אדום מטלי כתב:
אני מזדהה לחלוטין עם תחושותיו של סובול, מצידו האחר של העולם.
אין לזה שום קשר לביזוי יום השואה, וחבל שדנים על זה בכלל. הפער ההתנהגותי בין החברה הישראלית לבין מה שאני רואה כאן הוא עצום, והוא הולך וגודל. חוסר הכבוד, חוסר ההתחשבות, האלימות הפיזית והמילולית - אלה דברים שתמיד הפריעו לי, אבל בפרספקטיבה הנוכחית רק מתעצמים, כי אני רואה כמה קל וכמה יותר טוב לכולם כשמתנהגים אחרת.
הדבר היחיד שאני לא ממש מסכים איתו הוא ההסבר לאופי המחורבן הזה. קל להגיד שזו תוצאה של הכיבוש. אני חושב שזה נוח למי שהאג'נדה שלו היא נגד הכיבוש, אבל זו הנחה גדולה לעצמנו, לא כל דבר רע הוא תוצאה של הכיבוש.
אתה צודק כמובן - זה לא רק הכיבוש, אבל למצב הפוליטי-מנטלי הזה יש משמעות ויש מחיר. גם אם לא מיידי, גם אם לא מודע.
אגב, ההתבהמות הזו היא נחלת כל מדינות המערב. לא רק בישראל. סולידריות מתפרקת, אגואיזם כלכלי קיצוני והתפרקות טוטאלית מערכים אנושיים וחברתיים. אלא, שכמו בכל תחום, הישראלים מאמצים את הרוחות הנושבות מהמערב (ובעיקר מ"אמריקה"), לוקחים אותן ומקצינים אותן פי כמה. קפיטליזם וליברליזם כלכלי קיצוני מארה"ב? אנחנו ניקח את זה רחוק יותר. התפרקות של סולידריות חברתית? אנחנו ניקח את זה רחוק הרבה יותר. התפוררות של מדינת רווחה? אנחנו נחקה את המגמה ונלמד את כולכם איך באמת מפרקים מדינת רווחה. התבהמות כללית של הנוער? בואו אלינו תראו מה זה באמת נוער בהמי.