אדום מטלי כתב:
ראיתי.
קשה לצפיה, מרתיח בחלקו, מסקרן, בעיקר עצוב מאד.
אבל לא לגמרי ברורה לי הנקודה שהוא רוצה להעביר. הרי ברור לכל בר-דעת שאם בשנה האחרונה היו 90+ הרוגים בצבא, כמעט אף אחד מהם הוא לא חלל קלאסי.
הרי אם היו כאלה היינו שומעים עליהם בחדשות.
משהב"ט וצה"ל מספרים לך על 98 חללים ועל בערך רבע מהמספר הזה אין פרטים. אין שמות. אין סיפור. אין כלום. ואחרי זה עומדים בצפירה ומספרים על הגיבורים שבמותם ציוו לנו את החיים וכמה זה חשוב לזכור אותם.
משלושת הרבעים הנותרים כמעט חצי זה אנשים שנפטרו בשיבה טובה 30-40-50-60 שנה אחרי שנפצעו בשירות צבאי, אנשים שנהרגו בתאונות דרכים בשבתות, אנשים שנפטרו מסרטן או ממחלות אחרות, ועדיין האתוס שמוכרים לכולם זה שחללי צה"ל זה אנשים שנהרגו על החרב במשימות חשובות מאוד ושהקריבו את עצמם כדי שיהודים יוכלו לחיות פה בארץ הזאת בביטחון. צא לרחוב ותשאל עשרה אנשים מה ההגדרה לחלל צה"ל. 9/10 בכלל לא יעלו על הדעת שמדובר במישהו שהוא לא חלק מהאתוס הזה.
וכאילו להוסיף חטא על פשע, גם מנסים להסתיר את זה מהציבור במניפולציות עלובות. כל החיילים הצעירים מוצגים עם גילם ועם דרגתם, להראות שחללי צה"ל זה צעירים שקו החיים שלהם נקטע בגלל ההקרבה שלהם. לעומת זאת, את רוב אם לא כל המבוגרים שנפטרו לא מציגים עם דרגתם ולא עם גילם, כי אז אולי באמת אנשים יתחילו לשאול את עצמם למה האנשים האלה נחשבים לחללי צה"ל ואת מי זה משרת ?
אבל אני שם את כל זה בצד כי הדבר שאותי הכי מטריד בהקשר הזה זה אחוז המתאבדים הגבוה, תופעה שלא רק שצה"ל מטייח ומסתיר כבר שנים, הוא גם לא עושה שום מאמץ לנסות ולפתור אותה. כי הרי חיילי צה"ל הם גיבורים, הגיבורים של כולנו, ולא ותרנים עלובים שמתאבדים. ובכלל, בואו לצבא, כיף פה ואין פה מצוקות ואין בעיות והכל מדהים ואתם גברים.
בכוכבית אני גם חושב שחשוב לציין כל מיני תופעות צדדיות שאולי אינן צדדיות אבל פשוט לא מנוטרות ולא נבדקות לעומק, כמו למשל החיילת שיש סיכוי יותר מסביר שקריש הדם שממנו נפטרה נגרם כתוצאה מרשלנות רפואית של הרופא/ה הצה"לי שרשם לה מרשם לגלולות למניעת היריון בלי להסביר לה (לכאורה) שאסור לה לעשן כשהיא נוטלת אותן או לרשום לה גלולות מסוג אחר.