אינדיקציה לגבי מה שאנשים אחרים עושים.
עד כאן לבינתיים.