Serp und Molot כתב:
teknoboy כתב:
אבל לא לכל הקבוצות השונות והמשונות יש זכות הבעה חופשית.
לערבים בטוח שאין, וגם לשאר קבוצות המיעוט הקטנות (אבל הן גם לא ממש מחפשות את זה).
לסמולנים מסתבר שגם אין ממש, ובקרוב כנראה לא תהיה בכלל.
באמת?
בוא תגיד לי מה אתה רואה בתור הבעה חופשית ונראה ביחד איפה זה לא מתקיים.
teknoboy כתב:
האם זה שגם הערבים וגם החרדים וגם הישאלי הממוצע כולם שונאי נשים, זה אומר שאין בישראל שנאת נשים?
זה שמיעוטים דתיים מקבלים זכויות כמו בתי דין דתיים משל עצמם, זה אומר שאני יכול מחר להתחתן בנישואן אזרחיים ולדת בעצם אין תפקיד חשוב?
האם זה שיש דרוזים בצבא אומר שהצבא לא מרכזי במדינה שלנו?
בגלל זה אמרתי שכל סעיף בנפרד יכול להתקיים במלוא הדרו בקבוצה זו או אחרת, אבל הם בטח לא מתקיימים כולם יחד ובטח לא ברמת המדינה.
לדת יש תפקיד מרכזי בחברה הישראלית, אבל אתה לא הופך למוקצה אם לא תדבוק באורח החיים הדתי, חוץ מבקבוצות מסויימות.
הצבא הופך להיות פחות ופחות מרכזי בחיינו, אם לא שמת לב. לצורך המחשה, אתה מכיר את שמות כל האלופים המכהנים היום? אני מנחש שלא. דבר כזה היה בלתי אפשרי אם הצבא היה תופס חלק מרכזי בהוויה המקומית.
לגבי נשים, כפי שציינת, בקבוצות מסויימות היחס כלפיהן מפלה, אבל אלו קבוצות מיעוט, שלא משקפות את החברה כולה אלא רק גוונים מסויימים בתוכה.
teknoboy כתב:
זה שיש מגוון מסויים באוכלוסיה לא אומר בהכרח שלא ייתכן פאשיזם. פאשיזם לא חייב בכלל להיות גזעני או להדיר קבוצות שלמות מהאוכלוסיה.
ברור שיתכן. בברית המועצות היה סוג של, שלא לפי השתייכות לקבוצות אתניות.
לא קיומן של קבוצות שונות ומשונות בחברה מונע היווצרותו של פאשיזם, אלא חופש מחשבתי ויכולת הבעה חופשית. נתחיל במשהו קטן: אתה מדבר על חופש דתי, אבל אני לא יכול למשל להתחתן כפי שאני מאמין שצריך וראוי, אלא רק אצל רב. אז החופש שלי הוא לבחור באיזה אל להאמין, ואין לי זכות לחשוב שאין אלוהים (על פי חוקי מדינת ישראל, כמובן).
נעבור למשהו גדול הרבה יותר (המשפט האחרון בהודעה שלך, זה המודגש).
אתה צודק במאה אחוז. היכולת להתבטא, למשל בסוגיות פוליטיות שהן בליבת השיח הציבורי, היא זו שמונעת פאשיזם (או למעשה היא ביטוי לכך שהוא לא מתקיים במלוא הפוטנציאל שלו).
הבעיה היחידה היא שכיום היכולת הזו הולכת ונעלמת.
התבטאות "סמולנית", גם אם היא עדיין מותרת בחוק (בניגוד להתבטאויות סמולניות אחרות, שהחוק כבר אוסר עליהן) נחשבת מוקצה מחמת מיאוס, וסיבה מספיק טובה להפסקת תמיכה מצד המדינה, ואף לתקיפה מצדם של עוברי אורח (ראה מה שקרה סביב ההפגנה הדבילית בנתב"ג).
אז יכול להיות שפורמלית עדיין מותר לומר בקול רם משפטים סמולניים - אבל המחיר שמוצמד לזה הולך וגדל מיום ליום.
חופש הבעה לא יכול להישאר פורמלי. הוא צריך להתקיים בפועל, אחרת אין בו ממש.