טור ענק של עירד צפריר:
http://www.haaretz.co.il/sport/opinions ... -1.25231121. בהינתן העובדה שהפתעה לא היתה בסופו של דבר ומכבי תל אביב העפילה כצפוי לחצי גמר גביע המדינה בכדורסל, הפך הסיפור של המשחק להיות זה שהתרחש, או אולי לא התרחש, ביציעים. או במילים פשוטות: איך מותחן של דרבי סל במסגרת נוקאאוט - כזה שמשוחק במוצאי שבת כששתי קבוצות הכדורגל של המועדון לא משחקות – לא מתקרב אפילו למלא את יד אליהו?
הסיבה, כביכול, פשוטה: הנהלת מכבי איפשרה קניית כרטיסים למשחק רק לבעלי המינויים, על אף שיותר ממחציתם בכלל לא התכוונו להגיע. במקום לאפשר למאות אלפי אוהדיה ברחבי המדינה שאינם מינויים מסיבות כלכליות, גיאוגרפיות ואחרות, לרכוש כרטיס (ועוד במחיר מבצע של 40 שקל), העדיפה להשאיר 4,000 מקומות פנויים.
אוהדי מכבי ללא מינוי שבכל זאת החליטו להגיע, גילו שמחוץ לסניף הסופרפארם מחלקים נציגי הנהלה הזמנות בחינם למחלקת הנוער שלה, ולמעשה לכל אדם עם פריט לבוש צהוב או כזה שנראה בקרבתו של ילד ממחלקת הנוער. מיותר לציין שלובשי אדום שביקשו את ההזמנות נדחו, וכך הסתפקה הפועל ב-1,050 כרטיסים שקיבלה בהתאם לתקנון, בעוד שעל יתר התקנון בחרה מכבי לצפצף וחילקה הזמנות כיד המלך לתושבי עוטף עזה, פרויקט "תגלית" ועוד.
הדלילות המאולצת והצפויה ביציעים היתה הטריגר לעתירה המוקדמת של הפועל לאיגוד הכדורסל. היו"ר רמי כהן דרש לחייב את מכבי "לשחרר" את הכרטיסים לקהל הרחב, מכיוון שאחרת ימנע מיקסום הרווחים מהאירוע, שכידוע במסגרת הגביע מתחלקים שווה בשווה בין הקבוצות.
הקולות שנשמעו ביציעים לא הותירו ספק למקור ההחלטה של מכבי: 6,000 אוהדים מנומנמים בצהוב מול 1,100 באטרף. היטיב לבטא זאת אחד הנערים בצהוב שעמד לא רחוק ממני וסיכם כך את האירוע באוזני חברו: "הקהל של מכבי היה היום חלש. הקהל של הפועל בכדורגל לא משהו, אבל הם נתנו היום הופעה, בואנ'ה איזה רעש הם עשו".
בחוץ נתקלתי בדורון ג'מצ'י.
אהלן דורון, יש לי שאלה. אתה הרי במחלקת השיווק של מכבי היום.
"אני לא".
אתה איש קשרי הקהילה.
"כן".
תקן אותי אם אני טועה, שיווק וקהילה קשורים אחד לשני.
"אוקי, מה השאלה?".
למה לא אפשרתם היום לאוהדים שלא מינויים לקנות כרטיס?
"זה מחלקת המכירות, תשאל את מחלקת המכירות".
אבל אתה איש קשרי קהילה, בקהילה שלכם יש הרבה אוהדים שאין להם כסף לקנות מינוי והיום היתה להם הזדמנות להגיע למשחק טוב, ועוד במחיר זול של 40 שקל. למה לא לתת את האפשרות?
"אתה צריך לשאול את המכירות".
אתה איש קשרי קהילה, הרי ברור שאתה יודע את התשובה.
"אני לא יודע, זו החלטה שיווקית, לא רצו שיהיה רוב לאוהדי הפועל".
אבל זה מנוגד לתקנון.
"הו אז עכשיו נחשפת. מה אתה מנסה לערבב אותי, תגיד שאתה אוהד הפועל".
אני עיתונאי מ"הארץ", ויש שני צדדים בסיפור – אחד שזה עניין שלכם אבל זו מדיניות שפגעה בקהילת אוהדי מכבי שאינם בעלי מנויים, והשני הצד הלא חוקי, במסגרתו מנעתם מהפועל למקסם רווחים. לכם לא אכפת להפסיד כסף מהמשחק, להם זו פגיעה רצינית בהכנסות.
"אז הם עתרו על זה לאיגוד, נכון? ומה האיגוד אמר?".
אישר את זה, אבל גם הותיר להפועל פתח לתבוע מכם פיצויים וראיתי בעיניים שחילקתם פה הזמנות בצורה מסיבית.
"בסדר, שיעשו מה שהם רוצים. הסיפור, אם אתה כבר רוצה משהו, זה שאוהדי הפועל זרקו חפצים למטה על אנשים. זה הסיפור (המלווה של ג'מצ'י מוסיף: "המטרה היתה שלא יהיו פה עוד 2,00 אוהדים אלימים)".
עזבו נו, זה כבר תירוצים, ובכלל - היציעים מתחת לאוהדי הפועל היו ריקים.
אז מכבי ניצחה, והפועל פספסה הזדמנות לניצחון היסטורי וגם רשאית לבכות את מר הגרלתה. בחצי גמר שאינו ביד אליהו וללא מכירת כרטיסים אנטי שיווקית, היתה זוכה לליווי של אוהדים רבים. בנוסף, יש לה על הקווים מאמן שתפור למעמדים גדולים, וקבוצה שבמשחקים הללו מפיקה מעצמה הרבה יותר מאשר במשחקים נגד אשדוד, הרצליה ונהריה – בערך כמו קטש השחקן.
גם כשמכבי מובילה ב-17 הפרש וכשהפועל ביום קליעה רע, בעיניו של קטש זה לא גמור. יש לקבוצה שלו אופי, 11 פייטרים ויינסי גייטס. זה לא שגייטס מעל הקבוצה, הוא דווקא מתחתיה בכל הקשור למחויבות וקבוצתיות. במשחקים לא מתוקשרים הוא משחק בעיקר בשביל ממוצע הנקודות שלו, אבל במשחקים גדולים מופיע גייטס אחר - כזה ששומר, כזה שהולך חזק לטבעת ולריבאונד במקום לזרוק פייד אווי ולרוץ למתפרצות.
מול יריבותיה ביורוליג ובהיכל מלא, יתרון של 11 נקודות בתחילת הרבע האחרון מול גורם למכבי להרגיש בטוחה הרבה יותר מאיך שהרגישה אמש. מול קטש רואים שהיא קצת חוששת ועוברת לשחק "בונקר" במקום להמשיך באגרסיביות. גם בריאן רנדל, השחקן המרשים ביותר של מכבי העונה, לא חד כשהוא פוגש את המאמן שהביא אותו לארץ לקבוצת האליפות של גלבוע-גליל.
ובכל זאת, קטש עשה את הטעויות שלו בדקה האחרונה, דווקא אחרי שהנהיג קאמבק מצוין. שני פסקי הזמן הרצופים שנכפו עליו בלחץ הזמן בהתקפה הלפני אחרונה הותירו אותו ללא טיים אאוט הכרחי בכדור האחרון; בפיגור 2, ההחלטה ללכת לדוראנד סקוט (לא קלעי העונשין היציב ביותר) ולא ללארי אובנון התבררה כשגויה; כך גם העבירה החמישית של רביב לימונד (במשחק לא טוב).
את ההחלטה בהתקפה האחרונה ללכת על ניצחון בשלשה ולא על הארכה קשה לבקר – זה קטש, זה השחקן, זה המאמן, זו הסיטואציה. למזלה של הפועל, המאמן שהכי התאים לה גם חתום אצלה לשלוש שנים. זו רק תחילת הדרך, אבל עושה רושם שזו אחת ההחלטות הטובה ביותר שקיבלו שם מאז שהחליטו להתנער משאול אייזנברג ולהקים את הקבוצה מחדש.
2. לפני המשחק הביתי של בית"ר ירושלים בשבוע שעבר ביקש המועדון לערוך טקס הדלקת נרות חנוכה על הדשא בהשתתפות שר החוץ אביגדור ליברמן. מינהלת הליגה איימה בסנקציות קשות בטענה לערבוב פוליטיקה וספורט (ועוד בפתח מערכת בחירות), ובית"ר התקפלה. הניסיון לשלוח את ליברמן להשיק את קמפיין הבחירות שלו בטדי אינו מקרי, כמובן. הניסיון לתלוש מנתניהו את אוהדי בית"ר, שזכורים היטב משלטי הבחירות שתלו בעדו בעבר, משתלב היטב עם הפרידה וההתרחקות של ליברמן מראש הממשלה בחודשים האחרונים.
אז תגידו, מי לדעתכם היה מעורב בניסיון לארגן לליברמן את הטקס בטדי? לי יש השערה שמדובר באיש השיווק של בית"ר ירושלים. איזה קטע, זה אבנר קופל, אחד העצורים בפרשת "שחיתות ביתנו". קופל, כזכור, היה יו"ר איגוד הכדורסל, אחד הגופים שאליו הוזרמו לכאורה כספים דרך מפלגתו של ליברמן.
מעניין לתהות אם בהתאחדות לכדורגל, שמינו בשבוע שעבר את קופל ליו"ר ועדת ההסברה שלהם, היו חוזרים על כך גם אם היו מודעים לחשדות נגדו. בעצם, איזו שאלה בכלל, זה לא הפריע להם למנות עבריין אלימות טרי, אלי טביב, לחבר הוועדה למניעת גזענות ואלימות.
עושה רושם שגם המקורות המודיעיניים של ליברמן במשטרה לא עבדו הפעם כתמול שלשום, אז לפחות מינהלת הליגה סייעה לו קצת. אם לא ההתנגדות שלהם, ה"מעוז צור" של ליברמן עם אבנר קופל על הדשא בטדי היה משמש היום לקטעי רקע במהדורות החדשות, ואני בטוח שליברמן מעדיף היה להימנע מחיבור כזה עם אחד מגיבורי הפרשה. אבל על מה אני מדבר, ליברמן הרי לא ידע משום דבר. מה לו ולהתנהלותם של פאינה קירשנבאום וסטס מיסז'ניקוב? זה לא שמדובר בפוליטיקאי ובמפלגה הכי פוטיניסטים ודיקטטורים בישראל.