ofir כתב:
Noam כתב:
יש לי שאלה אליך, אופיר. אני אנסה לנסח את זה בפשטות.
אתה נמצא במלחמה עם הפלסטינים כבר עשרות שנים. במלחמה, כמו ש"מותר" לנו לדעתך להרוג פלסטינים (בין אם בהפצצות, סיכולים ממוקדים, מארבים ושאר הדרכים המסורתיות, ובין אם בהוצאה להורג של מחבלים כמו שאתה מציע), אתה חייב להסכים איתי שגם להם מותר להלחם חזרה.
אז קבענו שילדים אסור להם לרצוח (אפילו אם הם בני 19 - גיל מבוגר מגיל הגיוס לצה"ל), חיילים אסור להם גם לרצוח (ע"ע עדן אטיאס ותומר חזן, למשל), אזרחים מן משורה גם אסור להם (קסאמים וגראדים = טרור מסוכן), לקחת לוחמים שבויים אסור (גלעד שליט, רגב וגולדווסר). אפילו לזרוק אבנים ולהפגין אסור, תסתכל על בתי הסוהר המלאים באסירים שרובם לא עם "דם על הידיים".
מה מותר?
אתה יוצא מנקודות הנחה שגויות.
1.הרצח של היהודים, הטילים עלינו וכל הפיגועים הם לא חלק מנקמה, זה משהו שימשך בכל מקרה בכל מצב לא משנה מה יקרה ומה תעשה. להרוג יהודים זאת מצווה באיסלאם, הם מאמינים בזה. הם יעשו את זה גם במידה ותרצח להם פעילי טרור וגם אם לא. לעומת זאת אם תסתכל על הכיוון ההפוך במידה וכל הפיגועים, הטילים והטרור יפסקו אני מאמין שגם אתה תסכים איתי שלצה"ל לא תיהיה סיבה לתקוף והוא גם לא יעשה את זה. המטרות שצה"ל תוקף הם אנשים שמהווים סיכון לביטחון האזרחים במדינה. הם תוקפים אנשים רק מהסיבה שהם יהודים, ציוניים או איך שלא תקרא לזה. אין שום סיבה אחרת. זאת המצווה שלהם.(ואם באמת היה אכפת להם מהילדים שמתים הם לא היו מחביאים את הנשק בקרבתם)
2.לנו לא מותר הכל. אם צה"ל יפציץ בעזה בלי להתחשב בעובדה שיש שם באמת אנשים חפים מפשע שלא עשו כלום אז אני אהיה הראשון לגנות את זה. אבל בגלל שאני יודע ורואה כמה מאמצים עושים בשביל למזער את ההרוגים החפים מפשע ואת הפגיעות "הלא רצויות" אז אי אפשר לבוא לצה"ל אפילו בחצי טענה. כל עוד צה"ל נזהר כמה שהוא יכול כל האשמה על המוות של אותם חפים מפשע שנהרגים היא על אותם אנשים שהחביאו את המאגרי נשק שלהם בקרבת אנשים כאלה.
*ובקשר לחלק המודגש אומנם לא כל כך קשור לדיון אבל הוצאה להורג צריכה להיות לכל אדם שרצח, בין אם הוא ערבי, יהודי או מחבל. זאת דעתי בלי שום קשר לערבים או לגזע כלשהו ובגלל זה אני גם חושב שכל מי שמעודד טרור ומזדהה עם הרצח הזה של שלושת הנערים או שיתף פעולה בחטיפה הזאת מגיע לו לא פחות ממוות.
נתחיל דווקא מסעיף 2. אפשר ועוד איך לבוא בטענות לצה"ל. אני אציג לך דוגמא אחת, והיא ההחלטה מהשבוע להרוס את הבתים של משפחות המחבלים שחושדים שחטפו את השלישייה, ואת בית המחבל שרצח את ברוך מזרחי בליל הסדר. בלי קשר בכלל לעובדה ששלושת המחבלים (שאם אכן רצחו אין ספק בחובה להענישם) הולכים להיכלא ללא משפט, רק כי אנחנו הכובשים ואנחנו יכולים, המשפחות שלהם - שכוללות נשים וילדים קטנים שכולם חפים מפשע - הולכות להישאר ללא קורת גג, רק בגלל שהכיבוש יכול להביא דחפור ולהוריד להם את הבית. בשום מדינה דמוקרטית בעולם אתה לא יכול להעניש בן אדם על פשעים שקרוב משפחה שלו עשה, ולא משנה כמה חמורים הפשעים. אתה יכול לדבר על הרתעה ואני אענה לך בשמרתעה. ועדת חקירה צבאית לפני עשור קבעה שהריסת בתים לא יוצרת הרתעה, אלא דווקא רצון לנקמה ובד"כ אנשים מאותן משפחות פונים לדרך הטרור בעקבות המעשים. אז אתה גם עובר על כל חוק בינלאומי (ועל חוקי המוסר כמובן) בצורה חמורה, ואתה גם יוצר את האפקט ההפוך ממה שאתה טוען שיקרה. כיבוש שמנציח טרור.
תאשים בזה את צה"ל, תאשים בזה את המדינה, אני חושב שבמקרה הספציפי הזה האשמה מתחלקת. אפשר להוסיף עוד מיליון מקרים כאלה, חלק מהיכרותי האישית.
יש מגמה של השתדלות בצבא, אבל לא מוסרי ולא נעליים. אנשים נהרגים בשם הכיבוש, לכן הכיבוש אשם. ובתור חייל שמשרת בחטיבה מבצעית וראה קצת תע"מ בשירות שלו, אני יכול להגיד לך בפה מלא שהוא אשם.
נחזור לסעיף 1, הוא הרבה יותר מעניין בעיניי. בוא נדמיין מצב רגיעה זמני, שבו צה"ל לא הורג מחבלים והפלסטינים לא עושים פיגועי טרור, הרי יש תקופות כאלה מדי פעם. מה יש לנו במצב כזה? יש לנו מדינה שכובשת מדינה אחרת, יש לנו 3 מיליון אנשים נטולי אזרחות ונטולי זכויות ביהודה ושומרון - פלסטינים נתינים במדינה היהודית. רוצים לצאת מהבית? יש עוצר. רוצים לצאת מהיישוב? יש מחסום. רוצים לצאת מיהודה ושומרון? כדור בראש. גנבו לך אדמות ובנו עליהן התנחלות, והצבא נועד כדי לאפשר להן לחיות על שטחים ששייכים לך. תנסה לדמיין את עצמך במצב כזה, לא היית מתנגד? אם צה"ל ביום X לא הרג אף מחבל אז מדינת ישראל בסדר? שלילי חזק.
כל עוד יש כיבוש, יהיה סכסוך. אולי יהיה גם אחרי הכיבוש, אני לא נביא, אבל כרגע גם יש סכסוך וגם מדינת ישראל היא עבריינית על החוק הבינלאומי ומפרה הסכמים שהיא חתומה עליהם. אנחנו מדינה מסודרת עם צבא ולכן אנחנו יכולים לנקוט בפעולות "מוסריות עלאק", הם עם כבוש בלי צבא מסודר, ולכן צורת ההתנגדות שלהם היא טרור ופגיעה באזרחים (למרות שגם בחיילים אסור לפי השיטה. לנו מותר להרוג מחבלים וגם לעצור ילדים שזורקים אבנים ולכלוא אותם בלי משפט, ולהם אסור להתנגד בשום אופן).
ובעניין הדתות. אני מבין שאתה הרי דוקטור לאיסלאם ואתה בקי בכל המצוות (למרות שבעיניי אתה יותר דוקטור לקלישאות מאשר לאיסלאם), אז אני יכול לכתוב כאן על כל דת וה"מצוות" שלה בקשר להרג אנשים מדתות אחרות, אבל אני מעדיף לצטט בחור שהגיב כאן כמה תגובות מעליי. זה בעיניי מסכם הכי יפה את הנושא.
Agüero כתב:
זָכוֹר אֵת אֲשֶׁר עָשָׂה לְךָ עֲמָלֵק, בַּדֶּרֶךְ בְּצֵאתְכֶם מִמִּצְרָיִם. אֲשֶׁר קָרְךָ בַּדֶּרֶךְ, וַיְזַנֵּב בְּךָ כָּל הַנֶּחֱשָׁלִים אַחֲרֶיךָ, וְאַתָּה עָיֵף וְיָגֵעַ, וְלֹא יָרֵא אֱלֹהִים. וְהָיָה בְּהָנִיחַ ה' אֱלֹהֶיךָ לְךָ מִכָּל אֹיְבֶיךָ מִסָּבִיב, בָּאָרֶץ אֲשֶׁר ה' אֱלֹהֶיךָ נֹתֵן לְךָ נַחֲלָה לְרִשְׁתָּהּ - תִּמְחֶה אֶת זֵכֶר עֲמָלֵק מִתַּחַת הַשָּׁמָיִם, לֹא תִּשְׁכָּח.
שנאמר, כל דת והמצוות שלה.