טוב, אז ככה:
א. דווקא אתה, כדיאטנית קלינית בהווה ובעתיד (נכון שההווה שלך קצת מעושן, והעתיד קצת מעורפל, אבל בכל זאת), אמור להבין בזה יותר ממני. אז מה אתה שואל אותי?!
ב. יש הרבה מאוד שרלטנות בתחום שיווק מזון הכלבים בארץ. יש יבואנים גדולים (בלי לנקוב בשמות) ש"דוחפים" מזונות בינוניים (כמו יוקנובה, למשל) כמזונות סופר-אולטרא-פרימיום, בלי שום הצדקה.
מה גם שמזונות ותיקים, שהחלו להגיע לארץ כשלא היה פה מבחר מי-יודע-מה מעבר לדוגלי/בונזו, הגיעו בקול תרועה רמה כסוג של "סופר-פרימיום" כשהם לא ממש כאלה (קצת כמו מק'דונלדס שהגיעו לפה בתחילת שנות התשעים והביאו בשורה חדשה. ועדיין, זה בסך הכל מק'דונלדס). אותם מזונות עדיין נשענים על התדמית הכאילו יוקרתית שלהם.
ג. אני יודע שפרו-פלאן נחשב טוב. לא יותר מזה. טוב. בארה"ב זה נחשב מזון סביר. לא יותר מזה. (לפי אתר שמשווה מזונות כלבים הוא נחשב כמזון "זבל". לא פחות. ראו בהמשך). כיום יש בשוק מזונות איכותיים הרבה הרבה יותר, ובמחירים לא הרבה יותר גבוהים (אקאנה, נטורל באלאנס, אוריג'ן וכאלה).
ד. כמה כללי אצבע בסיסיים לבחון מזון כלבים: 1. ברשימת הרכיבים צריך להופיע במקום ראשון או שני בשר. לא "פילרים" מסוגים שונים (קמח, אורז, תירס, סיבים ושאר פחמימות). בשר. ככל שבשר מופיע במקום ראשון יותר ברשימת המרכיבים (והיצרנים מחוייבים למנות את המרכיבים מהדומיננטי יותר מבחינת האחוזים, להכי פחות דומיננטי בהרכב האוכל) - כך המזון איכותי יותר.
גם בין הפילרים (אותם רכיבים שמטרתם "לנפח" את נפח המזון, ואין להם ערך תזונתי של ממש) יש טובים יותר וטובים פחות. קמח זה רע. גלוטן זה רע מאוד. תירס גם לא טוב. אורז זה כבר טוב. אורז מלא יותר טוב. בטטות או תפו"א זה טוב.
2. הבשר צריך להיות ממקור ידוע (לא שיירי תעשיית הבשר למשל, או כל מיני "קמח עוף" או "קמח כבש" למיניהם. בדרך כלל מדובר בזבל). המרכיב הבשרי צריך להיות מוגדר היטב ואיכותי. כיום יש מזונות שהבשר שבהם זה כבר לא עוף (ובטח לא "קמח עוף" שעובד עליכם) אלא כבש, בשר צבי, בשר ברווז, דגי סלמון וכאלה.
ה. לגבי יציאות - אני יודע שכלב צריך לעשות לא יותר מפעמיים ביום. כמובן שזה גם תלוי בכמה פעמים ביום מאכילים אותו. כלב בוגר צריך לאכול פעם או פעמיים ביום, ולפיכך לעשות פעם או פעמיים ביום. מה שכן, ייתכן שכלב יעשה קקי, ודקה או שתיים (או כמה דקות) אח"כ הוא ימשיך בסיבוב שני. גם אנחנו לפעמים יושבים יותר מכמה דקות בשירותים. זה עדיין נחשב ליציאה אחת. אם כלב עושה בכל פעם שיוצאים איתו מהבית, ארבע או חמש פעמים, כנראה שהוא אוכל במנות קטנות כל היום, או שמוצא דברים אחרים לאכול "בין ארוחות".
ו. ולבסוף - אתר מעולה שעושה קצת סדר בין העשרות הרבות של מיני המזון שמשווקים כיום בעולם:
http://www.dogfoodanalysis.com/צריך להכנס לחלק ה"ריוויוז" באתר (
http://www.dogfoodanalysis.com/dog_food_reviews/), ולחפש את המזון שאותו אתם רוצים לבחון. המזונות שם מדורגים לפי כוכבים - כוכב אחד למזון זבל עד שישה כוכבים למזונות באמת מעולים (כמו אוריג'ן, למשל).
אפשר לגלות, למרבה התדהמה, שמזון כמו יוקנובה זוכה שם לשני כוכבים בלבד. מזון כמו פרופלאן זוכה שם לכוכב מביש אחד! כלומר מוגדר כמזון "זבל"! אקאנה מקבל שם 4 כוכבים. נטורל באלאנס גם. אוריג'ן מקבל 6 כוכבים!
לא חקרתי מה מקורות האתר, מי בודק שם ומה מניעיו. אני מקווה שאין שם אינטרסים מסחריים נסתרים.