בוס בהסוואה. טור בסופשבוע של רון עמיקם
ציטוט:
בוס בהסוואה
----------------
לחיים רמון יש משפט קבוע כאשר הוא מתבקש לענות לתקשורת בענייני הפועל ת"א: "אני לא מתראיין בנושאי ספורט". זה כמובן לא מפריע לו להיות הבעלים של הפועל ת"א ומדי פעם להופיע במסיבות עיתונאים מטעם, לשאת דברים ואז לחזור למנטרה שמופיעה במשפט הראשון. מאחר ואני לא רואה שום תפקיד אחר שבו מחזיק חיים רמון – ואני לא מדבר על שמועות שקושרות אותו למו"מ קואליציוני. זו הרי שמועה, לא תפקיד – אני לא מצליח להבין מדוע חיים רמון מתעקש לא לענות על שאלות נוקבות, ובעיקר על השאלה הנוקבת ביותר: מה לך ולזה?
חיים רמון הוא אוהד, אמיר לובין הוא אוהד, מורדי דדון הוא אוהד, בכור צבאן הוא אוהד, פרופסור בר ניב הוא אוהד, אמיר פורת הוא אוהד, נמרוד בוכמן הוא אוהד ואני יכול להמשיך ולחדד רזולוציות, אבל התשובה היא זהה: אף אחד מהם לא נולד להיות מנהל קבוצת כדורגל. כלומר, להתוות אסטרטגיה, לנהל עסק, לנהל בני אדם (שזה התפקיד המהותי ביותר בניהול קבוצת כדורגל), ליצור תשתיות – כלכליות ואנושיות – להגדיר מטרות ולעמוד בהן. האמת היא שגם כולם ביחד לא יספיקו. מה שברור הוא שכולם ביחד, עד כה, זה לא סיפור הצלחה בלשון המעטה והבלגן במועדון לא נופל מזה שהיה בעידן אלי טביב, או הבעלות המשותפת, או זה שמתרחש בכלל 60 קילומטר מזרחה, בין סלעי מתקן האימונים בבית וגן.
אני יודע שכאשר כואבת לי האוזן, אני לא ניגש לאורתופד שלי למרות שאנחנו חברים מבית הספר היסודי, כי הוא לא מבין כלום באוזניים למרות שהוא רופא. אני יודע שכאשר אני צריך להשקיע כסף שהשתחרר לי מקרן השתלמות, אני לא ניגש לחבר שלי מהתיכון שהוא סוכן ביטוח. אני גם יודע שאם מחר אני אעבור באור אדום, ארי שמאי – שאני מאוד אוהב אותו - לא יחלץ אותי משלילת רישיון בבית הדין לתעבורה, כי הוא יותר עורך דין פלילי (מצוין). הוא גם לא יכול לנהל את הפועל ת"א, למרות שהוא אוהד יותר גדול מחלק מהאנשים שציינתי קודם, כי הוא עצמו הודה לא אחת שלא היה מסוגל לנהל אפילו דוכן פלאפל.
יש אוהד הפועל, מוכר, מכובד, ומוערך על ידי הקהל, שאני שנים מדבר איתו. הוא אמר לי משהו דומה על חיים רמון, אבל באלה המילים: "הוא לא יכול לנהל חנות מכולת...יותר נכון, הוא לא יכול לנהל אפילו דוכן פיס". וזה רע מאוד. כי בעלים לא צריך לנהל, אבל הוא צריך לבחור אנשים שיודעים לנהל. ברגע שהבעלים מנהל, לפחות שיהיה לו רזומה של ניהול עסק, משגשג ומצליח, או שלפחות יבין בזה, ולא רק יאהב את זה.
תראו את הקנדי. מבין אולי בהוקי קרח, אבל יודע לנהל עסק. בסוף גם הוא הבין שבתחומים שהוא מתעסק בהם, הוא בוחר את המתאימים ביותר ולא את המקורבים ביותר. אנגלידיס הוא חבר, אבל ג'ורדי קרויף הוא המנהל שמביא לו אליפות. ואנגלידיס מבין בבני אדם, אחרת המתווה שלו שמקרב קהל, אבל עד לגדר ולא מעבר לה, לא היה נראה כל כך קרוב למתווה האוטופי שבו האוהדים מעורבים באסטרטגיה של המועדון.
הפועל ת"א צריכה לשים את העסק בידיים של מנהל ספורטיבי ולעזור לו לגייס את הכסף למטרות שתתווה לו. היא חייבת לשנות דיסקט, לקבוע אסטרטגיה, להתמקצע, בעיקר להתמצקע. וכן, גם להירגע. הדרבי הוא מעל לכל? המועדון הוא מעל לכל