הבלונדיני עם הנעל האדומה כתב:
1. מס - אני אשמח להתבדות. ימים יגידו. אל תשכח שהעולם גלובלי יותר היום מפעם, אנשים יכולים להיות רשומים כאזרחי מדינות זרות ולשלם מס לפי החוקים שלהן, או להחזיק חברות באיי קיימן (כמו החלאה שאני לא מאחל לך שיהיה בקרוב הנשיא שלך) ואפילו במקרים קיצוניים לוותר על האזרחות שלהם. מה רע? גם ככה הם מעופפים בעולם על בסיס יומי.
למנוע העברה של כסף לחו"ל זה מאד פשוט, זה עובד לקים ג'ון איל, זה יכול לעבוד למיט רומני.
ובכלל, אם מישהו רוצה לקחת את כל הכסף שלו, לשים בשק ולפרוש לקריביים, שיהיה בריא.
אני אמור לפחד מזה?
אתה יודע מה הבסיס המוניטרי ארה"ב?
זה לא יזיז לשום דבר.
2. פנסיה - אי אפשר לברוח מהמספרים: אדם שמתחיל לעבוד היום ויחיה עד גיל 95, בהנחה שיפרוש בגיל 60 ויתחיל להשתכר באמצע שנות ה20 לחייו, יעבוד נטו 35 שנה ויהיה פנסיונר זמן זהה. אם נניח לרגע שחישובי ריבית על החסכון מקזזים את פרופיל ההשתכרות העולה (בשנים הראשונות ההפרשה נמוכה) המשמעות היא שאדם כזה צריך להפריש מחצית מהכנסתו נטו כדי לממן את הפנסיה שלו, כדי לחיות באותה רמת החיים. אנחנו לא שם, גם לא קרוב.
אז או שמעלים את ההפרשות או שמגדילים את גיל הפרישה - ועדיף לעשות את שניהם. שטייניץ צודק בנושא הזה במאה אחוז.
כמה דברים -
א. אני לא יודע מאיפה הבאת את המספר 95 שנים.
ב. החישוב שלך על ריביות הוא כל כך לא מתמטי שאני פשוט הולך לעזוב אותו (תגיד לי אם אתה רוצה לריב על זה).
אבל עוד פעם, אני חושב שאתה מסתכל על הבעיה הזו בצורה לא נכונה -
על מנת לספק את כל צרכי החברה האנושית, אנחנו לא צריכים 100% העסקה, אפילו לא קרוב לזה.
עכשיו, אני מסכים שזה רעיון טוב שרוב האנשים יעבדו, מהמון סיבות (שאני מנחש שאני לא צריך להסביר) אבל זה לא בגלל שאחרת "לא יהיה לנו כסף".
כמו שמעבר לחמישה ימי עבודה בשבוע לא פגע בכלכלה, גם זמן פנסיה ארוך יותר לא צריך לפגוע בה.
דבר נוסף - הטענה שמהלך כזה יפגע בצעירים נכונה כמו הטענה שהגירת עבודה תפגע באוכלוסיה המקומית, נשמע אינטואיטיבי - לא נכון בפועל. מיליון רוסים הגיעו לפה בשנות ה90 ואנחנו לא נעשינו יותר עניים בגללם, להיפך. הכלכלה מתרחבת באופן טבעי בעקבות הזרקה חיצונית של כח עבודה. אנשים מקימים עסקים, שוכרים עובדים, מנצלים את הייתרונות היחסיים של המהגרים. אותו כנל לגבי נושא תעסוקת חרדים שמדברים עליו כל כך הרבה.
זו לא השוואה נכונה לדעתי.
כשאתה מביא אנשים חדשים למדינה, אתה מביא גם יצרנים וגם צרכנים - אתה מגדיל את כמות מבקשי העבודה אבל אתה גם מגדיל את הביקוש.
העלאת גיל הפנסיה מגדילה בעיקר את כמות מבקשי העבודה.