נועם שחם כתב:
טקנובוי - שירתתי כמפקד סוללת תותחנים בקבע, ואני משרת במילואים בתעסוקות מבצעיות כבר 14 שנה ברציפות.
אני מכיר טוב מאד את נהלי הפתיחה באש שיש בצה"ל, ואני יודע בוודאות שבצה"ל יש הנחיות מאד ברורות שנועדו למנוע פגיעה בחפים מפשע, במקרים רבים ההוראות הן נוקשות עד כדי כך שהן גורמות לסיכון גדול לחיילים.
אני יכול לומר לך בתור קצין ארטילריה שיש הקפדה מאד גדולה בכל נושא טווחי הבטיחות וירי ארטילרי באזורים מיושבים, וההוראות מאד נוקשות ומגבילות.
יש למדיניות הזו חריגים, שיכולים לנבוע משילוב נסיבות ספציפי. זה יכול להיות ברמה של חיילים ומפקדים שמצפצפים על ההוראות ומחפים זה על זה. זה קיים, ובא לידי ביטוי בעיקר כשיש לחימה באזורים של אוכלוסיה אזרחית, ויש גם חיילים שהם פשוט עבריינים בענין זה (מיעוט קיצוני, אבל מן הסתם הוא קיים).
מעבר לכך, יכולים להיות לכך חריגים כשרמת הסיכון לכח הצבאי היא מאד גדולה וכשמדובר במקרים של ירי לחילוץ. אלו נסיבות חריגות שמשקפות מקרי קיצון. זה נובע גם מכך שאנו נאלצים להלחם לא מעט בכוחות שפועלים מתוך שטחים מיושבים ומשתמשים בתושביהם על מנת להגן על עצמם. מחבל שמבצע ירי מתוך אזואר מיושב מלכתחילה מצמצם מאד את אפשרויות התגובה בדיוק בגלל שצה"ל לא מעוניין לפגוע באזרחים.
צריך להבין גם שמבחינת מדינת ישראל, יש אינטרס מובהק לצמצם את הפגיעה באזרחים חפים מפשע, שכן הנזק ההסברתי והתדמיתי שנגרם הוא עצום מעבר לכל תועלת צבאית.
זה הלוקסוס של מדינה עם צבא, ומצד שני הבעיה של התדמית של כיבוש של 40 שנה, מחאות וחרמות בינ"ל, וכו'. ברור שלצבא יש קוד מוסרי מסויים, ולטרוריסטים אין.
כשמורידים טיל על מכונית ברחוב או בניין מגורים, ידוע היטב שיהרגו שם גם חפים מפשע, ויתכן שילדים ותינוקות. אני יכול רק להניח שכשזאת הפקודה שלך, ו"אין ברירה" זה הרבה יותר קל מאשר לדקור בני אדם ותינוקות למוות, או לירות צרורות במתפללים במסגד.
זה נכון, אבל אלו דוגמאות חריגות. אפילו כשמורידים מחבל בלב שכונת מגורים, השאיפה היא להמנע ככל שניתן מפגיעה באזרחים. עזוב רגע את השיקולים המוסריים. מבחינת הצבא והממשלה, הנזק ההסברתי במקרה כזה הוא קטסטרופלי.
מעבר לכך, כשאדם יורה לעבר חיילים מתוך בית מגורים או שכונת מגורים, גם הוא נושא באחריות מסויימת לפגיעה באזרחים שנגרמת כתוצאה מתגובה לירי.