Fez כתב:
שמע, באמת לא רציתי למתוח את הויכוח הזה יותר מדי, אבל אני פשוט מאוד אוהב שאנשים מספרים לי את הכרונולוגיה של האירועים ("אני הייתי חתיך ומדהים ואז אתה אמרת דברים לא מוכחים והתחמקת"). זה מזכיר לי, בתור אובייקטיביסט, עד כמה העולם סובייקטיבי. בעיקר כשעוצמים את העיניים.
אם אתה לא רוצה למתוח את הוויכוח, תפסיק לענות לי, אם אתה רוצה להמשיך אותו (ואני כולי תקווה שכן) באמא שלך תפסיק לבכות על כמה שאתה עסוק וכמה קשה לך לדבר איתי או אלוהים יודע מה.
Fez כתב:
מה שבאמת קרה זה שאני הסברתי שני דברים בהקשר של יחימוביץ': 1. אין ארוחות חינם, ואי אפשר לאכול את העוגה ולהשאיר אותה שלמה. אי אפשר להיות פופוליסט פחדן שלא מוכן לקצץ בשום דבר (ועדים-התנחלויות-חרדים-ביטחון) ומצד שני להנפיץ תכנית כלכלית שתעלה את ההוצאות הממשלתיות בצורה יוצאת דופן. זו מכת מוות לכל כלכלה. כמובן שבניגוד אליך גם נתתי דוגמאות הכי עדכניות ורלבנטיות שיש..
"אין ארוחות חינם" זה לא הסבר, זו סיסמה.
אני אשאל אותך עוד פעם בצורה הכי פשוטה שאני יכול - בהתחשב בעובדה ששיעור המס על עשירים בישראל הוא הכי נמוך בהיסטוריה, מה גורם לך לחשוב שכל העלאה בו תשמיד את הכלכלה?
או במילים אחרות, יש מספר שמעליו אנחנו הופכים לגהנום מרקסיסטי?
אני מסכים שתכנית כלכלית שלא מקצצת בתקציב הצבא וההתנחלויות היא לא רצינית, ולכן אין שום סיכוי שהייתי מצביע למישהו כמו שלי, אבל זה לא נובע משום אידיאולגיה, סתם מפחדנות פוליטית.
Fez כתב:
2. האידיאולוגיה הכלכלית-חברתית של שלי יחימוביץ' היא אידיאולוגיה מסוכנת הן למדינה והן לפרט, כמעט משיחית כשקוראים את הספר שלה, שנוכח המצב בעם עוד יכלה לזכות פה לפופולריות. באופן די אבסורד, דוקא המצב הבטחוני מציל אותנו מיחימוביץ'.
לא קראתי את הספר שלה (ואין לה גם יותר מדי כוונה לקרוא אותו) אבל סתם מסקרנות, מה שם משיחי?
Fez כתב:
התגובה שלך לכל הדברים זה "נו טוב, מה כבר יקרה עם נעלה קצת מיסוי על העשירים?!". כאן חובת ההוכחה עליך להראות שאי פעם דבר כזה עבד בהיסטוריה. זה פשוט קשקוש, וזה הדבר היחיד שבאמת פשטני פה. כל הדברים ששלי רוצה לעשות כדי "לקחת מהעשירים" זה דברים פופוליסטיים כמו להעלות מס חברות למשל, שזה דבר שגם ממוטט את הכלכלה, גם לאורך ההיסטוריה הוכח שהוא לא מעלה את ההכנסות הממשלתיות, וגם הוא פוגע בעיקר במעמד הביניים.
כמו שכתבתי פה מספר פעמים, מדרגת המס הגבוה בארה"ב היתה 70% עד שנות השמונים ו 90% עד אמצע שנות השישים, ולא רק שזה לא הרס את הכלכלה, היא גדלה בקצב יותר מהיר והעלתה את ההכנסה של מעמד הביניים הרבה יותר מהר ממה שקורה באמריקה מאז שהם עברו לכלכלת צד היצע בימי ריגן העליזים.
ומעבר לזה, אני חושב שאתה קצת שואל פה את השאלה הלא נכונה. בלי קשר לכמות המיסים הכללית שהמדינה צריכה (שאני מנחש שאתה לא חושב שהיא אפס) זה עדיין חשוב לדבר על ממי אנחנו לוקחים את הכסף הזה, כל שקל שאתה לא לוקח ממליונר, זה שקל שתצטרך לקחת ממישהו שמרוויח פחות ממנו, ולדעתי האישית, זה גם הוגן וגם מועיל כלכלית שהעשירים ישלמו יותר בישראל ושהמיסים העקיפים ירדו דרמטית.
אתה חושב שהעשירים בישראל משלמים יותר מדי?
ואם כן, למה אתה חושב את זה ומה לדעתך שיעור המס האידאלי לבעלי הכנסה גבוה?
אתה לא באמת חייב לתת לי מספר, פשוט נראה לי שאתה קצת אתה הופך את מה שיש לנו כרגע בחוק למספר קדוש שכל שינוי בו הופך אותנו לגהנום בולשביסטי, ואני לא לגמרי מבין למה.
נניח אם ביבי יוריד את המס על העשירים עוד יותר, גם אז אסור יהיה להעלות אותו?
או שאז זה יהיה נמוך מדי?
Fez כתב:
מילטון פרידמן כבר הסביר את זה טוב ממני: כשאתה מעלה מס חברות, מי באמת משלם את זה? החברה הרי צריכה להשאר רווחית. אז מי שישלם את המחיר זה הלקוח (שהמוצר יעלה לו יותר כדי שהחברה תשאר רווחית), העובד (שיקבל פחות או יפוטר כדי שהחברה תשאר רווחית) או בעלי המניות (שזה כסף החיסכון שלך ושלי בדרך כלל, ויפגע מהירידה ברווחיות). מעבר לזה גם החברות הקטנות נפגעות (שזה מעמד הביניים לכל דבר) ומעבר לזה גם אנשים עובדים הרבה יותר קשה כדי למצוא דרך להתחמק מהתשלום (כמו שהסביר סכבל"א) וההכנסות לא באמת עולות באופן לינארי אם בכלל. הנקודה היא שגם אם ראוי להעלות מיסים כאלה (הרי שוב, אני לא טוען פה שאין סף מסוים שהוא האידיאלי), אין דבר כזה שזה יפגע "רק בעשירים". פשוט לא קיים, ומה שיחימוביץ' מנסה למכור כאילו היא תפסיק את השחיקה של מעמד הביניים הוא outright lie. למעשה אין ספק שהיא הגרועה ביותר למעמד הביניים, ואין ספק שמעמד הביניים יפגע קשות מצעדים כאלה. זו הנקודה.
אני די בטוח שלא הזכרתי מס חברות פה באשכול, ויש לזה סיבה.
מס חברות הוא נושא בעייתי ומורכב, ואני מסכים שבגדול הוא פתרון לא אידאלי לבעיה מסובכת (אני לא בטוח שיש לי פתרון לזה ואני בטח לא חושב שצריך להכנס לזה עכשיו), אבל יש נקודה אחת שאני רוצה להדרש אליה (וגם עשיתי לה בולד שיהיה נעים בעין) והיא ההקטע של העלאת מס חברות יגרום לפיטורין או העלאת מחירים.
כשאתה בא לקבוע מחיר של מוצר, הדבר היחיד שמעניין אותך בסופו של יום הוא מיקסום הרווחים, והמשוואה בגדול אומרת שבמחיר יותר גבוה תמכור פחות ומה שאתה צריך למצוא זה המחיר שבו מכפלת המוצר במחירו תהיה מקסימלית, והתשובה לזה לא קשורה בשיט למס החברות, מס שאתה משלם על רווחים.
או במילים אחרות - אם חברה היא רווחית תחת 20% מס, היא תשאר רווחית גם תחת 40% מס, מס משלמים
על רווחים לא הכנסות.
והנקודה השניה היא העסקה ופיטורין - עוד פעם, יש פה רק שאלה אחת רלוונטית - האם הבנאדם הולך להכניס לי יותר כסף מאשר אני הולך לשלם לו, אם התשובה לכך היא כן, תמיד יהיה לך מתשלם להעסיק אותו, אפילו אם מס החברות הוא 90% (מה שאף אחד לא מציע כמובן).
מה שמס חברות גבוה יכול לגרום לו זה שחברות יעזבו את הארץ או לא יבואו הזה (כמו שאמרתי, זה נושא מורכב שאני לא בטוח שיש לי את התשובה הנכונה לו*ץ
ורק למען הסדר הטוב, אני גם מאמין שהעלאת מסים רחבה תגרום להורדת הביקוש מצרפי שהולכת לדפוק את הכלכלה, אבל אני מנחש שאתה לא מאמין בביקוש מצרפי כי התיאוריה שמאחוריו אומרת שהמיסוי במקומות כמו ישראל צריך להיות הרבה יותר פרוגרסיבי (קרי - לקחת יותר מעשירים ופחות מעניים).
Fez כתב:
אגב, אתה חוזר על טעות לגבי ארה"ב ואני אתן לך לינק מאחד הערוצים האהובים עלי שאני ממליץ לך לראות:
http://www.youtube.com/watch?v=ucoP4-06O7Mהדרך היחידה והבטוחה להעלות את ההכנסות של הממשלה זה לשפר את התוצר הכלכלי. תשפר את הכלכלה, המדינה תקבל יותר. אם הצעדים שלך יצרו כלכלה משותקת זה לא משנה כמה מיסים תיקח.
דבר ראשון נקודת מטא קטנה על הקטע הזה עם הלינקים - אני מניח שאתה יודע שאין קונצנזוס על הנקודה הזו בין כלכלנים, ועל כל לינק שאתה מביא אני יכול להביא לך שניים של קרוגמן שאומרים את ההפך, צורת התדינות כזו לא הרבה יותר מתחרות בלראות מי יותר טוב בגוגל, וזה טיפה משעמם.
אני לא אומר שאתה צריך להמציא את התיאוריות האלו לבד או שזה לא רעיון טוב להביא סימוכים עובדתיים לטענות שאתה מעלה, אבל אתה מביא פה לינקים שהם בעיקר לדעות, באופן אישי נראה לי עדיף להסביר את הדעות שלך בעצמך מאשר לעשות להן אאוטסורסינג ליוטוב.
אבל בקטנה, בוא נתייחס לנקודות שהסרט הזה מעלה -
דבר ראשון, הוא לא אומר שהעלאת מיסים תחריב את הכלכלה, הוא אומר שהעלאת שיעורי מס לא תגרום לקבלת יותר כסף ממיסים, התזה הזו היא טיפה בעייתית, בעיקר בגלל שהוא מסתכל על נקודה סופר צרה שהיא מדרגת המס הכי גבוה, היו שינויים הרבה יותר מהותיים לחוק בארה"ב מאשר מדרגת מס ההכנסה העליונה (והוא גם מסתכל רק על ארה"ב, בישראל לדוגמא איכשהו אנחנו מצליחים לקושש הרבה יותר מה 18% אחוז תל"ג שהוא מדבר עליהם) שלא לדבר על זה שזה תמיד נראה לי מצחיק שאנשים כמוהו טוענים שמצד אחד להעלות מיסים לא הולך לשנות כלום אבל מצד שני זה הולך להשמיד את הכלכלה.
אבל אפילו אם אני מקבל את התיאוריה הזו (ואני לא, אם אתה רוצה לינקים שיוצאים כנגדה אני אוכל למצוא לך בלי יותר מדי בעיות) יש עדיין את השאלה ממי אתה הולך לקחת את המיסים האלו ובאיזה שיעור.
או שהטענה היא גם שאי אפשר לשנות את החלק בעוגה שעשירים משלמים?
אני חושב שישראל תחת ביבי היא הוכחה ניצחת לכך שזה לא נכון.
Fez כתב:
אבל גם אם זה היה עובד (וזה לא), אם אתה באמת חושב שאפשר ליישם את הצעדים ששלי יחימוביץ' מתכננת במדינה (גם לפי התכנית שלה וגם לפי האידיאולוגיה החד"שית שלה) על ידי "מה קרה נעלה קצת מס על העשירים המניאקים סתיו שפיר שולתתתתתת", ואם אתה באמת חושב שמעמד הביניים לא יקרוס כתוצאה מכך, אז באמת חבל לי על הזמן פה.
אם יש לך טיעון יותר רציני, תימוכין קצת יותר רציניים או רעיונות קצת יותר מקוריים, אשמח לשמוע. בינתיים לא נתת לי כלום מלבד רטוריקה ריקה של "יהיה בסדר" וניסיון לבטל אותי בצורה די מגוחכת האמת. אל תדאג, לא התרגשתי

אני אחזור על הטיעון שלי בפעם האלף, תגיד לי אם אתה לא מבין, אני אנסה להיות יותר ברור -
אני לא חושב ששיעור המס שעשירים משלמים כיום בישראל הוא בדיוק המקסימום שאפשרי בלי להשמיד את הכלכלה, ואני גם לא חושב שהוא המס האידאלי.
אני חושב שהיו תקופות בעבר שהם שילמו הרבה יותר ושום דבר נורא לא קרה, ואני חושב שהפיכת המס בישראל ליותר פרוגרסיבי תעזור מאד לכלכה בגלל התועלת השולית של הכסף -
אנשים עניים מוצאים כל גרוש שהם מרוויחים, כל שקל נוסף שנשאר להם ביד חוזר מיד לכלכלה, כמה שאתה יותר עשיר (בממוצע כמובן, יש יוצאים מהכלל) פחות מהכסף שלך באחוזים אתה מבזבז.