חברים, הלכות שבת זה אחד הדברים המורכבים ביותר שיש בהלכה. לשאול אותי כמי שלא למד אף פעם את מסכת שבת זה כמו לשאול אותי על אסטרונומיה. אני אולי מבין מושג או שניים אבל אני מציע שתשאלו אסטרונום.
לעניות דעתי, מושג פיקוח נפש בשבת מתייחס למצב נתון, בהווה ולא למצב עתידי. אם יהיה מצב נתון בו יהיה צורך להסיע 50 יהודים ממוקד שריפה עדיף יהיה לעשות זאת באוטובוס ולא ברכב פרטי
אני לא חושב שאפשר להניח שתהיה סכנה עתידית ומתוך כך לאשר חילול שבת המוני בחסות ההלכה.
אני חושב שמה שיכול למנוע תאונות דרכים בשבת קשור גם לכמה דברים אחרים שאם יקפיד עליהם הציבור (אם אנשים יקפידו להיות עירניים ,לעולם לא ינהגו תחת השפעת אלכוהול או סמים, יסיעו את מס הנוסעים המותר, יצייתו לחוקי התנועה ויינהגו בזהירות הרי שזה ימנע תאונות דרכים), כלומר, אם תרצו זו דרך נוספת למנוע את התאונות, ועל כן זה לא מצב של חוסר ברירה כפי שאתם מציגים "תחבורה ציבורית או מוות" ולכן
אני לא חושב שיש סיכוי לדבר כזה למצוא היתר. (איפה הקשר הישיר והמיידי בין אי שימוש באוטובוס למוות של אותם אנשים? בנוסף, יש כאן גם עידוד לכאלה שאין בידם רכב ליסוע בו, ודווקא זה מה שיגרום להם לחלל שבת בפרהסיא, כך שאני מציע שתרדו מזה חח.
אגב, יש את מכון צומת שמתעסק בפתרונות טכנולוגיים- הלכתיים בין השאר תחבורתיים בשבת, ׁ(קולנועית) הוא מסתמך על "גרמא" מדיני נזיקין, אבל אני חושב שמכאן ועד לרכבת ההפתעות יש מרחק רב...
בכל מקרה, הנה האתר שלהם, יש כאן הסברים מפורטים לכל המושגים בנושא הזה של פתרונות טכנולוגיים הלכתיים בשבת להמון המון נושאים.
http://www.zomet.org.il/