Fez כתב:
נועם שחם כתב:
עוד דוגמא מובהקת לנזקים שגורם הממסד הדתי ותרומתו להתרחקות מן הדת היהודית ומן המסורת.
למה צריך את החרדים כדי להתרחק מהדת היהודית?
צריך להתרחק מהדת היהודית מכיוון שהיא אוסף של קשקושים חסרי בסיס (כמו כל דת) ושהיא בלתי מוסרית בעליל.
עם כמה שרומאריו בן אדם הוזה, הזוי, ובור מוחלט, בעניין הזה הוא צודק. מה זה כל הסיפורים על "דרגות חילוניות" ועל "מסורת" ועל כל האנשים האלה שלא יודעים להגדיר את עצמם? או שאתה מאמין שיש איזה יהווה כזה שנורא מעניין אותו מה אתה אוכל ומה אתה עושה בשבת, או שאתה לא מאמין. או שאתה מאמין בקודש של איזה ספר שמספר שהעולם נברא לפני 5,500 שנה בערך כפי שהוא היום, או שאתה לא מאמין. שאנשים יתחילו לקחת אחריות על עצמם ויחליטו במה הם מאמינים (או לא מאמינים) במקום ללכת כמו עיוורים אחרי המשפחה או החברה. באמת שבתור אתאיסט אני מכבד את רומאריו הרבה יותר מכל "חילוני שרק צם ביום כיפור" או "מסורתי" כזה שאין לו מושג למה הוא עושה את מה שהוא עושה, וכנראה גם לא עצר לחשוב על זה.
תמיד מצחיק אותי הטיעון החילוני הזה "אתם מרחיקים אנשים מהיהדות". הרי כאן רומאריו צודק לחלוטין. היהדות לא צריכה להתחבב על אף אחד. ומי שנהיה "יותר חילוני" בגלל איזה מיסיונר פה בפורום (במקום פשוט לפתוח את העיניים, לפתח מחשבה ביקורתית ולהשכיל) אז האמת היא שזה די עצוב.
אתם באמת צריכים להסתכל על ההתנהגות של החרדים כדי להחליט במה אתם מאמינים? מה רלבנטית ההתנהגות שלהם לקיומו של היהווה הזה (או במקרה הזה אי-קיומו) ולנכונות הקשקושים בתנ"ך? פשוט מגוחך. הדבר היחיד שאתם צריכים כדי להחליט זה לצבור ידע ולחשוב קצת.
למה אתה לא עושה את ההפרדה בין מסורת לדת?
גם אם בן אדם חילוני לגמרי (ולדעתי יש "דרגרות" של חילוניות, אבל לא נכנס לזה), למה זה בהכרח אומר שהוא צריך לזנוח את כל מה שקשור למסורת של אבותיו?
פעם הייתי בדעה שלך, אבל היום אני לא רואה שום פסול בזה שבן אדם בעל אורח חיים חילוני מתחתן בחתונה יהודית, צם פעם בשנה ביום כיפור, לא אוכל אולי חזיר או בשר וחלב או שניהם, ומחליט לעשות לבנו בר מצווה. במה זה שונה מחתונות וטקסים מסורתיים של עמים בכל העולם? בן אדם בעל אורח חיים מערבי מפינלנד יעשה כנראה טקס חתונה אחר מאחד ביוון או ברוסיה. וזה בדיוק בגלל הכבוד למסורת למשפחה, לעם אולי ולמקום בו הם חיים.
ברגע שטקנובוי אמר הרחיק מהיהדות אני מהין את זה כהרחיק מהמסורת היהודית - אנשים בעלי אורח חיים מערבי\חילוני שלא הייתה להם בעיה עקרונית עם סממנים יהודיים, נרתעים ונדחים כשהם באים במגע עם אנשים שחושבים שיש להם בעלות על היהדות (כדת ומסורת) ואומרים לך מה לעשות ואיך, ואם זה לא זה, זה לא שווה כלום.