its-sick כתב:
שווה קריאה.
לעצלנים:
ציטוט:
אוקי, אז אחרי שאתמול עשינו שטויות עם שמות ישובים ושמות מפלגות, הגיע הזמן להיות רציניים. הלכתי ושילבתי את קובץ התפלגות תוצאות האמת על פי ישובים, יחד עם קובץ הלמ"ס לגבי איפיונים שונים של ישובים אלו (שנלקטו מסקרים שונים בין 2009-2011). כדי לראות מי הם הישובים שמצביעים לאיזו מפלגה. המפלגות שבדקתי את האופי של הישובים המצביעים להם היו: מרצ, עוצמה לישראל, ארץ חדשה, הבית היהודי, עלה ירוק, עבודה, יש עתיד, ליכוד, שס, קדימה, דעם, בל"ד וחד"ש. מה זה אומר אתם שואלים? זה אומר שהולך להיות פה כיף, שנבדוק מה הגורמים החברתיים שהכי מקושרים למפלגה זו או אחרת. והפעם: מה הקשר בין שיעורי ההצבעה למפלגות הנ"ל והמרחק מת"א בקילומטרים?
(הערות טכניות - כל המספריים בסוגריים הם מתאמים סטטיסטים. כאשר המתאם עומד על 1.0 מתקיים קשר חיובי מושלם, כאשר הוא עומד על 0.0 לא מתקיים שום קשר, כאשר הוא עומד על 1.0- מתקיים קשר שלילי מושלם. שיעורי ההצבעה למפלגות חושבו כאחוז ההצבעה למפלגה מסויימת מסך הקולות הכשרים, ולא מכלל אוכלוסיית הישוב).
אז יאללה מרחק בקילומטרים מתל אביב -
באופן מפתיע הלמ"ס מדד לגבי כל ישוב כמה הוא רחוק מתל אביב. פחות מפתיעה המסקנה העיקרית שעולה מההתבוננות על הקשרים של המרחק ושיעורי ההצבעה למפלגות: היחידות הזוכות לשיעור הצבעה גבוה יותר ככל שמתרחקים מת"א יותר הם המפלגות הערביות והיהודיות-הערביות חד"ש (0.288+) ובל"ד (0.252+). לעומת שתי אלו, יש יותר מגוון אצל היהוד, כאשר שיעורי ההצבעה לכמעט חצי מהמפלגות לא קשורים למרחק מת"א (כך אצל העבודה, ש"ס, קדימה, והליכוד). המפלגה ששיעור ההצבעה אליה הכי מושפע מהמרחק מת"א היא זו של הפתעת הערב יאיר לפיד (0.326-), כלומר שמתקיים קשר מובהק בין שיעורי ההצבעה אליה וקרבה לעיר החוף המרכזית בארץ. מיד אחרי יש עתיד זוכים לקשרים שלילים גם ארץחדשה (0.300-), עוצמה לישראל (0.280-), הבית היהודי (0.233-) ומרצ (0.210-).
כמה דברים שאפשר ללמוד מזה:
1. בעוד הליכוד והעבודה, שתיהן מפלגות גדולות, מקבלות תמיכה בשיעור דומה גם בפריפריה וגם במרכז, יש עתיד נשענים הרבה הרבה יותר על התמיכה שיש להם בתל אביב והשרון. שמצליבים את זה עם הנתון הבא, לפיו יש קשר של 0.805+ בין שיעור ההצבעה ליש עתיד והאשכול הסוציו-אקונומי של הישוב, מתבהרת התמונה שיש עתיד היא המפלגה הלבנה והעשירה ביותר שקיימת כרגע על המפה. אני משער שזה לא יותר מדי מפתיע לאף אחד כאן, אבל לפחות לי זה היה נחמד לקבל תמיכה סטטיסטית לטענה.
2. הקשר בין המרחק מתל אביב והצבעה למרצ אומנם קיים, אבל הוא קיים הרבה פחות מזה שבין תל אביב והבית היהודי או עוצמה לישראל, כנראה בגלל שרוב ההתנחלויות ממוקמות סופו של דבר שעה-שעתיים נסיעה מתל אביב, בעוד שיש קיבוצים ומושבים שמפוזרים בכל אזורי הגבול. בכל מקרה, פעם באה שאומרים לכם שמרצ זה רק לתל אביבים, תגידו להם שאח שלהם בנט הרבה יותר נשען על המרכז, ושבכלל חברי מפלגת נץ הן תלאביביות בנות 2 שלא יכולות בלי האספרסו שלהם.
3. המפלגה הערבית או הערבית-יהודית היחידה (שהיה לי כח לבדוק) שלא מושפעת מהמרחק מתל-אביב היא דעם, מה שמאשש את התחושה המוזרה שעלתה כבר מהסתכלות על תוצאות הביניים אתמול שדפוסי ההצבעה של דעם דומים הרבה יותר לאלו של מפלגות יהודיות מאשר אלו של שאר המפלגות הערביות. לא בטוח שאני יודע מה זה אומר, ואין שום ספק שזה מוטה על ידי שלל גורמים מתערבים (הצבעה גבוהה יותר לדעם בערים המרכזיות, חוסר בתקציב לעבודת שטח של דעם וכו), אבל עדיין, יש כאן חריגה מהדפוס.