קברי אחים עם מאות גופות התגלו ביפובתנועה האיסלאמית אומרים כי השלדים שנמצאו שייכים לפלסטינים שנהרגו במלחמת השחרור. גורם בתנועה: "ניתן גם לראות על השלדים סימני ירי ופגיעות"
פעילי התנועה האיסלאמית חשפו לפני כשבוע בבית קברות ביפו חמישה קברי אחים ובהם שלדים של מאות בני אדם. לדברי אנשי התנועה השלדים שייכים לפלסטינים שנהרגו ביפו במהלך קרבות מלחמת השחרור. פעילי התנועה האיסלאמית פנו לבית הדין השרעי בבקשה להוציא את השלדים ולחקור אותם.
הקבר הראשון נחשף לפני כשבוע וחצי, במהלך עבודות לשיפוץ ושיקום בית הקברות קאזכאנה ששוכן ברחוב קדם, סמוך למרכז פרס לשלום. הקבר הוא חדר תת קרקעי ובו ערימה של שלדים וגולגולות. לדברי מחמוד עובייד, איש התנועה האיסלאמית ועורך אתר האינטרנט יאפא 48', שחשף את הסיפור, בתוך הקבר נמצאו שלדים השייכים לבין 80 ל-100 איש. בהמשך התגלו עוד 5 קברים דומים, עם מספר דומה של שלדים. גודל הקברים הוא בין 4 על 2 מטרים והם בנויים בלוקים.
"המחשבה הראשונה שלנו היתה שזה קשור למגיפה שהיתה פעם ביפו", סיפר עובייד. "אבל דיברנו עם אנשים מבוגרים שזוכרים את התקופה ואפילו עשינו להם מבחן לראות אם הם זוכרים איפה היו הקברים והם זכרו". לדבריו, "אחת הזקנות סיפרה שהשליט הצבאי של יפו, אחרי שנכבשה, היה מבקש מאבא שלה לאסוף את ההרוגים מהרחובות ולטמון שם". לדברי עובייד ניתן גם לראות על השלדים סימני ירי ופגיעות.
לדברי אנשי התנועה האיסלאמית, עדות נוספת לתיארוך הקבורה לימי מלחמת השחרור הם הבלוקים מהם עשויים הקברים שמתאימים לאותה הקבורה. לפי תושב יפו, עטר זניב, בן 80, שרואיין על ידי כתב סוכנות הידיעות הצרפתית, הוא זוכר היטב את הכנת קברי האחים כדרך להתגבר על הגופות הרבות שהצטברו בעיר במהלך הקרבות. "אני סחבתי לבית הקברות 60 גופות במהלך תקופה של שלושה או ארבעה חודשים", סיפר זניב, "היינו מוצאים את האנשים ברחוב וברוב המקרים לא ידענו מי הם".
היסטוריונים אומרים כי קברי האחים אינם מוכרים במחקר ההיסטורי של המלחמה, אך הם ידועים מאוד בנרטיב המקומי של תושבי יפו. "אני לא מבין מדוע מתפלאים", אומר סמי אבו שחדה, חוקר תולדות יפו בתקופת המנדט וחבר מועצת עיריית ת"א, "ב-1948 הייתה פה מלחמה והכוחות הציוניים זרקו גם פצצות והרבה אנשים מתו. יפו היתה תחת מצור, מוקפת בשכונות יהודיות ותחת מתקפה של ההגנה, האצ"ל והלח"י".
חלק גדול מההרוגים ביפו במהלך המלחמה, לדברי אבו שחדה, מתו כתוצאה מירי של פצצות מרגמה. "היו שלושה ימים בהם נפלו ביפו אלפי פצצות מרגמה. מלבד זאת תועדו מספר מעשי טבח. אני מכיר את הסיפור של קברי האחים מעדויות בעל פה, כולל של סבא שלי. הייתה פה מלחמה, הצד הציוני שילם מחיר כבד והצד המפסיד שילם הרבה יותר", אומר אבו שחדה.