אדום-עולה בבלומפילד כתב:
קודם כל, היחס חוב-תוצר של בריטניה וארה"ב הוא ממש לא כפול משל ישראל, מאיפה הבאת את השטות הזאת? היחס חוב-תוצר של ישראל הוא 74%, של ארה"ב הוא 73% ושל בריטניה 89%. ראה בלינק הבא:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co ... ublic_debt ואללה לא יודע, נראה לי הסתכלתי על מספרים לא נכונים או משהו.
עריכה: אני מפגר פעמיים, אני דיברתי על גרעון, אתה מדבר על חוב, שני דברים שונים.
אדום-עולה בבלומפילד כתב:
שנית, ישראל נבדלת מבריטניה וארה"ב בכך שאצל 2 האחרונות 99%-100% מהחוב הוא במטבע מקומי, ובישראל חלק גדול מהחוב הוא במט"ח. זה אומר שאם ביום מן הימים בריטניה וארה"ב יידרשו להחזיר את החובות, הן תמיד תוכלנה להדפיס פאונדים/דולרים ולשלם את כל החובות שלהן, וישראל לא.
ישראל גם נמצאת במצב שונה לחלוטין מבחינה גיאו-פוליטית, מה שמגדיל את פרמיית הסיכון שלה.
מה זה "יידרשו להחזיר את החובות"?
זה אג"ח, אתה לא יכול לדרוש כלום בדיוק כמו שהבנק לא יכול לדרוש ממני מחר לשלם את כל המשכתנא, וגם על אותו אחוז בודד מהחוב שאשכרה יושב בהלוואות, אני לא יודע בוודאות, אבל אני מוכן להתערב שישראל לא נתנה הלוואה שבתנאים שלה רשום "אבל אתם יכולים לקחת את כל הכסף בחזרה מתי שאתם רוצים".
מעבר לזה, אני לא לגמרי מבין למה העובדה שיש לישראל קצת (17% אני רואה) חוב במט"ח כזה משנה, הרי אתה יכול לקנות אג"ח בשקלים שאותם אתה יכול להדפיס, או שאתה חושש מסופר היפר דופר אינפלציה שבה אשכרה מדינות יפסיקו לקבל שקלים?
כי עוד פעם, אם זה היה משהו שאנחנו צריכים לדאוג ממנו במצב הנוכחי, למה האינפלציה כל כך נמוכה?
אני לא מכיר תיאוריה על היפראינפלציה שלא מתחילה באינפלציה רגילה.
אדום-עולה בבלומפילד כתב:
שלישית, אני לא יודע מאיפה הבאת את הקביעה שהנזק היחיד מהגדלת החוב הוא אינפלציה. פשוט לא נכון, ומעיד על חוסר הבנה בסיסי בתחום. גירעון יוצר הרבה בעיות, שהעיקרית שבהן היא שאתה מגדיל את החובות שהדורות הבאים יצטרכו לשלם, ובשלב מסוים המדינה מגיעה למצב שאין לה סיכוי לשלם את החובות ואז הכל מתפוצץ. לדוגמא: ארגנטינה. אתה באמת חושב שהנזק היחיד שנגרם להם לפני כמה שנים היה אינפלציה גבוהה? ממש לא. כל הכלכלה שלהם התמוטטה.
יש בעיות נוספות כמו עליה בפרמיית הסיכון, אבל לא ניכנס לזה.
אני לא מבין מה זה אומר "מגדיל את החובות שהדורות הבאים יצטרכו לשלם" בהקשר הזה.
אתה אומר שזה שהמספר יהיה יותר גדול זו בעיה בפני עצמה?
זה כמו
think of the children לכלכלנים?
וארגנטינה?
בארגנטינה היתה אינפלציה גבוה, בישראל אין.
ברצינות שניה, אתה הרי לא טוען שגרעון אוטומטית גורם לך להיות ארגנטינה, נכון?
כי אם כן אז כולנו ארגנטינה כל הזמן.
אז למה אתה לא יכול להסביר לי בפרטים למה גרעון גורם חוץ מאינפלציה?
ארגנטינה גם הקשיבה לאנשים שאמרו לה שחוב זה הדבר הכי הכי חשוב שחייבים לטפל בו עכשיו ומיד עם קיצוצים בתקציב דקה לפני שהכלכלה שלהם התפוצצה (יש מצב שאחד מהם אפילו היה סטנלי פישר) וכמו שקרה בספרד, יוון ואירלנד עשור אחרי זה, הקיצוצים האלו אפילו לא הצליחו להוריד את החוב.
וגם חשוב לזכור שלארגנטינה היה מטבע שהיה מקובע לדולר, ככה שאני באמת לא יודע עד כמה אתה יכול ללמוד משהו מהשוואות לישראל, במיוחד בהקשרים של גרעון ואינפלציה.
אדום-עולה בבלומפילד כתב:
יש בעיות נוספות כמו עליה בפרמיית הסיכון, אבל לא ניכנס לזה.
זה חששות תיאורטיים?
כי נראה לי ששוק האג"ח לא בדיוק קונה את התיאוריות האלו.
תיאוריות שאני שומע לפחות מ 2008 - הנה הנה, אוטוטו שוק האג"ח בארה"ב ואירופה משתגע בגלל הגרעון והריביות הולכות להתפוצץ, אבל איכשהו, קרה בדיוק הפוך.