גיא האדום כתב:
teknoboy כתב:
20 כתב:
האמת המצב באמת מורכב.
מצד אחד, אני לא בטוח שאנחנו משלמים את המשכורות המנופחות והפנסיה של חברת החשמל. אחרת היא לא היתה בגרעון כזה (תזכרו שמחיר החשמל אמור לכסות את העלויות)
מצד שני, אני לא בטוח שהמחירים בארץ הם זולים. שוב, מחיר מפוקח אמור לכסות את העלויות. יכול להיות שהעלויות של הדלקים בארץ זולות יותר, ודי בטוח שהעלויות של ההולכה והחלוקה בארץ יותר זולות - אין כאן טופוגרפיה מאתגרת או אזורים מבודדים.
מצד שלישי, לא בטוח שתחרות וכוחות השוק מביאים למחירים נמוכים. בבריטניה השוק מופרט לגמרי, יש שישה מתחרים, ונוצר מצב כמו שוק הסלולר כאן - חברות רווחיות בטירוף ומחירים עולים
בכל מקום שבו ניסו להפריט את שק החשמל התוצאה היתה חשמל יקר יותר.
הדוגמה המפורסמת ביותר היא של קליפורניה (כל כך נפוצה שהיא משמשת כטיעון מוחץ למדי בכל דיון על הפרטת תשתיות לאומיות).
קליפורניה זה מקרה מיוחד. זה מקרה מיוחד כי הרגולטור עשה שם פעולות התאבדותיות. המקרה גם מיוחד (ואת זה לפעמים שוכחים) כי החברה שסיפקה חשמל למדינה הייתה מהחברות המושחתות ביותר בהיסטוריה האמריקאית והשילוב בינה לבין רגולטור פסיכי הביא לקטסטרופה. החברה אגב הייתה אנרון.
אשר למחירים בארץ, יש פתרון די ידוע לתעלומה כיצד זה שמחיר החשמל בארץ הוא סביר כאשר המשכורות וההטבות לעובדי החברה חורגים מכל פרופורציה. יש כאן חברה שמצד אחד יש לה הוצאות אדירות ומיותרות ומצד שני ההכנסות לא מאוד גדולות. מי שנדפק אלו בעלי המניות. בכל העולם חברות חשמל הם עסקים מניבי רווחים משמעותיים. בארץ לא. בעלי המניות הם כמובן הציבור כולו.
יותר מכך: החברה גם מגייסת הון באג"ח בערבות ממשלת ישראל, שבזכותה המשקיעים מקבלים ריבית נמוכה מאוד.
החברה לא תוכל להחזיר את החובות הללו אף פעם, ומי שיצטרך להחזיר אותם הם כמובן משלמי המיסים, כלומר אנחנו.
למעשה, תעריפי החשמל האמיתיים הם הרבה יותר גבוהים ממה שאנחנו משלמים בחשבון החשמל, כי אנחנו גם בבוא היום נכסה את כל ההלוואות שחברת החשמל לקחה כל השנים. אנחנו פשוט עדיין לא רואים את זה, כי יום הדין עוד לא הגיע. כשהוא יגיע - הכסף יבוא מקופת המדינה מה שאומר שאו שכולנו נשלם יותר מיסים, או שיקצצו לנו בשירותים שאנחנו מקבלים (חינוך, קיצבאות, בריאות וכו').