אוגוסטוס היל כתב:
פז, יש לי רק 2 השגות -
א. הנחרצות שלך בנוגע לנושאים שנויים במחלוקת, כמו סלולרי. אין מספיק שנות שימוש כדי לבדוק השפעה וגם אם כרגע הבסיס התאורטי לא ברור, הייתי נזהר.
ב. ההשוואה ליותר גרוע לא הוגנת ומוציאה את העוקץ מדיון הנוגע לקשר בין אורח החיים המערבי לבין בריאות.
א. שנוי במחלוקת אצל מי? כי בקרב הקהילה המדעית שעוסקת בנושא זה שנוי במחלוקת בערך כמו אבולוציה או התחממות גלובלית (על אבולוציה נדמה לי שיש 99% הסכמה בקהילה המדעית הרלבנטית, על התחממות גלובלית בערך 95% ועל סלולרי זה קצת יותר "טרי" אבל שמעתי מעט מאוד אנשים מומחים בנושא שטוענים שזה מסרטן בסבירות גבוהה). זה שבציבור זה שנוי במחלוקת (כמו אבולוציה או התחממות גלובלית) יכול בערך לעניין לי את העכוז כי הציבור לא מבין בנושא.
יש מספיק שנות שימוש ובטח שיש מספיק מחקרים ומידע. השאלה היא רק איך מפרשים את המידע הזה. לי כרגע נראה בסבירות גבוהה שזה די חרטה (לא כתבתי בנחרצות שמדובר באפס, כתבתי "כנראה אפס"). בכל מקרה אין לי ספק שגם אם יש נזק מסוים הפאניקה בציבור גוברת עליו לאין שיעור. אנשים מתים מפחד לדבר בסלולרי יותר מ-X דקות אבל מצד שני בערך כל אחד מאיתנו כותב סמסים בזמן נהיגה (שזה הוכח כגורם תחלואה הרבה יותר משמעותי). פשוט במקרה השני הרבה יותר קל לך לשכנע את עצמך ש-"לי זה לא יקרה", ומנגד הרבה יותר קל לפחד מדבר כמו קרינה.
ב. כמו שאיציק כתב, ברור שהיא לא הוגנת. ההשוואה לא הוגנת כי אורח החיים המערבי עדיף בהרבה מבחינה בריאותית על כל דבר שקדם לו.
גם לי וגם לך יש השגות על "אורח החיים המערבי" כי היום אנחנו יכולים to know better ולהבין בזכות המדע מה נכון בריאות ומה לא נכון בריאותית. אבל עדיין באורח החיים המערבי גם אותו אדם morbidly obese שכל היום מרעיל את עצמו עם High fructose corn-syrup שדוחפים לו במוצרים תעשיתיים מגעילים (ואני הראשון לבקר התנהגות כזאת), יש לו סיכוי כל כך הרבה יותר גבוה גם לאורך חיים וגם לאיכות חיים טובים משמעותית משל אבות אבותיו, שנהיה כל כך פופולרי להלל כל היום את אורח החיים שלהם. כך שבואו ניקח את הדברים בפרופורציות ולא נתחיל להלל את העבר ולצאת נגד ההווה כמו בני אנוש טיפוסיים.
כל זה לא אומר שהכל טוב אצלנו (רחוק מכך) אלא שהטרנד הזה לבקר את התרבות המערבית ולהסתכל על החיים המדהימים של "אבות אבותינו" זה לא בדיוק הפיתרון. אפשר במקום זה פשוט להסתכל על ידע מדעי שנאסף במשך עשרות ומאות שנים לגבי הנושאים האלה.
מעבר לזה, עם כל הבעיות באורח החיים בחברה שלנו, לפחות יש לנו את האפשרות. יש לנו את האפשרות לחיות חיים בריאים, יש לנו את האפשרות להתאמן נכון, יש לנו את המידע שם בחוץ, יש לנו את ה-resources. נראה לי שצריך להבין כמה אנחנו ברי מזל לפני שרצים להסתכל אחורה בערגה.