teknoboy כתב:
סתם כי בא לי אדום כתב:
teknoboy כתב:
סתם כי בא לי אדום כתב:
טנקבוי, שמעתי את ההרצאה, חלק נרחב ממה שהוא אומר הוא צודק, אך הוא מגזים ומעוות הרבה מאוד דברים.
כמו? (שאלה רצינית, מסקרנות)
1. אם המגזר החרדי ערבי ומסתמן לפי טענתו נשים ידרשו עבודה מחר בבוקר אף אחד לא יספק להם ולא יקרה עם זה כלום, ויתרה על כך חוסר תעסוקתם הינו תוצאה של המדיניות הישראלית נטו.
זה לא נכון, אם מחר המגזרים ידרשו עבודה, מי שלא יקבל כרגע עבודה יהיה בגדר מובטל, מה שיצריך את ממשלת ישראל לספק עוד עבודות על ידי פתיחת המשק לתחרותיות גבוהה יותר.
2. או שהיצוא אינו פקטור לעבודות, בעוד שמדינת ישראל שהיא מדינה קטנה חייבת להישען על ייצוא עקב חוסר ברירה.
3. או שגם המצב הביטחוני, גודל המדינה והמגזרים הבעייתיים הם שוליים. אכן ישנה בעיה במשק של חוסר תחרות(אם על שכר, אם על מוצרים ואם על דברים אחרים) אך משקלם אינו יכול להיחשב כשולי.
או שאין קשר בין המצב הביטחוני למצב במשק, זו היא נקודת מבט מעוותת. אחת הסיבות הידועות שישראל שקעה במשבר ההיטק עד 2003 בערך(אם אתה זוכר אלו היו ימי ויקי כנפו) וכל העולם לא היה האינתיפאדה השנייה.
4. אגב הבעיה שהוא אמר בישראל היא נכונה, זה לא קפיטליזם או סוציאליזם, בישראל קיימת אוליגרכיה.
1. אז אתה בעצם מסכים איתו בשני דברים. ראשית, שהמדינה יכולה לסייע ביצירת מקומות עבודה, ושנית, שכרגע היא לא עושה את זה. הוא שואל למה שהיא לא תעשה את זה? הרי גם ככה יש אבטלה, ואולי אם יהיו יותר מקומות עבודה ושכר העבודה יעלה אז גם חלק מהמגזרים האלה יתחילו לעבוד. לעומתו, אתה מאשים את הערבים והחרדים בזה שהממשלה לא עושה כלום ונותתנת למצב להמשיך להדרדר.
2. לטענתו (שהוא מספר שהיא מגובה בנתונים) המחיר של התמיכה בייצוא גורם לאבדן של יותר מקומות עבודה מכפי שהייצוא מייצר. אגב, הייצוא גם תורם הרבה פחות לאוצר המדינה, היות והמיסים על חברות שמייצאות הרבה נמוכים עד כדי גיחוך.
3. לטענתו כל מה שהוא אומר מגובה בחישובים ובמחקרים. גם הוא אומר שלמצב הבטחוני יש השפעה, אם כי היא קטנה מזו של הרעות החולות שהוא מונה.
לגבי גודל המדינה, מסתבר שהגודל האופטימלי למדינה מבחינת הכלכלה שלה (סטטיסטית, ממה שיש בעולם שלנו) הוא שבעה עד שמונה מיליון (שוב, כל זליכה אומר).
4. אם בסוף כולם מסכימים על העיקר אז הכול טוב.
1. אני לא מאשים רק את אותם מגזרים בעייתיים וזה חשוב להדגיש, אי אפשר להפיל את מלוא האחריות בנושא זה על גוף אחד, ולכן יש כאן עיוות. לראות באופציות שיש למדינה לטיפול במגזרים האלו של או עכשיו כולם ידרשו עבודה או אף אחד מהם לא יעבוד, זה ראיה מוזרה. ישנם אגב מחקרים אחרים שמראים שהפוטנציאל צמיחה של ישראל היה גבוה יותר לו המגזרים אלו היו תורמים לנטל העבודה(ונטל העבודה לא חייב להיות
רק בדגש על נטל למה שקיים אלא גם למה שלא).
3-2. רק שהוא שכח לציין שהיצוא הינו אחד הגורמים להזרמת משקיעים והוצאת השקעות(ששני פקטורים אלו במינון גבוהה גם יוצרים בעיה אחרת אבל זה לא חשוב כרגע), שמדינת ישראל אין לה ברירה אלא לייצא(המגזר הפרטי קטן ויתרה מכך לא ניתן היום במצב הנאו כלכלי ונאו פוליטי להישען על עסקים קטנים ובינוניים כפי שטען). ואם אנחנו מדברים על יצוא אנחנו מדברים בראשית כל על יייצוא מורכב0הייטק, יוטכנולוגיה, ייצוא ביטחוני וכו'),שההון שחוזר מעודד צמיחה. אי אפשר להתעלם מזה.
ההדחקה של המצב הביטחוני הוא מוזר, הטענה על הגודל האופטימלי הוא עוד יותר הזוי, ישנם אין ספור מחקרים שמראים שמדינה קטנה יש לה בעיה בחלוקת הצריכה שלה לצריכה פרטית גורפת, ולכן
טבעי יהיה שישראל תייצא ותישען על ייצוא.
4. ברור שבגדול הוא צודק.
ציטוט:
זו לא הסיבה להתמשכות המשבר (שממש לא הסתיים גם היום) בתעשיית ההיי טק .
ההיי טק הישראלי מבוסס על טלקום וזה השוק שהיה אחרון לצמוח בחזרה אחרי המשבר של 2000 מכיוון שהשוק הוא וק של השקעות ענק שלוקח שנים להחליט עליהן ושנים לממש.
במקביל התעשיה הזו עברה לבגרות = פחות מוטת פיתוח ויותר מוטת יצור ושם לטאייונים ולסינים יש יתרון אדיר.
האינתיפאדה השפיעה על התחלות בניה, על הצריכה הפרטית אבל ממש לא השפיע על תעשיית ההיי טק
לא התכוונתי לתעשיית ההיטק, אלא למשבר ההייטק, המשבר שהתחיל עקב קריסת בועת הדוט קום. הסיבה שהמיתון הכללי המשיך בישראל באותו זמן בעוד שהמיתון הכללי בארצות הברית ישתפר(למרות
שהוא נבע מבעיה אחרת שנוצרה עם מרוץ השנים, תוכנית המשכנתאות הגאונית של בושׂ) היה בראשית כל האינתיפאדה, וזה היה רק דוגמה.
עד היום המצב הביטחוני גורר השפעות ארוכות טווח, אם מבחינת פוטנציאל למצב טוב יותר, אם מבחינת ההשקעות בביטחון ואם מבחינת התודעה הציבורית המשפיעה בסופו של דבר גם
על הכלכלה, במיוחד במצבי משבר.