אדום בנשמה: האהבה של דני שיפנבאור להפועלדני שיפנבאור הביא את האהבה לכדורגל מאורוגוואי, מימש אותה כקפטן קבוצת הנוער של הפועל ת"א והנחיל אותה לילדיו. "זו תהיה שנה שלא נשכח בחיים", אמר לאחר שהאדומים לקחו את הדאבל. בשבוע שעבר, כשנספה באסון היסעור ברומניה, קיבלו הדברים משמעות אחרת
אל"מ דני שיפנבאור, בן 43 במותו, אהב את אשתו יעל, אהב את שלושת בניו שהוא גידל לתפארת, אהב לטוס וגם אהב כדורגל. מאוד אהב. הוא היה יכול להתגלגל למקומות אחרים, אחרי שהגיע להיות קפטן קבוצת הנוער של הפועל ת"א בתחילת שנות השמונים, אבל אז הגיעו הזימונים לקורס חובלים ולקורס טיס, ושיפנבאור העדיף את התמרון בשחקים מתיקולים על הדשא
את התשוקה לכדורגל, ובייחוד את האהבה לקבוצת נעוריו, הנחיל הטייס הבכיר לשלושת בניו - עמית, יהונתן ורועי, שאף משמש שוער בקבוצת הילדים של מכבי שעריים. את האידיליה המשפחתית ואת חופשת הקיץ הראשונה בבית החדש שעברה אליו המשפחה קטע האסון הנורא - התרסקות שיפנבאור וחמישה מחבריו עם מסוק היסעור שלהם על צלע הרי הקרפטים ברומניה.
כך קרה שביום שישי שעבר - בזמן שבני גילו של רועי בן ה-13 השתעשעו בחום הכבד בברכת שחייה או ביום - הוא עמד בבית העלמין של יישובי גדרות וספד לאביו. שום עין לא נותרה יבשה כשהנער הצעיר סיפר מעל הקבר הטרי על הסימנים המוסכמים שהיו לו עם אבא דני, שהפך לסוג של אגדה בחיל האוויר עוד בחייו.
השבוע, כשהגיעו במפתיע שני הכוכבים האדומים גילי ורמוט ואיתי שכטר לבית המשפחה האבלה במושב קדרון, ערב המשחק הגורלי מול אקטובה, הייתה ההתרגשות רבה. השניים עלו לקומה השנייה, התיישבו בחדרו של רועי, וביקשו לדבר עמו.
דווקא הנער שבר את הקרח ראשון. "החלטתי", הוא אמר לשכטר בקול שקט וברהיטות, "שאני מפסיק להיות שוער ועובר לשחק כמגן שמאלי". שכטר הקשיב מקרוב, ורועי המשיך: "החלום שלי ושל אבא היה שאהפוך לשוער ואני טוב, אבל עכשיו, אחרי שהוא נפטר, אני רוצה להיות כמוהו, מגן שמאלי, וללבוש יום אחד את החולצה מספר 3 שהייתה לו".

חיבור מיוחד
בבית שבנה אל"מ דני שיפנבאור במושב קדרון, בין גדרה לבסיס תל נוף, שם שירת, היו השבוע בעיקר תעצומות נפש. מי שהגיע כדי לחזק מצא את עצמו ניצב מול משפחה אצילית שהגורל האכזר גבה ממנה את המחיר היקר מכול, אבל ספק אם הוא יצליח לשבור את רוחה.
דני לא הצליח עוד ליהנות מהבית שקנה. מהחצר האחורית נשקף מסלול ההמראה של בסיס תל נוף, ומדי כמה זמן עולה עוד יסעור לאוויר. דני תכנן את עתידו עם יעל ושלושת הבנים בפינה הפסטורלית הזו. אחרי שנים של חיים בתוך הבסיס ביקשו למצוא לעצמם מקום חדש. בכניסה לבית שוכבים בערמה הקרטונים שהם הביאו בהם את ציודם האישי מהבסיס.
הבן רועי לא היה בבית כשהגיעה הבשורה המרה. הוא ויהונתן, אחיו בן השמונה, ישנו אצל סבתא שושנה וסבא יגאל, ההורים של דני, המתגוררים בהרצליה
ונתנו לאימא יעל ולאח הבכור עמית בן ה-16 לפרוק את הקרטונים ולסדר הכול במקום.
"אני זוכר את הרגע", נזכר רועי. "היינו בבית של סבתא כשמישהו צלצל בפעמון. נכנס איש במדי צבא והתחיל לדבר עם סבתא, ואז היא פרצה בבכי. בהתחלה לא הבנתי, אבל אז הסתכלתי מהחלון וראיתי אמבולנס חונה בחוץ. באותו רגע ידעתי שקרה משהו לאבא שלי".
חיבור מיוחד היה בין רועי לדני. יש הרבה חוטים מקשרים בין אב לבן, אבל אצלם החוזק בא קודם כול מהכדורגל. רועי שיחק כאמור בילדים של מכבי שעריים, קבוצת הפרוור הרחובותי שהייתה פעם שם דבר. הוא עמד בשער, ואבא היה עומד על הגדר ומעודד. התמונות מהימים שהיה בעצמו שחקן עלו ודאי בראשו בכל פעם שהגיע לצפות בילד משחק בקבוצה שפועלת תחת עמותת "צו פיוס" של שאול מייזליש וירון גפני.
דני שיפנבאור עשה את קריירת הכדורגל שלו מעמדת המגן השמאלי. שש שנים שיחק בילדים ובנוער של הפועל תל אביב עד שהחליט לפרוש. "היה לו קשה לעזוב את הכדורגל", מספרת שושנה, אימא של דני.
"היינו גרים אז ברמת השרון, והוא היה נוסע לאימונים של הפועל ת"א. הוא אהב את זה מאוד. כל הבית היה סביב הכדורגל וסביב הפועל ת"א, והוא התקדם יפה והפך להיות קפטן הקבוצה, אבל אז הגיע הצבא, והוא החליט ללכת לקורס טיס. הוא יכול היה לבחור בחובלים או במשהו שרצינו מאוד בחיל המודיעין, אבל הוא בחר בקורס טיס, והסב לנו הרבה נחת כשסיים אותו בהצטיינות".
אריאלה ורות, האחיות הצעירות של דני, היו המעריצות הכי גדולות שלו. "עלינו לארץ מאורוגוואי למעון עולים בנתניה", מספרת אריאלה. "כדורגל אתה לומד לאהוב כבר באורוגוואי, ואת האהבה הזו הביא אתו דני לארץ. מכיוון ששיכנו אותנו בנתניה דני הפך להיות אוהד של מכבי נתניה, ובעיקר של עודד מכנס".
"אני זוכרת שהוא היה מושיב אותי מול הרדיו כשהייתה התכנית 'שירים ושערים' ואומר לי: 'עכשיו תעשי שיהיה גול של מכנס'. הייתי יושבת מול מכשיר הרדיו ומתרכזת, ואחרי כמה דקות נתניה הייתה מבקיעה כשעודד מכנס היה זה שבדרך כלל כובש. היינו ילדים, והיינו משוכנעים שמצאנו את השיטה המנצחת. ככה זה היה בכל שבת, ודני לא היה מוותר. הוא היה משוכנע שאם אני מתרכזת מול הרדיו, נתניה מבקיעה".
"אז עברנו לרמת השרון, ואני לא ממש זוכרת, אבל דני התגלגל עד קבוצת הכדורגל של הפועל ת"א", היא מספרת. "הוא היה משקיע ונוסע בשלושה אוטובוסים לכל צד בלי לחשוש מדבר, העיקר לשחק כדורגל בגבעת עלייה בהפועל ת"א. אני זוכרת שכל המשפחה הייתה מאוחדת סביבו, אפילו שאבא שלי לא היה קל אתו. הוא היה מותח ביקורת על המשחקים והיה מעיר לו, ואנחנו היינו חושבות שזה סוף העולם, אבל דני קיבל הכול כי כנראה הבין שאבא רוצה את הכי טוב בשבילו".
יעל הכירה את דני אחרי שהחליט לפרוש ממשחק וללכת לקורס טיס. "הכול היה בסופו של דבר סביב הכדורגל, גם כשהוא עזב את הכדורגל", היא מחייכת ומביטה בשלושת בניה שמקשיבים לכל מילה. "רק לא מזמן, כשהיה המונדיאל בדרום אפריקה, דני ביקש מהפקודים שלו לעשות איזו תכנית באיזשהו עניין מבצעי.
הם עשו והגישו לו והוא לא היה מרוצה. הוא ביקש שיעשו שוב ועוד פעם הוא לא היה מרוצה. בפעם השלישית כבר ויתר להם ואמר: "טוב חבר'ה. מלחמות יש לנו כל הזמן. מונדיאל יש רק פעם בארבע שנים. אז בואו ניהנה מהמשחק ונמשיך אחרי זה".
ביקור הכוכבים
את אהבתו להפועל ת"א הקרין במשך השנים לילדיו, שהפכו מעריצים מושבעים של האדומים. ביום ראשון לפני הצהריים, בשיא ההכנות לגומלין מול אקטובה, עזבו גילי ורמוט ואיתי שכטר את הכול ונסעו מהדירות השכורות שלהם בראשון לציון למושב קדרון כדי לשמח קצת את הילדים המקסימים של דני.
רצו לשמוע הכול וגם להשמיע. לספר לעמית, לרועי וליהונתן שמעכשיו הם בלב שלהם לכל החיים. לאחר שרועי מספר להם שמעתה והלאה החלום שלו הוא ללכת בעקבות אבא ולשחק כמגן, שכטר מתרגש ויורה בחזרה: "אתה צריך לבחור במה שהלב שלך אומר לך ובמה שאתה תרגיש אתו הכי טוב. רק תדע שאין הרבה שוערים עם רגל שמאל טבעית. זה חשוב".
שניהם היו עם הפועל בקזחסטן כשהמסוק התרסק. ורמוט מגלה שהוא מכיר מקרוב את מסלול החיים של דני שיפנבאור. "גם אבא שלי היה כדורגלן, ואפילו מצטיין, בנוער של הפועל קריית חיים", הוא מספר לילדים, "אבל אז הוא החליט לזנוח את הכדורגל והלך, כמו אבא שלכם, לקורס טיס, רק שהוא לא הצליח לסיים אותו ונשר לקראת הסוף. הוא סיפר לי שעם כל הכבוד לכדורגל, טיס זה עולם אחר. זו אופרה שונה לחלוטין".
שכטר נראה מסכים עם כל מילה: "טייס זה פי מאה יותר מכדורגלן", הוא אומר לילדים. אני שואל אותו אם הוא היה יכול להיות טייס והוא משיב בלי למצמץ: "אני בקושי יכול להיות כדורגלן, אז אתה רוצה שאני אהיה טייס?". הילדים צוחקים. לרגע אחד הם שוכחים מהכול. שתי הדמויות שנחתו אצלם בבית משכיחות לרגעים אחדים את המציאות המרה.
"רצינו לבוא למשחק האליפות בטדי", מגלה להם עמית הבכור. "אבל אבא, ובעיקר אימא, חששו שאוהדי בית"ר ירושלים יפגעו בנו. בסוף חגגנו בבית כמו משוגעים. אנחנו כל הזמן מתהלכים מאז ומשדרים שוב ושוב את שער האליפות של ערן זהבי".
אימא יעל עוזבת את האורחים בקומת הכניסה, ושוב עולה לחדר שאנו יושבים בו. "קצת לפני שהוא נהרג דני אמר לי ולילדים: "זו תהיה שנה שלא נשכח בחיים. גם אנחנו עוברים לבית חדש משלנו בפעם הראשונה וגם הפועל ת"א זכתה בדאבל ותגיע לליגת האלופות. עכשיו הדברים מקבלים אפילו משמעות חזקה יותר".
שכטר וורמוט עוזבים, לא לפני שוורמוט מבקש רגע לקפוץ למכונית ולהביא משהו לרועי. הוא חוזר עם חולצה ואומר לו: "זו חולצת האליפות שלנו. החולצה שלי מהמשחק בטדי. היא מונחת אצלי בבגז' וחשבתי הרבה זמן למי לתת אותה כמזכרת לכל החיים. אני חושב שאין רגע יותר מתאים מזה ואין מישהו יותר ראוי ממך לקבל את החולצה הזו".
הם עוזבים בדרך הביתה. להרבה אירועים שמחים הם מוזמנים, ובדרך כלל לא מסרבים לשום בקשה. המפגש הזה היה, כך יספרו אחרי זה, בעוצמות אחרות לחלוטין. "כשאני מתפלל כל בוקר ומנשק את אלוהים, אני מודה לו שנתן לי את הזכות לשמח קצת ילדים", מספר שכטר ועיניו בורקות.
אני נשאר עם רועי עוד קצת. עוד חודשיים יחגוג בר מצווה ותכנן ללמוד לעלייה לתורה גם עם אבא. עכשיו הוא צריך לעבור את זה לבד, אבל הוא לא חושש. "כמו שראית, אנחנו משפחה מלוכדת וחזקה, ואני מאמין שלא נישבר", הוא אומר ומחזק אותי.
"האמת? לא חשבתי שזה יקרה לנו. נכון שאבא עלה כמעט כל יום לאוויר וטס במקומות לא פשוטים, אבל אני אף פעם לא פחדתי על אבא שלי יותר מילדים אחרים שהאבות שלהם הולכים לעבוד במשרד או במפעל. גם כשהיה איזשהו חשש קל הייתי אומר לעצמי: 'רועי, לא יקרה דבר לאבא שלך כי המוות דופק בדלת רק אצל המשפחות המיוחדות, ואנחנו משפחה רגילה' לצערי , היום אני יודע שגם אנחנו משפחה מיוחדת".