גיא האדום כתב:
קראתי את הכתבה אבל לא את המחקר המלא. אני רואה כאן לפחות שלוש בעיות:
1. ראשית, הכתבה הזאת לא בדיוק עונה על השאלה שאנחנו דנים בה כאן. קרוב לזה. הכתבה הזאת שואלת למעשה את השאלה באשר למה שירוויח המשק הישראלי אם החרדים היו מחר בבוקר יוצאים לעבוד. אין שום הסתכלות על הטווח הארוך כאן (בקלקלה מכנים חישובים שכאלו static equilibrium). לכן למשל מניחים שפוטנציאל התעסוקה שלהם נמוך מהחילונים, מה שבוודאי נכון כיום. אבל זה לא לוקח בחשבון את ההשלכות העתידיות של תעסוקת חרדים. תעסוקת חרדים עשויה להפחית את הילודה במגזר שלהם. הכנסת לימודי הליבה תשפר את פוטנציאל ההשתכרות שלהם. כנ"ל שרות צבאי. לכן, שאלה יותר רלוונטית היא כמה המשק עשוי להרוויח 5 שנים, או 10 שנים, או 15 שנה, אחרי שישלבו אותם באופן מלא בחברה הישראלית. אני מניח שמספר הזה גדול משמעותית מ9 מיליארד, ולו רק בגלל שהאחוז שלהם בשעור הישראלים בגילאי התעסוקה עולה משמעותית עם השנים.
אני לא לגמרי יודע על מה אתה דן, אני מדבר פה בעיקר עד כמה ה"שיוויון בנטל" הולך לעזור לאנשים מן הישוב, ולפחות לדעתי, המתודולוגיה של המחקר הזה נראת לי טובה, ולא שאני מבין לגמרי מה אתה מציע ברמה הפרקטית, אפילו אם החישובים שלך יוצאים פי שתיים משלהם (ובאמת קשה לי לדמיין מודל שבו זה קורה) עדיין מדובר ב 6% מהתקציב ובאזור 2% מהתל"ג שבמונחים טכנים זה נקרא נודוס בטורנדוס.
זה לא אומר שלא צריך לגייס בני ישיבות או שלא נוכל למצוא דברים יותר טובים לעשות עם המילארדים האלו, זה רק אומר שמי שזוהי התכנית הכלכלית שלו מזיין את השכל, זה לא הולך להשפיע יותר מדי על המצב הכלכלי של המדינה והציבור.
מעבר לזה, הסתכלות יותר רחבה גם יכולה להכניס גורמים שלוקחים את המספר הזה לכיוון הפוך כמו עליה בתשלום דמי אבטלה ובריאות.
גיא האדום כתב:
2. שנית, יש חורים די ברורים בחישוב. יש לא מעט עלויות של הפרזיטיות החרדית שלא נכנסו כאן. למשל, המנגנון הבזבזני והמאוד מושחת של הרבנות הכללית. זה כיום מנגנון תמיכה במגזר החרדי שמעביר לו מליארדים בלי שום תמורה אמיתית. לפיד אגב כנראה לא מתכוון לעשות אם זה כלום חוץ מאשר להעביר את הסמי שוחד הזה מהחרדים לבנטים. מעבר לזה פורסמו בעבר רשימת התמיכות הממשלתיות שהחרדים זוכים לה וזה כלל הרבה יותר מקצבת אברך וקצבת תורתו אומנותו. אני מודה שאני לא מומחה במערך הקצבאות האלו (אני לא בטוח כמה מומחים יש בנושא) אבל זה כלל תמיכות כאלו ואחרות ממשרדי הדתות, החינוך, הרווחה, והשיכון, שחילונים לא ממש זוכים להן.
אני גם לא מומחה, אבל אני לא מבין מה הקשר של משרד הדתות והרבנות הראשית, אלא אם יש לך תכנית לא רק להוציא אותם לשוק העבודה אלא גם להפוך אותם לחילונים.
גיא האדום כתב:
למשל, אם שלוב שכזה יצליח להפחית את שרות החובה בכמה חודשים זה יביא להכנסה לא מבוטלת למשק מהתעסוקה של החילונים שישתחררו מוקדם.
אני די בטוח שמה שקובע את את אורך השרות של חיילים כיום זו לא כמות המתגייסים, ובכל מקרה, לצה"ל יש יותר מדי כוח אדם כבר עכשיו, לא רואה איך גיוס של עוד אנשים עוזר למשק.
גיא האדום כתב:
עוד רכיב עצום שלמיטב הבנתי הטור הזה פשוט מתעלם ממנו היא תעסוקת נשים. תכניס את זה לחשבון דומה ואתה צריך פחות או יותר להכפיל את המספרים פי 2.
לא מבין מה הקשר לנשים, נשים לא יכולות להיות תלמידות חכמים ולכן לא מקבלות הקצבה מהמדינה, ובהתחשב שההקצבה לאברך יותר נמוכה משכר המינימום, אני לא רואה למה יציאה של הבעל לעבודה תגדיל את הסיכוי שגם האישה תצא.
גיא האדום כתב:
3. שלישית, גם אם הסיפור היה מסתכם ב9 מליארדים ש"ח בשנה, זה היה סכום מספיק משמעותי כדי להלחם עליו.
אני חושב שיש המון סיבות מאד חשובות להלחם שהחרדים יצאו לעבוד, אני רק חושב שה-9 מיליארד ש"ח הנ"ל הן אחת הסיבות הכי פחות חשובות, ומעבר לכך, אני חושב שכשמסתכלים על הבעיה הזו אך ורק מהאספקט הפיסקאלי יש סיכוי לא רע בכלל שתגיע לפתרונות לא מוצלחים.
גיא האדום כתב:
ואחרי כל זה, אני מסכים איתך שגם אם מחר בבוקר כל הרפורמות שיהיר מדבר עליהן יהיו לחוק, זה לא יביא למהפכה במצב הכלכלי של מעמד הביניים, בטח לא בשנים הקרובות. מצד שני, רפורמות במיסוי אפשר לעשות כל הזמן, מה גם שהאחד לא תלוי בשני.
ולא יכולת לכתוב את זה בהתחלת ההודעה שלך?
עוכר ישראל.