אדום-עולה בבלומפילד כתב:
שלום תקוה כתב:
אבל החוכמה היא לא לחשוב מהבטן ולהגיד מה היה קורה אם אני הייתי מקבל בפרצוף רימון גז.
זה עונש כבד מאוד, כי זה לא רק שגוזלים לאותו אדם את חופש התנועה לשנה שלמה, אלא יש פה עניין של קרימינליזציה של אותו אדם, שיכול להיות שאין לו עבר פלילי, וגם אם יש לו, ישיבה בכלא רק מגדילה את הסיכוי שלו להיות עבריין רצידיביסט שחוזר לכלא (שישים ומשהו אחוז מהאנשים שיושבים בכלא חוזרים אליו).
אם מישהו מחפש הרתעה - המחקרים גם מוכיחים כי ישיבה בכלא לא מרתיעה עבריינים. אז מה כן אפשר לעשות?
עונש כספי כבד בהתאם להכנסתו. ככה במקום שהמדינה תשלם כמה אלפי שקלים בכל חודש עבור שהותו בכלא, הוא יעבוד בעבודה מטעם המדינה או יעבוד במשלח ידו וישלם אחוז ניכר מכך למדינה. כלומר, אנו פוגעים לאותו אדם פגיעה בכיס ובאיכות חייו, אבל משאירים אותו בחברה ומנסים לשקם אותו במסגרת שבה יש לו סיכוי הרבה יותר גבוה להשתקם מאשר בכלא.
כל הדברים הנ"ל הם רק קצה הקרחון. מדובר בעונש קשה, מוגזם, טיפשי, ששום דבר טוב לא יוצא ממנו לאף אחד.
לפי הגישה שלך, בנאדם שהלך ואנס/רצח ואין לו עבר פלילי - צריך לקבל עונש קל כדי שלא יהפוך לעבריין וכו'.
ענישה לפשעים מסוכנים וקשים, צריכה להיות קשה. אחרת כל אחד פה יעשה מה שבא לו, יאנוס וירצח, ונחיה באנדרלמוסיה אחת גדולה.
אגב, בפועל זה לא שנה אלא 8 חודשים כי הוא יקבל ניכוי שליש על התנהגות טובה.
לא.
לפי הגישה שלי (שכמובן לא אני המצאתי, וחלק גדול ממנה מיושם בהצלחה בצפון אירופה), אדם שאנס/רצח/מהווה סכנה לציבור - אין לנו ברירה להרחיקו מהחברה. אבל כל אדם שעובר עבירה בדרגות חומרה שונות, אך לא מהווה סכנה ברורה ומיידית לציבור - לא כדאי לנו להכניס אותו לכלא.
אתה אומר עין תחת עין - ענישה קשה לפשעים קשים. אבל אם הוכח שזה לא מרתיע? שזה לא עוזר? שזה עולה יותר מדי כסף ושווה אפס תועלת? אני לא אומר שיש פיתרון פשוט יותר, אבל הכלא במתכונתו הנוכחית פשוט נכשל, בכל העולם.
ה"תועלת" היחידה היא תעסוקה לעובדי השב"ס בארץ, וכסף רב שמרוויחים בעלי הון שפותחים בתי כלא פרטיים על ימין ועל שמאל בארה"ב והפכו את עניין הכליאה לעסק.