אדום מטלי כתב:
לא מתאים לך אמיר.
1. גם בעלי בסטות בשוק עושים כסף מאנשים יותר עניים מהם, גם בעלים של בית קפה, גם רופאים. זה לא מדד לכלום, השאלה אם יש משהו לא הגון באופן העסקה.
2. ומה זה "אנשים שעושים כסף בלי לעבוד"? כשהיינו באוסטרליה הרווחנו כסף די יפה, וצברנו קצת. מה אתה ממליץ לעשות עם הכסף? לשים בפק"מ? אני חושב מה לעשות כדי שיום אחד אוכל לייצר הכנסה גם בלי לעבוד. יש בזה איזשהו פסול, או שכתוב במקום כלשהו שחייבים לעבוד עד גיל 67? אגב, גם אחרי 67, מי שלא ייצר לו מקורות הכנסה שהם מעבר לביטוח לאומי, יחיה כמו כלב. אז אפשר לשים את הכסף בקרנות פנסיה (ולתת לאנשים אחרים, עשירים, להנות מהכסף שלי בלי לעבוד...) ואפשר להשקיע בדברים אחרים. אנחנו קנינו דירה בבריזביין. אני לא רואה איפה זה לא בסדר, ולא מבין מה ההבדל ביני לבין אחרים שעושים את זה.
אגב, בנתיים, שוק הדירות בבריזביין הוצף, ואני מקבל על הדירה הרבה פחות כסף ממה שצפו לי היועצים וממה שקיבלתי בשנה הראשונה. לקחתי הלוואה לקניה, וההכנסה מהדירה בקושי מכסה את הריבית. כלומר שיש כאן גם סיכון ואפשר גם להפסיד כסף.
זה די שטחי לראות את הדברים כמו שאתם מציגים את זה.
כמו שכבר כתבתי, אני לא מדבר פה ברמה האישית, אני לגמרי מבין למה אנשים קונים דירה להשכרה וגם אני בעצמי עשיתי את זה (במאמר מוסגר, זו אכן בעיה מאד רצינית שלאנשים רגילים אין ממש דרך טובה לדאוג לפנסיה, לדעתי זו בעיה יותר חמורה מבעלי דירות, אבל זה סיפור נפרד).
אבל ברמת המאקרו, להבדיל מרופא או בעל חנות שמספקים שירותים לחברה, כשאני משכיר את הבית שלי בארה"ב השירות היחיד שאני מספק זה שכר דירה ומחירי דירות טיפה יותר גבוהים. ועל הדרך, אני גם מגדיל את הפערים החברתיים. ונכון, ההשפעה של המעשים שלי על הכלכלה היא זניחה, אבל ההשפעה המצרפית של כל בעלי הדירות היא משמעותית ביותר.
וזה לא חוק טבע שזה צריך להיות ככה, זו מערכת (ואני מדבר פה על הכלכלה בכלל, לא רק על שוק הדירות) שנבתה במיוחד בשביל לדאוג שאנשים עשירים יהיו יכולים לעשות עוד כסף רק מזה שיש להם כסף.