teknoboy כתב:
יכול להיות שהתמונה הרומנטית שאתה מתאר פה רלוונטית למאה ה-19.
היום אנשים עושים במכשיר הזה שימוש ציני, מכוער לא-בהכרח-מוסרי, ואולי הגיע הזמן לתקן טיפה את הכללים שבנויים על ההנחה שטבע האדם טוב מנעוריו.
שלא לדבר על זה שאת הסיכונים שלהם הם לוקחים על חשבון אנשים אחרים (כמו רוכשי האג"ח או הבנקים שמלווים להם את הכסף שלנו), בעוד שאת הרווחים שהם בכל זאת מצליחים לקושש ממעט ההימורים שכן הצליחו להם הם דווקא יודעים לקחת יפה מאוד לעצמם (ולבנות איתם בקתה צנועה של מאה מיליון שקל).
שוב, לא נכון.
1. את הסיכונים הם לוקחים קודם כל על עצמם. אף אחד לא מקים חברה עם 100% מימון מהבנק. תמיד ההון הראשוני הוא של בעלי המניות. אתה באמת חושב שהבנק נותן לחברה 100% אשראי? אין דבר כזה! אפילו לא קרוב.
2. זה נכון שחלק מהסיכון נופל על בעלי האג"ח והבנקים, אבל בדיוק בגלל זה האנושות מתפתחת. כי אם הבנאדם לא יוכל לקחת לעבוד עם כסף של אג"ח ובנקים, אז הוא לא יעבוד.
לדוגמא: לחברת נדלן יש הון של 100, אז היא בונה בניין ששווה 100. עכשיו היא לוקחת עוד 100 מאג"ח ומבנקים, ובונה עוד בניין ששווה 100.
תוצאה: בזכות המנגנון של חברות ושוק ההון, נוצר בניין שאלמלא המנגנון הזה - לא היה קיים.
כנ"ל חברות תעשייה שבונות עוד מפעל, חברות הייטק שמפתחות עוד מוצר, וכו' וכו'. המנגנון הזה מאפשר לאנשים לקחת סיכונים וליצור עוד דברים. נכון שיש יוזמות שבסופו של דבר לא מצליחות ואז הלך הכסף, אבל מדובר במיעוט כי רוב היוזמות כן מצליחות וכולם מרוויחים.
ואם על הדרך הבנאדם שיזם את כל זה בונה בית במאה מיליון שקל - על הכיפאק ואני מפרגן לו.