עידן אבשלום: "אם בלאט ימשיך בדרך שלו, הוא יוכל לשחק ב-NBA" מנהלו האישי של תמיר בלאט מדבר על אליפות אירופה ("קו פרשת מים בכדורסל הישראלי"), עודד קטש ("רוצה ובשל לאמן באירופה"), בלאט ("צמח באליפות הזו, לא רק מקצועית"), הבחירה בהפועל חולון ("מתפתח להיות המועדון השלישי בישראל"), ההתחלה בתחום ("חיפשתי השלמת הכנסה") והשאיפות לעתיד ("לעשות פה כדורסל טוב") עידן, חזרת מכרתים. היה לך איזשהו חלק מקצועי בהצלחת נבחרת העתודה? רשמית? לא. הקמתי תכנית לפיתוח שחקנים, "שחקן אמיתי", שתמיר (בלאט) היה האבטיפוס שלה. הוא השחקן היחיד שאותו אני מנהל ברמה האישית. ליוויתי את תמיר על בסיס יומי בטורניר הזה והיו שיחות פה ושם עם עודד (קטש) מההיכרות שלנו. עירד צפריר השחקנים נשמעו מאוד כאובים, דיברו על פספוס הזדמנות חד-פעמית. הילדים מאוכזבים אבל הם עשו דבר ענק. אני מלווה את תמיר ואת השנתון שלו בטורניר רביעי רצוף ולדעתי זה קו פרשת מים בכדורסל הישראלי. השחקן והמאמן הישראלי הוכיחו שעם עבודה נכונה אפשר להגיע להישגים וכדי שזו לא תהיה הבלחה חד-פעמית חשוב שנבין שהעבודה האמיתית היא לאורך זמן. באליפות הזו היתה קורלציה בין התוצאה לבין הדרך, אבל זה לא תמיד כך. השאלה כמה האליפות הזו משקפת. שי האוזמן למשל אמר שרוב המדינות שלחו נבחרות מוחלשות. חבר'ה, אני רוצה לחדד, הדיבורים האלה הם מחלישים ולא מעצימים. את סטפן פּנו ואת ואניה מרינקוביץ', הגארדים הסרבים, אנחנו הולכים לראות ברמות גבוהות. יותר מעשרה שחקנים מהאליפות הזו יהיו שחקני NBA, לפחות עוד עשרה יהיו טופ יורוליג. לפני שלושה שבועות הייתי בטרוויזו, במחנה של אדידס עם 40 השחקנים הצעירים הטובים באירופה. תמיר היה שם. בפרספקטיבה של הזמן נבין נגד מי שיחקנו. לא רוצה לזרות חול בעיני כולם, ההצלחה בהחלט לא תולדה של איזו תכנית רב-שנתית ופתאום הכל ורוד. ממש לא, אבל זה גם לא ששיחקנו מול יריבות לא טובות. היכולת של עודד באליפות היתה מרשימה – ניהול וסגנון המשחק. זה יכול לפתוח לו דלתות באירופה? האליפות הזו עוררה הדים, אי אפשר להתעלם מעודד כאיש מקצוע ומסתכלים עליו באירופה כי כולם יודעים שהוא היה שחקן גדול והאליפות יצרה לו הרבה חשיפה. ישראל היתה הנבחרת הכי מאומנת ושיטתית בטורניר. הופתענו מהמהירות שהילדים הצליחו להכיל את השיטה, ללמוד אותה ולהגיב תוך כדי תנועה. ראינו קצת קורלציה בין מה שהיה לנו באילת לבין הנבחרת הזו בעמדות מסוימות. למשל? ראינו דמיון, לפעמים אפילו טיפה צחקנו, שדניאל קופרברג הזכיר לנו את רג'י באקנר. אני חושב שעודד רוצה ובשל לאמן באירופה, אלוהי הכדורסל מנתב בסופו של דבר את הדרך של הטובים למקומות הטובים.
תמיר בלאט נבחר לחמישיית הטורניר. גור שלף אמר שהוא הרכז הטוב באירופה לגילו, האוזמן חלק עליו. בארבע שנים האחרונות תמיר עשה את ההתקדמות הכי משמעותית באירופה ביחס לכל השחקנים בשנתון שלו. איפה זה מציב אותו? אתן לאחרים לקטלג, זה לא ATP, אין דירוג כמו בטניס
באסה שאחרי טורניר כזה גדול, הוא לא תפקד בגמר. הוא הגיע לגמר גביע אירופה כשכל הקבוצה השנייה מתמקדת בו, קיבל שניים או שלושה שחקנים וזכה ליחס מיוחד. אסור לשכוח מה עבר תמיר בשבעת המשחקים בטורניר. לרוב המובילים במדדים הם מקבוצות תחתית, תמיר מקום שני באליפות במדד כשה-MVP של הטורניר (ואסיליס חראלמפופולוס) אפילו לא בעשירייה הראשונה. תמיר ראשון באסיסטים, ניפץ שיא שלא יודע מתי יישבר. מילוש תאודוסיץ' עשה 5.7 אסיסטים בטורניר הזה ותמיר 10.1. אני חושב שהוא צמח באליפות הזו לא רק מקצועית אלא גם במובן המנהיגותי והאישיותי. אני שומע תחזיות אופטימיות שהוא יכול להפוך לשחקן יורוליג. הוא מאוד בוגר לגילו, מוסר מצוין, קלעי שלוש נהדר, אבל קטש מאוד אוהב להשתמש במילה אפסייד. אני לא רואה אצלו אפסייד, אני לא יודע כמה הוא יכול להשתפר בדברים כמו גובה, אתלטיות, זריזות רגליים. תמיר ימשיך לאורך הקריירה לשמוע כנראה הרבה מאוד ספקנות וליהנות מתדמית האנדרדוג, אבל נמשיך להיות צנועים וממוקדים וכל פעם שנגיע לאתגר הבא נראה איך אנחנו מתמודדים איתו. יש לי תחושה שעוד כמה שנים נקיים ראיון וסימן השאלה יהפוך לסימן קריאה. תמיר תמיד היה מאוד בוגר לגילו, הוא תמיד שיחק עם שנתונים מעליו. אבל מה עם הבעיה ההגנתית? תמיר היה מהגארדים ההגנתיים היותר טובים בטורניר. חלק מהתהליך שעבר היה קפיצה הגנתית מאוד משמעותית, כבר בסיבוב השלישי בליגת העל בעונה האחרונה. אני מזמין אותך לראות כמה פעמים עברו אותו באחד על אחד, כמה דיפלקשנים הוא עשה, כמה הוא היה ראשון ברוטציות הגנתיות, בין הראשונים מהגארדים בריבאונד הגנה. זה נכון לאליפות, אבל בליגה שלנו... גם בליגה הישראלית, אני מזמין אותך לראות משחקים שתמיר היה דומיננטי. ימשיכו לדבר על הגודל ותמיר ימשיך לדבר על הלב ולהתעסק בלעבוד הכי קשה.
רגליים יותר מהירות לא יהיו לו. יש לו רגליים חזקות בצורה יוצאת דופן. האחוזים ל-2 זו החולשה המרכזית שלו. בסוף סיבוב ראשון בליגה הוא היה על 7% ושיפר את זה בסיבוב השני והשלישי. באליפות אירופה הוא סיים עם 48%. זה רק מעיד כמה יש לו עוד להשתפר, יש לו המון אפסייד. צריך לשפר עוד אספקטים, המשחק של ה-In Between והצבע. במגרש פתוח כבר באליפות ראינו אותו עושה דברים יותר טוב, אבל הוא צריך לשחק יותר מהר. אתה חושב שהוא יכול להפוך לשחקן יורוליג למרות הנחיתות הפיזית? כן. בשלוש השנים האחרונות עבדנו על יעדים ארוכי טווח, על איזה שחקן אנחנו רוצים שתמיר יהיה. מבחינתי אגב, שחקן שנמצא ברמות של יורוליג זה היינו הך לשחקני NBA.
מאיזה גיל הוא עובד איתך? 16.5. הרצון שלו ללמוד ולהקדים את תכנית העבודה שלו מפתיע כל הזמן, זה כיף גדול לעבוד עם שחקן כזה, זה התהליך המקצועי הכי מרגש ומיוחד שחוויתי. באופי שלו הוא שחקן מוביל והוא צריך את הכדור ביד, זה מאוד מנוגד למה שקבוצות בארץ מחפשות - ישראלים משלימים ליד הזרים. אני מסכים עם הנחת העבודה ששחקנים מהסוג הזה לא צמחו לנו בשנים האחרונות ובכלל נדיר בכדורסל האירופי למצוא היום פוינט גארד טהור, 1 טבעי. הוא ניחן בתכונות שהן מעבר לתכניות העבודה, שנולדים איתן, היכולת לראות את המגרש ולמסור. מפה אחזור לעניין של הגובה, זה ללמד ברמה הפיזיולוגית לעבוד יותר קשה מכולם ומבחינה טכנית לדייק בכמה נמוך להיות בכדרור, ומאיפה להוציא את המסירה ולשלוט בכדור ברמה הכי גבוהה. על ידי זה אפשר לפרוץ גבולות ואני חושב שיש בכדורסל היום כמה דמויות מעוררות השראה כמו אייזאה תומאס שנותן לכולם לחלום. אתה באמת חושב שהוא ואייזאה תומאס יכולים לשחק באותה ליגה? כן. אני חושב שאם תמיר ימשיך בדרך שלו, הוא יוכל להגשים כל דבר שהוא רק רוצה. איך מתקבלות ההחלטות איפה לחתום, אתה ביחד עם אמו כנרת בלאט? מי שנתנו לי את הזכות לנהל את תמיר זה אמא ואבא שלו. זה דבר אדיר שאפשר להשתמש בידע של דייויד ובמה שעבר כאחד מאנשי הכדורסל הכי טובים שידע הכדורסל האירופי. להפועל ת"א הוא הגיע בגללך ובגלל קטש. אתה יכול להסביר את ההחלטה להפעיל את סעיף השחרור שלו אחרי שהיה שם שחקן של 25 דקות למשחק? ההחלטה היתה מאוד קשה. הפועל זה המקום הראשון שנתן לתמיר את ההזדמנות ותמיר גדל בתוך המועדון האדיר הזה והתחבר אליו מאוד. אבל ההחלטה - ושאראס עשה קריירה מלדעת לקבל את ההחלטות הנכונות - באה מסיבות שקשורות לשחקנים שחתומים בקבוצה. הרגשנו שנכון בשביל תמיר ללכת לתחנה הבאה שלו כשדן שמיר פנה אלינו. הפועל חולון מתפתח לעניות דעתי כמועדון השלישי בגודלו בישראל, הן מבחינת התשתיות והן מבחינת הניהול של הבעלים שלמה אייזיק והצוות המקצועי שמתגבש שם. בנקס ולימונד חתומים בהפועל, אבל בחולון יהיו שני גארדים זרים, שלומי הרוש, חנן קולמן. זה מציב אותו במקום די בעייתי ברוטציה. מבחינת הישראלים, רביב זה הפרנצ'ייז פלייר של הפועל ת"א, גם סמל וגם שחקן מצוין שנמצא בדיוק בעמדה של רכז. הוא יותר 2. רביב מבחינתנו הוא רכז, אדריאן הוא סקנד גארד, שניהם דומיננטים. בחולון אני חושב שגם הרוש וגם קולמן לא באמת 1. ובחולון חלק מכריע מההחלטה היה המפעל האירופי (ליגת האלופות) שזה שני משחקים בשבוע וחשיפה במפעל שלא נופל ברמתו מהיורוקאפ. הבית המוקדם של חולון הוא נפלא עם קבוצות כמו מונאקו וססארי.
אתה ועודד רציתם אותו באילת, מוטי אמסלם פסל זאת ודיבר מפורשות על ניגוד אינטרסים. לא הסתרתי את הקשר עם תמיר ולכן נתתי למוטי לקבל את ההחלטה והוא זה שבחר לתת לתמיר הצעה רשמית מטעם אילת. הדברים לא הבשילו כי תמיר ומי שאיתו בחרו להיות בחולון. הסיבה היא שאתם לא ממשיכים באילת. הסיבה היא שתמיר רצה להיות שחקן הפועל חולון ולשחק במפעל אירופי. ההצעה של דן שמיר ריגשה אותנו. עבורי אישית החיבור לחולון זה גם סגירת מעגל, אני שיחקתי ואימנתי בהפועל חולון, זה מבחינתי בית. הקבוצה האהודה עליך כצעיר? כצעיר ועד היום, אני סגול-צהוב בנשמה. ומה לגבי הטענה של אמסלם שזה לא מתאים שתשתפו פעולה באותה קבוצה בגלל "שחקן אמיתי", שאתה וכנרת בלאט שותפים עסקיים בחברה? אני יכול להתייחס אך ורק לדברים שלי מול מוטי. מוטי רצה שתמיר בלאט יהיה באילת. יש לך 25% בעלות במועדון והיית גם מנהל מקצועי. למה נהיית בעלים ואיך העזיבה של קטש משפיעה עליך? הגעתי להפועל אילת לפני ארבע שנים כשדורון הרציקוביץ' קנה את הקבוצה. הגעתי עם עודד, קיבלתי בתור סקאוט הזדמנות לבנות קבוצה בליגת העל, נסעתי לליגת הקיץ בווגאס מלא בהתרגשות. היתה לנו שנה ראשונה לא רעה, הגיעו שחקנים כמו סקוטי הופסון ואיליי הולמן שהמשיכו לקריירות יפות. בקדנציה השנייה עזרתי להביא את לה קווינטון רוס ודיאנדרה קיין שחתם עכשיו במכבי ת"א. כשדורון עזב היתה פנייה בעיר לקחת אחריות על המועדון ולצד עוד אנשים טובים החלטתי שדרך הבעלות אנסה לממש חלק מהחזון שלי, פיתוח שחקנים בתוך קבוצה מקצוענית. השנה האחרונה היתה מיוחדת ורצינו לקפוץ עוד רמה בהשקפות המקצועיות שלנו אבל הבנו שאנחנו לא רואים עין בעין. אמסלם אמר שלא התאים לו ששחקנים יבואו להשתפשף לעונה אחת וימשיכו הלאה. יש יכולת למשוך כישרונות לארגון בגלל הרזומה האדיר של עודד בפיתוח זרים צעירים כמו בראיין רוברטס, ג'רמי פארגו, סקוטי הופסון, וישראלים צעירים כמו יוגב אוחיון, עמרי כספי, ליאור אליהו וגל מקל. רצינו לפתח אינדיבידואלים לצד קבוצה הישגית, להשקיע יותר במכונה ופחות בשחקן עצמו. ברגע שראיתי שאני לא יכול לממש את החזון היה נכון לשני הצדדים להיפרד.
|