קשה לי מאוד מאוד עם המילה "לגליזציה" כשמסבירים ומצדיקים אותה בכל אותם מסכנים וחולים קשים שקנאביס יכול לסייע למצבם הרפואי (אלא אם מתכוונים ללגליזציה רפואית, אך זו כבר קיימת בישראל ועל כן אני מניח שלא בכך מדובר). לא הבנתי ולא אבין מה קשורה לגליזציה של סם כך שבני נוער וכל אזרח יוכל לרכוש ולהתמסטל בעזרתו, ובין חולי פרקינסון שאולי יזכו למעט הקלה בסימפטומים שלהם (ולא יבריאו, כמו שלא מעט דמגוגים נוטים לזעוק) אם יצרכו את הסם, ע"פ מרשם רופא. מבחינתי אין שום הבדל בין קנאביס, מורפיום, מתילפנידאט (ריטלין) וקטאמין. לכל אחד מהחומרים המסוכנים האלו יש אינדיקציות ברורות לשימוש רפואי, וגם בחולה שעונה לקריטריונים יש ספרות עניפה שאומרת באיזה שלב של הטיפול נבחר לתת את אותה תרופה לחולה נתון (ייתכן ומדובר בדבר הראשון שניתן, יתכן שמדובר במוצא אחרון אחרי שכל האופציות האחרות ימוצו ויוכחו כלא יעילות).
לגבי ה"סגולות" הרפואיות של הקנאביס: * קנאביס מועיל בהפחתת כאב, נבדק והוכח. אך כל זה ממש לא אומר שנתחיל לחלק אותה לכל מי שסובל מכאב, כמו שלא נחלק לאנשים לידוקאין במזרק או מורפין סתם ככה, אלא רק כשיש בכך צורך רפואי אמיתי. יש לא מעט חולים שטוענים שרק קנאביס מועיל להם, ייתכן שחלקם צודקים, אך בוודאות לא מעט מהמקרים הם לא יותר מ- Abuse (ואני מכיר כמה וכמה כאלו אישית). יש לא מעט חולים שמגיעים לקליניקה ומדווחים על כאב וישר מבקשים קנאביס, אך בו בעת מסרבים לנסות כל טיפול רפואי אחר ולבחון את ההשפעה שלו לאורך זמן. זה פסול בעיני, וכולי תקווה שלא יהיו בנמצא רופאים שיעניקו להם מרשם בסיטואציה כזו.
*קנאביס מפחית בחילות והקאות שמקורן בטיפולים כימותרפיים, זה הוכח, ואף טוב יותר מחלק מהתרופות הקיימות (לא מכולן). אך אין שום סיבה אמיתית להעניק כקו-ראשון של טיפול קנאביס לחולה תשוש וחלש עם גידול סרטני, כשברור שהסחרחורות וההשפעה הפסיכואקטיבית שנגזרת משימוש בקנאביס יכולה להיות מזיקה מאוד בחולים אלו. בטח ובטח לא ניתן קנאביס כשיש לא מעט אלטרנטיבות טיפוליות אחרות. אם הנ"ל יכשלו והחולה עדיין יסבול זה כבר סיפור אחר, וכל מקרה לגופו, אבל מפה ועד שימוש חופשי יש מרחק עצום.
* קנאביס נמצא כמרפה שרירים במחקרים מסויימים, עם טענה שיש הטבה ברעד ונוקשות השרירים של חולים עם MS. יש שהגדילו לעשות וטענו שזו תרופה לפרקינסון, ואני בטוח שקראתי על זה בלא מעט עיתונים ישראליים. אז ביצעו מחקרים איכותיים ונמצא שאין שום שינוי במידת הרעד של חולי MS שמטופלים בקנאביס (ניתן לבדוק את העניין באמצעי מדידה מדוייקים), אבל חלקם דיווחו שהם מרגישים כאילו יש להם פחות רעד. בחולי פרקינסון העניין נבדק ונמצא שאין לקנאביס שום השפעה על הרעד, אך יש עלייה עצומה בסיכון לחולים אלו בשל סחרחורות שהסם גורם (אחוז משמעותי מהתמותה בחולי פרקינסון נגרם מסיבוכים של נפילות של החולים, עניין שהקנאביס רק מעודד).
* יש עוד כל מיני מצבים רפואיים בהם קנאביס נבדק במחקרים מוגבלים וראשוניים ונמצא כיעיל או מועיל במידה כזו או אחרת (לפעמים בתרבית תאים, לפעמים בחיות, לפעמים בתיאוריה). העניין נמצא כרגע בכמה וכמה Clinical trials (כמו למשל מחקר קליני שמתנהל כעת בארה"ב על היעילות של קנאביס בהפחתת ההתפשטות של גידול מסוג מסויים בשד), אך מדי שנה אלפי תרופות שנחשבו מבטיחות נכנסות לאותם Clinical trials ונופלות מאלף ואחת סיבות (וכולן מוצדקות). אי אפשר לקחת מחקר גולמי שמנבא הבטחה מסויימת לתרופה ולהחליט שמשתמשים בה בלי שום מחקר אמיתי על היעילות האמיתית שלה לצד התעלמות נזק הפוטנציאלי שבה. הדברים בבדיקה, אם יום אחד יאושרו אשמח לא פחות מכל אחד אחר פה, אבל עד אז יש זמן ואין בכלל מה להתעסק בזה כרגע. מי שמשתמש בכל ההבטחות הללו כטיעון פשוט לוקה בהבנה בסיסית מאוד של מדעי הרפואה.
* והתייחסות מיוחדת לטענה של רואה שחורות על ההטבה של קנאביס על תפקודי לב-ריאה ולחץ דם - אחי, עישנת יותר מדי או שסתם בדית נתונים מליבך הטוב (או הסתמכת על מי שבדה אותם). מה שאפשר לומר על קנאביס בהקשר של ריאות זה שיש מחקרים שטוענים שאין קשר בין צריכת קנאביס קלה-מתונה לעלייה בסיכון לחלות בסרטן ריאה בהשוואה לעישון סיגריות טבק (יש כאלו שטוענים שזה סיכון נמוך יותר מעישון טבק, לא מצאתי מחקר שטוען שעישון קנאביס מפחית את הסיכון לחלות בסרטן ריאה), יש מחקרים נוספים שטוענים ששימוש קל בקנאביס לא פוגע בתפקודי הריאה (במקביל יש מחקרים שמראים ששימוש בקנאביס מביא להופעה מחלות ריאה מסויימות 20 שנה לפני שעישון טבק היה מביא להן), אך בשימוש כבד יותר ישנה תמימות דעים לגבי הנזק לתפקודי הריאה. נשמע לי כאילו אתה סבור שחומר שאינו מעלה את הסיכון לגידולים בריאה ולא פוגע בתפקודי הריאה נחשב "מועיל" לריאה. זה יפה, ובאותה מידה אפשר לומר שמשחת שיניים, דיאט קולה וריבת דומדמניות מועילים לתפקודי הריאה שלך.
לגבי הטענות שלך על התועלת של קנאביס ליתר לחץ דם - קנאביס לא מוריד לחץ-דם, הוא דווקא מעלה אותו. יש דיווחים על כך ששימוש ארוך טווח ובמינונים כבדים של קנאביס מורידים לחץ-דם בזמן שינויי תנוחה, מה שקרוי Postural Hypotension, מצב רפואי בו אנשים יכולים לאבד את ההכרה כשהם בשירותים או קמים מהמיטה בגלל צניחה מהירה בלחץ הדם. נו מילא, אם אתה קורא לזה תועלת מי אני שאתווכח?
וקצת לגבי הסכנות הכרוכות בשימוש בקנאביס (תרופת הפלא נטולת תופעות הלוואי שהייתי רוצה לערבב לילד שלי בתוך הגרבר כבר בגיל חצי שנה כשמתחילים לגוון לו את התזונה): *במשתמשי קנאביס בטווח הארוך נרשמו נפחים ירודים משמעותית של אזורים מסויימים במוח (ההיפוקמפוס והאמיגדלה) עם סימפטומים קוגניטיביים ופסיכוטיים שנגזרים מכך (למשל פגיעה בזכרון לטווח קצר וירידה משמעותית ביכולות קוגניטיביות). כמו כן נמצא שיש ירידה משמעותית ביכולת למידה ורבאלית, אבל בצורה שלא מוסברת על ידי השינויים בנפח (כנראה שיש אפקט מזיק נוסף באזור שלא מתבטא בירידה בנפח, אלא בשינויים מיקרוסקופיים כאלו ואחרים), וכן נמצאה פגיעה משמעותית במיומניות למידה, במידת הריכוז של הצרכנים גם כשאינם תחת השפעת הסם וביכולת שלהם לחלוקת קשב.
*מחקרים הוכיחו ששימוש בקנאביס מגדיל את הסיכון של מבוגרים שצורכים את הסם לפתח סכיזופרניה. נוסף על כך שימוש בסם עודד התפרצות של סכיזופרניה בחולים שהייתה להם נטייה (גנטית, למשל) לפתח סכיזופרניה, עם החמרה של הסימפטומים והרעה בפרוגנוזה. כמו כן באותם חולים שימוש בקנביס גרם לנטיות אובדניות בשיעור גבוה יותר, איבוד משטר תרופתי ומספר אישפוזים גבוה מהרגיל.
*חולים עם הפרעות פסיכופתולוגיות שונות שטופלו כמקובל (שילוב של טיפול תרופתי ופסיכותרפי) עם שליטה משביעת רצון במחלה שלהם, חוו יציאה מוחלטת מאיזון לאחר שימוש חד-פעמי במריחואנה, שנמשכה בין חודשים לשנים.
*קנאביס נמצאה כגורמת לדיכוי חיסוני, העניין נבדק מחקרית ונמצאו מספר מנגנונים בהם קנאביס משרה אפופטוזיס (הרס עצמי של תאים, או התאבדות בשפה העממית) על תאים שונים של מערכת החיסון, מה שמביא לנטיה חמורה יותר של חלק מהאנשים שצורכים את הסם ללקות בזיהומים שונים, ומחמירה את הפרוגנוזה של אותם זיהומים. שימוש בקנאביס גם פוגע בבריאות של הפה והשן עם שכיחות מוגברת של מחלות פריאודנטליות וירידה בהגיינה של הפה, עם כל התוצאות הנגזרות מכך.
*לפטריות מסויימות יש נטייה להתרבות בקנאביס (במיוחד כזה שלא יובש בצורה אופטימלית, או תוצרת לא טריה במיוחד) וביניהן פיטריות אספרגילוס. יש לא מעט מקרים מתועדים של אספרגילוסיס (זיהום פטרייתי סיסטמי שיכול להיות קטלני) שנגרם כתוצאה משימוש בקנאביס שהזדהם.
*ישנם לא מעט תיעודי מקרים של חולים שלקו באוטם לבבי, שבץ מוחי ועוד כמה אוטמים ווסקולריים כתוצאה משימוש בקנאביס. כרגע מדובר בתיעודי מקרים משום שלא בוצעו מחקרים פרוספקטיביים על הנושא בשל הבעיות האתיות הכרוכות בכך ועוד כמה קשיים טכניים. כרגע מדובר באינדיקציה לא רעה לכך שזו תופעת לוואי שנגזרת מהשימוש בסם.
*תינוקות שנולדו לאמהות שמעשנות קנאביס נמצאו עם סיפטומים שונים כמו תגובה מופחתת לאור, אימפולסיביות, פגיעה במחזורי השינה ובכי מופחת. באותם ילדים נעשו מחקרים פרוספקטיביים שמצאו עלייה בשכיחות של גידולים סרטניים שונים כמו אסטרוציטומה, רבדומיוסרקומה ואקיוט נון-לימפובלסטיק לוקמיה.
*למרות כל מיני טענות על חוסר השפעה של קנאביס על יכולות נהיגה, אולי אפילו כמה הזויים שטוענים שקנאביס משפר את הנהיגה - מחקרים מצאו שאנשים תחת השפעת קנאביס (השפעה שנשמכת בין 2-10 שעות, כתלות במינון ובאדם) אינם כשירים לנהיגה, עם זמן תגובה מוארך מאוד, יכולת ירודה להתמצא בזמן ובמרחב, ירידה ביכולת לתכנן מסלול והערכה לקויה מאוד של סיכונים. אותה השפעה מעלה משמעותית את הסיכון לתאונות דרכים, כאשר שימוש מקביל בסמים אחרים כמו אלכוהול למשל טומנת בחובה אפקט סינרגיסטי על היכולת לנהוג.
*למשתמשים בקנאביס יש נטיה מוגברת לפגיעות גופניות ותאונות (מלבד תאונות דרכים שהוזכרו כבר), בשל ההשפעה הפסיכואקטיבית של הסם והפגיעה במערכות בקרה שונות של מערכת העצבים. הדבר קריטי יותר במשתמשים מבוגרים כמובן בהם יש נטיה מוגברת לשברים למשל, כך שכל נפילה היא משמעותית ומסוכנת.
*על האפקט של קנאביס על לחץ הדם כבר דיברתי, אבל אפשר להוסיף שלעומת עכברים, בבני אדם קנאביס גורם לטכיקרדיה שבחולים מסויימים יכולה ממש לסכן את חייהם, כמו גם נטייה מוגברת להפרעות קצב לבביות (ושוב, במיוחד בחולים עם נטיה להפרעות כאלו, כמו למשל חולים עם Wolf-Parkinson White Syndrome ועוד).
לסיכום דברי הארוכים - כולי תקווה שזעקות הלגליזציה ישארו נחלתן של מסטולים למיניהם, גם אם חלקם מגיעים לתפקידים מאוד מכובדים בכנסת. אני מאוד מקווה שהרשויות ימצאו דרכים טובות יותר להלחם בסחר בסמים מסוכנים בישראל (קנאביס הוא אחד מהם ללא שום ספק, וזה שהוא פחות מסוכן מקוקאין לא הופך אותו ללא מסוכן) ויחמירו את הענישה והאכיפה (הדברים התרופפו מאוד בגלל שטיפת המוח התקשורתית של כל המצדדים בקנאביס, ועל כך כבר עמדתי באריכות) בצורה יעילה ומשמעותית. נכון להיות ה- FDA לא מאשר שימוש בקנאביס לשום אינדקציה רפואית, אבל אם וכאשר הוא יאשר את השימוש במקרים מסויימים כמובן שאתמוך בפה מלא במתן החומר לחולים כמו כל תרופה אחרת, אך רק במידה וזו התרופה הטובה ביותר בנמצא וכשלו הנסיונות טיפול השמרניים במחלה הבסיסית, וכל זה כמובן רק במקרים בהם יש אכיפה הדוקה מאוד על הצרכן לבל יפיץ את החומר או יעשה בו שימוש לא נאות.
ומילה על אלכוהול שהוזכר פה - אני כמובן מסכים שזו סכנה משמעותית, ויש הרבה מחלות שנגרמות בשל שימוש מופרז באלכוהול, כמו גם מקרי תמותה רפואיים ותאונות דרכים קטלניות. אני מאוד מאוד מקווה שביום מן הימים ייאסרו לשיווק משקאות אלכוהוליים בריכוז גבוה (יין ובירה זה דבר אחד, וודקה וייגרמייסטר זה דבר אחר), כמו גם שיועלה הגיל בו צריכת אלכוהול היא חוקית (בעיני 21 זה המינימום, לא המקסימום), והענישה על עבירות בתחום תוחמר בכמה וכמה סדרי גודל, לצד פעולות הסברה ואכיפה טובות יותר. אך אין בקיומה של עוולה אחת כדי להצדיק את קיומה של עוולה אחרת, ולא הייתי רוצה להוסיף לרשימת הבעיות שמדינת ישראל צריכה להתמודד איתן כמו אלכוהול וסיגריות, גם סכנה נוספת כמו קנאביס.
ולגבי ה"זכות של אדם להכניס חומרים לגופו" - אני קונה את זה, ובתנאי שהמדינה תוכל למשוך ידיה מחובותיה הכלכליות לאדם שצורך סמים, כך שחוק בריאות ממלכתי לא יחול עליו, כמו גם הטבות מביטוח לאומי ושאר גופי הרווחה במדינה. רוצה להרוג את עצמך? וולקאם, אבל לא בחדר המיון שלי, ובטח שלא על חשבון משלם המיסים. במדינות מסויימות כבר היום יש פגיעה משמעותית בזכויות הרווחה של אנשים עם השמנת יתר, או אנשים מעשנים, ואני רואה בכך ברכה אמיתית (שנתמכת במחקרים שבוצעו שם על האפקט המיטיב של שלילת זכויות על בריאות הציבור).
_________________ "נשק ההולך לשדה הקרב וחוזר שלם, אות הוא שלא נלחם. נשק שחוזר מהקרב שבור, סימן הוא שנלחם והביא ניצחון" (ד"ר סאלם, נשיא ברדה הסורית, בהתייחסו לדגל ישראל שנשבר ונגנב מאוטובוס הקבוצה לאחר נצחון החוץ של הפועל בדמשק, 1929)
|