עתון הארץ. משה אביבי - היועץ המשפטי של התאחדות לכדורגל. ארוך אבל נותן מבט מעמיק על הבעלים של קבוצות הכדרוגל. לא כדי להרגע.
w w w . h a a r e t z . c o . i l
-------------------------------------------------------------------------------- עודכן ב- 08:47 31/05/2011 "אנשים ישרים עומדים בחזית, אבל מאחוריהם יש אנשים לא ישרים""נלחמתי ואני נלחם נגד כניסת גורמים שליליים לכדורגל הישראלי", טוען משה אביבי, היועץ המשפטי של ההתאחדות, "זה אבסורד שאנחנו לא יכולים לקבל פרטים על עברו של אדם שהופך להיות שופט: האם הימר בעבר, האם היו לו עבירות פליליות, מה אופיו" מאת משה בוקר
בהתאחדות לכדורגל סולדים מהתנהגות והתנהלות חלק מבעלי קבוצות ליגת העל והלאומית, דוגמת פרוספר אזגי, בעלי הפועל אשקלון, או תומר סיני ודני לוי מהפועל פתח תקוה. במחלקה המשפטית מנסים למצוא מודל שימנע כניסת אנשים מפוקפקים לכדורגל הישראלי, אבל נתקלים בתנאים קשים שמעמיד מולם משרד המשפטים. מי שמוביל את המאבק לשינוי תנאי הסף לכניסת אותם אנשים לכדורגל הישראלי הוא עו"ד משה אביבי, היועץ המשפטי של ההתאחדות ב-12 השנים האחרונות.
"ההתאחדות עושה מעל ומעבר כדי למנוע כניסת גורמים שליליים, נלחמתי ואני נלחם נגד כניסתם. בחלק מהמקרים, כשהחוק איפשר זאת, הצלחנו, אבל כשהחוק לא עזר לנו, נכשלנו. במשך שנים ניסיתי למנוע את כניסתו של פרוספר אזגי להפועל אשקלון. מנעתי ממנו להיות הבעלים של הקבוצה, אבל עברו שבע שנים מאז הורשע בעבירה שיש עמה קלון ובית המשפט האזרחי איפשר לו לרכוש את הקבוצה. אני וההתאחדות כפופים לחוקי המדינה. כיום, כל אדם שעבר עבירה פלילית עם קלון, יכול אחרי שבע שנים להיות שר בממשלת ישראל. הנורמות הרלוונטיות לשר או לבעלי קבוצת כדורגל הן זהות".
מה בכל זאת ניתן לעשות?
"יש לנו תקנון מסודר, בו נקבע כי אדם בעל עבר פלילי בשבע השנים האחרונות לא יכול להיות בעלים של קבוצה או חבר הנהלה בהתאחדות ובקבוצת כדורגל. על פי תקנון ההתאחדות, כל אדם מחויב להמציא לנו אישור מהמשטרה המצביע כי אין לו תיקים פליליים. אנחנו גם דורשים לקבל תצהיר ותעודת יושר מהמשטרה. בפועל, מה לעשות, אנחנו לא יכולים לאכוף את התקנון. חוקי המדינה אינם מאפשרים זאת".
מה זאת אומרת?
"עד כמה שזה נשמע לא הגיוני, החוק מונע ממני לדרוש מאדם שרוצה לרכוש קבוצה להביא תעודת יושר או תצהיר מהמשטרה בנוגע לשבע השנים האחרונות. אם אני דורש תצהיר כזה, עברתי עבירה פלילית. אסור לי, על פי חוק, לדרוש מחברת החקירות שעובדת עם ההתאחדות לבדוק את עברו של איש עסקים שרוצה להיות בעלים, או של אדם המתמודד על תפקיד חבר הנהלת ההתאחדות. הדבר היחיד שאפשרי על פי החוק זה לדרוש מאותו אדם לחתום אצל עורך דין על תצהיר שאין לו עבר פלילי בשבע השנים האחרונות. מדובר בפתק שהם בעצם מעבירים לידינו, ואין לנו מה לעשות מעבר לזה. החוק במדינת ישראל לא מאפשר לי למנוע כניסת גורמים מפוקפקים לכדורגל. הידיים שלי כבולות".
מה אתה עושה כדי לשנות את כללי המשחק?
"ישבנו בשבוע שעבר עם אנשי משרד המשפטים והם אמרו לנו שבקרוב גם תצהיר מעורך דין לא יהיה חוקי, ולא תהיה לנו אפשרות לדרוש דבר כזה כתנאי מוקדם. הטענה של משרד המשפטים היא שאסור לנו לפגוע בצנעת הפרט. הם טוענים שקיום בדיקות או בקשה לתצהיר עלולים למנוע מאותם אנשים להשתלב בשוק העבודה. שטויות. הרי לא ייתכן שגוף כמו ההתאחדות לא יכול לקבל תצהיר רציני אודות אנשים שנכנסים לכדורגל. זה אבסורד שאנחנו לא יכולים לקבל פרטים על עברו של אדם שהופך להיות שופט כדורגל: האם הימר בעבר, האם היו לו עבירות פליליות, מה אופיו. אנחנו לא יכולים לבקש מחברת החקירות לברר זאת. בקשה כזו היא עבירה על החוק. כדי לשמור על הפרטיות, הצענו שנבצע את הפעולות הבסיסיות הללו, נקבל חומר מהמשטרה והחומר יסווג כמידע פנימי שרק דייני בית הדין העליון של ההתאחדות יורשו לראות. גם לזה התנגדו במשרד המשפטים".
אז מה שהיה הוא שיהיה?
"אנחנו מנהלים שיחות עם משרד הספורט כדי למצוא פתרון. הבעיה היא שעל פי החוקים של אופ"א ופיפ"א, הרגולטור, משרד הספורט, לא יכול לקבל החלטות בעניין כניסה ואי כניסה של גורמים שונים לענף. אנחנו מנסים לשמור על האינטרסים של ההתאחדות ולא רוצים שהרגולטור יהיה מעורב, אבל מעוניינים שמשרד הספורט יסייע לנו לגרום למשרד המשפטים לשנות את החוקים. אנחנו כנראה הגוף היחיד שמפעיל שתי חברות חקירה, אבל על פי חוק ניתן להפעיל אותן רק אחרי קבלת תלונה או ממצאים ומידעים על דברים לא חוקיים. אין לי אפשרות חוקית להורות לחברות החקירות לבצע בדיקה מוקדמת על אדם. היו מקרים שאנשים התמודדו לתפקיד חבר הנהלת ההתאחדות ונאלצתי להוציא אותם כי לא עמדו בקריטריונים רק אחרי שנבחרו".
אז המחוקק בעצם מסייע לגורמים מפוקפקים, אולי אף עברייניים, להיכנס לכדורגל.
"אנחנו מנסים לבדוק את כולם בתנאים העומדים לרשותנו, אבל אין הצלחה של 100%. יש אנשים שעומדים בקריטריונים, אנשים ישרים שעומדים בחזית, אבל מאחוריהם יש אנשים לא ישרים שמושכים בחוטים. אין לנו דרך לעקוב אחרי תרומה של עבריין שנכנסת לחשבון הבנק של הקבוצה. אנחנו ערים לזה, אבל על פי חוק אני והרשות לבקרת תקציבים לא יכולים לבדוק מאיפה הביא הבעלים כל תרומה שניתנה. בהחלט יכול להיווצר מצב בו גורמים מפוקפקים תופסים עמדות בעלות השפעה מבלי שיהיה להם תפקיד רשמי".
אז נגזר עליכם ועלינו לסבול את ההתנהגות המבזה של אזגי, דני לוי ותומר סיני?
"בענייני סגנון אני חסר אונים לחלוטין. אם אני פוסל בגלל התנהגות, זה לא עומד בשום מבחן משפטי. יש אנשים עם תואר אקדמי שמדברים בסגנון שאנחנו לא אוהבים, יש הרבה אינטליגנטים שמדברים מהבטן. אם יש להם כסף, החוק לא מאפשר לי לפסול אותם. גם בכנסת וגם בין שרי הממשלה אפשר למצוא אנשים כמו יעקב שחר מצד אחד ואנשים כמו דני לוי ופרוספר אזגי מצד שני. הייתי רוצה שיהיו לנו 16 יעקב שחר, אבל אין לנו. החתך של הנהלת ההתאחדות, או זה של בעלי הקבוצות, הוא החתך של החברה הישראלית. יש אנשים טובים, ויש כאלה שעדיף היה שלא יהיו. בסך הכל, האנשים שיש היום בכדורגל הישראלי הם מספיק טובים. לא כולם גאונים, אבל הם משקיעים זמן וכסף. אני לא רואה אנשי עסקים עומדים בתור כדי להיכנס. נקווה שהקיימים לא יעזבו". כל הזכויות שמורות ,"הארץ" ©
-------------------------------------------------------------------------------- סגור חלון
|