אדום-עולה בבלומפילד כתב:
אני ממש לא מסכים איתך.
הטענה העיקרית שלך היא ששר האוצר לא אמור להסביר כלכלה לאזרחים כמו לילדים מפגרים. הבעיה היא, ש-95% מהציבור הם באמת ילדים מפגרים מבחינת ההבנה שלהם בכלכלה. או שגם על זה אתה לא מסכים איתי?
מי שרוצה הסברים הכוללים שימוש במונחים כמו יחס חוב-תוצר או תל"ג לנפש - יכול לקרוא עיתונות כלכלית, מאמרים בכתבי-עת מקצועיים או מחקרים אקדמיים. רק מה לעשות שרוב הציבור לא מבין את כל הדברים האלה, אבל כן מבין מה זה אוברדראפט?
הבעיה היא לא שהוא משתמש במינוחים פשטניים, אלא שמה שהוא אומר פשוט לא נכון, להבדיל מאוברדראפט (שזו הלוואה בריבית מטורפת) גרעון זה לא דבר רע, רוב הזמן אתה רוצה שיהיה לך גרעון (כולל עכשיו), אתה אפילו לא חייב להשתמש בחוב ציבורי בשביל "לממן" את הגרעון שלך.
ועוד פעם, זה לא סתם לא נכון באוויר, ניאו ליברלים כמו יאיר לפיד רוצים לקצץ את השירותים שהאזרחים מקבלים מהממשלה מסיבות אידיאולגיות, אבל אם הוא היה בא ואומר "אני רוצה לקצץ שכר למורים ולהעלות את גיל הפנסיה" אנשים היו אומרים לו ללכת להזדיין, אז מייצרים משבר חמור של גרעון, ודופקים לאנשים במוח על זה, ובסוף מספיק מוכנים לקבל מדיניות שהם לא תומכים בה כי "צריך להדק את החגורה", ו"יהיה קשה עכשיו, אבל חייבים, בשביל הילדים".
נראה לי ששאלתי אותך כבר את השאלה הזו פה באשכול אבל ננסה עוד פעם, אתה חושב שהגרעון גבוה מדי?
ואם כן, למה?
כי לפי כל האינדיקטורים שאני מכיר - אינפלציה, אבטלה, ריביות אג"ח, החוב לא גבוה מדי.
teknoboy כתב:
נראה לי שגירעון יותר דומה להלוואה שלקחת לצורך הגדלת העסק שלך, ואוברדראפט דומה דווקא ל"חריגות בביצוע" כלומר לסעיפי תקציב שלקחו יותר כסף ממה שהוקצב להם.
אבל זה באמת פחות קריטי.
השאלה היא האם רוצים לעזור לרוב האוכלוסיה או למיעוט שגם ככה יש לו פריבילגיות.
עוד שאלה זה אם עוזרים רק לבוחרים שלך או לכלל האוכלוסיה (במילים אחרות, האם מדובר בש"ס לאשכנזים אמידים?).
גרעון זה לא הלוואה, גרעון זה הגדלה של כמות הכסף בכלכלה - ההפרש בין ההכנסות למיסים להוצאות הממשלה זה "כסף חדש" שהממשלה "הדפיסה" (אני משתמש במרכאות בגלל שלא ממש מעורב בזה כסף פיזי, לוחצים על כמה מקשים במחשב, והופ, יש לך כסף).
כשהכלכלה שלך גודלת, אם לא יהיה לך גרעון, תהיה לך דיפלציה (יותר מוצרים לקנות, אותה כמות של כסף = ערך הכסף עולה), ואני מקווה שכולם יודעים למה דיפלציה זה רע מאד מאד מאד.
יש סיבות טכניות למה עושים את זה דרך אג"ח ולא סתם ע"י "הדפסה" של כסף, אבל האמת, אני לא לגמרי בטוח עד כמה הסיבות האלו אפילו טובות (ובכל מקרה זה לא ממש משנה).