לא תתפוס אותי כתב:
עם אצבע ברוח אני יכול להמר בבטחון די מוחלט שיותר זול למדינת ישראל (בהזנחת גורם המיסוי, שאמור להיות לא-רלוונטי) שלא יהיו מעשנים גם אם היא היתה צריכה לכתוב צ'ק של 10K לכל מי שמעשן מעל X שנים.
אם תרצה שאני אשים על זה מספרים, אני אנסה.
בכוונה לא התערבתי בדיון הזה, אבל אתה כל כך טועה שלא יכולתי להתאפק
1. מבחינה כלכלית נטו, אם מתעלמים מכל שאר השיקולים, למדינה (לא רק ישראל, אלא כל מדינה אחרת בעולם)
הכי משתלם שיהיו כמה שיותר מעשנים.
הסיבה: כל המסים שהמעשנים משלמים מצד אחד, וההוצאות על הטיפול הרפואי במעשנים מצד שני - זה כסף קטן.
הכסף הגדול הוא הרווח של המדינה מקיצור תוחלת החיים של האוכלוסיה.
2. הבעיה הכלכלית הכי גדולה בעולם המערבי היום, היא התארכות תוחלת החיים. פעם בנאדם היה פורש בגיל 65 ומקבל פנסיה בממוצע 5 שנים (מת בגיל 70). היום הוא מקבל פנסיה 20 שנה - פי 4 מהעבר.
מבחינת המדינה, מההיבט הכלכלי היה הכי טוב שכולם יעשנו, כי תשלומי הפנסיה שייחסכו הם בסדרי גודל של כמה אחוזים מהתל"ג, שזה אלפי מונים יותר מכל הטיפולים הרפואיים במעשנים.
3. אגב, בכלל לא בטוח שאדם מעשן עולה למערכת הבריאות יותר מאדם שאינו מעשן, כי האדם שאינו מעשן גם יגיע לגיל מבוגר יותר, יהיה זקן יותר, וגם הוא יקבל הרבה טיפולים רפואיים. המעשן פשוט יקבל אותם בגיל יותר צעיר.
לסיכום: מההיבט הכלכלי, הכי משתלם למדינות שאנשים יעשנו. אבל ישנם שיקולים נוספים, הקשורים לרווחת האזרח, שגוברים על השיקול הכלכלי.