Frank Serpico כתב:
teknoboy כתב:
Frank Serpico כתב:
וולטון היה שם את זה כתב:
Noam כתב:
אני מאמין ומקווה שזה באמת נכון, אבל לעשות סקר עם 600 איש במדינה של עשרות מיליונים זה בדיחה
מתמטית, עד כמה שזה מפתיע, אין משמעות לכמות האנשים במדינה, אלא רק לכמות האנשים שאתה עושה עליה את הסקר.
כך שלסקר של 600 אנשים בסין, יש אותה סטיית תקן כמו לסקר של 600 אנשים בישראל.
אולי סטיית התקן לא משתנה מהותית, אבל טעות הדגימה (כשהיחס בין המדגם לכלל האוכלוסיה הנסקרת הוא 1 ל-100,000) עולה משמעותית, ולכן מדגם כזה הרבה פחות מייצג.
עוד פרופסור לסטטיסטיקה הגיע.
ממש לא. ואם אני טועה (ובהחלט יתכן) אז תסביר בבקשה.
בגלל שיקולים של תורת ההסתברות (שאני מודה שאני לא זוכר בהרבה), כשמדובר על תכונה שמתפלגת באוכלוסייה התפלגות נורמלית, כבר במדגם די קטן אתה יכול לקבל תוצאה עם מובהקות יפה.
כמובן שתכונה עם התפלגות כזו היא די נדירה בפשטותה, וגם אוכלוסייה הומוגנית בדרך כלל אינה בנמצא. אבל בכל זאת, אותו עקרון תופס תמיד כשמדובר בסטטיסטיקה, ויש דרכים שונות (בחירת המדגם, כל מיני דרכים חישוביות שונות ומשונות) כדי להתגבר על המוקשים השונים.
לגבי גודל המדגם: שוב בגלל שיקולים של תורת ההסתברות, אין חשיבות אמיתית לגודל האוכלוסיה. גם אם האוכלוסיה גדולה פי עשרים, המובהקות של מדגם באותו גודל תהיה רק טיפ טיפה יותר גרועה (בהנחה שהיא היתה סבירה מלכתחילה). גודל המדגם לא משתנה ביחס ישר לגודל האוכלוסייה. אולי סוג של יחס לוגריתמי שלילי (או הפוך, לא בטוח), אם כבר.
הדרך השנייה להסתכל על זה היא שקשה מאוד לשפר את המובהקות של תוצאות סטטיסטיות (כלומר להקטין את הסיכוי שהן לא יהיו קשורות למציאות) מעבר לרמה מסויימת. במחקרים רפואיים למשל עושים כל מיני סוגים של שמיניות באוויר כדי להגיע לתוצאות יותר מובהקות. ודרך אגב, שם משתמשים לא פעם במדגמים קטנים הרבה יותר, ועל המחקרים האלה נשענות אחר כך החלטות של חיים ומוות ושל מיליארדי דולרים.
ככה שגודל המדגם הוא באמת לא הפקטור המכריע באמינות התוצאות הסטטיסטיות שמוצגות.
(בכלל הסברתי משהו בכל זה?)