שוב בדרכים הארוכות, עודן מכוסות רובן בשלג, על-אף הימים החמימים שהפתיעו בשבוע האחרון. חמימים, במובן של כמה מעלות בודדות מעל לאפס, כמובן. במינכן, השלג כמעט הפשיר כולו, אבל בצפון טרם, ובשבוע שעבר היה כמעט בלתי אפשרי בשל כך לנסוע פה ברכבות. הסבר בהמשך.
קונצרן הרכבות הגרמני, הדויטשה באהן (Deutsche Bahn) אחראי לתנועתם של למעלה משני מיליארד נוסעים בשנה. ובמספרים: למעלה מ- 2,000,000,000 בני אדם. מספר בלתי נתפס, ואופרציה מטורפת שכוללת עשרות אלפי רכבות הנעות במקביל בכל רחבי גרמניה והמדינות הסמוכות.
עדיין, הדויטשה באהן היא החברה השנואה ביותר בגרמניה ורוב הגרמנים בטוחים שהם מקבלים ממנה את השירות הגרוע ביותר האפשרי (אחרי שבוע בישראל אני מניח שהם ינשקו פה את רצפת הקרונות). בימים קרים ומושלגים, תנועת הרכבות משתבשת משום שהמנגנונים האחראיים על החיבור בין המסילות נוטים לקפוא ולחדול מעבודתם, ואפילו החימום האוטומטי שלהם כבר לא מושיע וצריך לשלוח צוות כוננות לטפל בבעיה. כך, כל איחור של רכבת אחת גורר אחריו תגובת שרשרת שמורגשת בעשרות, ואולי אלפי רכבות אחרות. מדהים, כשחושבים על זה.
אני מבלה המון זמן ברכבות, ועוד יותר מכך בלהבין את החברה הגרמנית. על-אף שגם אני ניזוקתי לא פעם מאיחורי הרכבות ושירות הלקוחות הלא ידידותי של הדויטשה באהן, עדיין, כשלוקחים בחשבון את גודל האופרציה הזו, את מערך התחבורה הציבורית הלא ייאמן שיש כאן בכל עיר, את העובדה שהמכוניות הגרמניות הן מכונות שלא מתקלקלות, את הכבישים המדהימים שאפילו בשלג כבד אפשר לשייט עליהם במהירות של 200 קילומטרים בשעה (כן, מניסיון), מגיעים למסקנה הבלתי נמנעת: העם הזה מצטיין בעיקר בלהזיז אנשים ממקום למקום (אכן, היה להם אחלה תרגול בזה לפני 70 שנה).
אז למה בכל זאת שונאים הגרמנים את הדויטשה באהן? בעיקר משום שמחירי הנסיעה הם באמת גבוהים מאוד. למה מחירי הנסיעה גבוהים כל-כך? משום שמזה כעשרים שנה, עת חוברו להן שתי הגרמניות, הכסף הזה הולך כדי לבנות ולשפר את התשתיות הבלתי קיימות עד עלובות במזרח גרמניה. הגרמנים משלמים כיום את מחיר ההזנחה, והכסף הזה אמור, בסופו של דבר, לחבר את מזרח גרמניה לשאר המדינה באותה היעילות והנוחות ממנה נהנים תושבי המערב. הגרמנים משלמים עכשיו כדי שבתוך שנים בודדות לכל אחד מהם תהיה נגישות שווה לכל מקום בארץ שבו הוא חי. כמה פשוט - ככה נכון.
הגרמנים, ולא רק הם, הבינו כבר מזמן עובדה מאוד פשוטה, והבינו אותה מזמן: תחבורה ציבורית טובה היא לב ליבה של חברה מתפקדת. ברמת התשתית והיומיום, אין דבר חשוב מזה. כל גרמני יכול לתכנן לעצמו את היום, את השבוע, את החודש ואת השנה הזו ואת הבאה אחריה, משום שהוא מסוגל לסמוך בעיניים עצומות על אמצעי תחבורה יעילים ועל לוחות זמנים אמינים.
ומה אצלנו?
לפני כמה שבועות קראתי על כך שאגד לא תתקין מסכים באוטובוסים שלה, כאלה שמכריזים על התחנות, משום שהחרדים חששו שעל המסכים הללו עשויות להופיע מדי פעם פרסומות "לא צנועות". עיוור? נכה? בעיה שלך שנולדת בימי הביניים. סליחה, בישראל של 2011:
http://reshet.ynet.co.il/%D7%97%D7%93%D ... geNumber=0 אבל זה כמובן רק הכסף הקטן. זוטות, לעומת שערוריית פתיחת הנתיב החדש לנתב"ג. אותו נתיב שיביא אתכם, או את אלה מכם שמוכנים לשלם עליו, לנמל התעופה היחידי בישראל במהירות הבזק.
אז לא זאת בלבד שהנתיב הזה עולה כסף, כאילו שמדובר במותרות, הרי שלטובת בנייתו הופקע מהציבור נתיב אחד. כן כן, ממש מתחת לאף שלכם. ולמה הופקע הנתיב הציבורי ולא נבנה פשוט נתיב חדש?
- כי הגאונים שתיכננו את נתיב העשירים שכחו שהמקום הפנוי בכניסה לאיילון שמור לרכבת. וכך, במקום לפתור אותנו מפקק, לכאורה, פשוט הגדילו אותו והזיזו אותו כמה מאות מטרים. גאונים? בהחלט! יותר פקקים משמעותם יותר פתיים שיסכימו לשלם עבור הנתיב החדש. יותר פתיים – יותר רווחים ליזמים המוצלחים:
http://www.globes.co.il/news/article.as ... 1000614066ואיפה הרשות המבצעת? זו שנבחרה כדי לממש את האינטרסים של כלל העם? לא יודע, חפשו אותה בחדרי החדרים, מנסה לעקוף את המלצות ועדת שישינסקי ולהעניק עוד כמה מיליארדים מכספי הציבור לברוני הגז רודפי הבצע. כמה רשע ושפלות יש בברית הזו, בין מטילי הוטו על המסכים וחותמי מכתבי הרבנים, לבין תועמלני ההון בכנסת ובממשלה. כמה נוח שיש ערבים ואחמדיניג'אד, וארגוני שמאל "בוגדניים". ללא אלה, עוד היו יוצאים פה חלילה להפגין ברחובות ולשאול שאלות.
אפרופו תחבורה ודמוקרטיה, אולי טוב יהיה אם נלמד מהגרמנים בעוד עניין:
כבר למעלה מארבעה חודשים מתקיימות בשטוטגארט, אולי בירת הקפיטליזם הגרמני, הפגנות ענק אלימות נגד בנייתה של תחנת הרכבת המרכזית החדשה בעיר.
לא, זה לא תושבי שטוטגארט לא מעוניינים בתחנה מרכזית נוחה ויעילה, אלא שפשוט כבר יש להם אחת כזו! הפרויקט המתוכנן הוא מיזם גרנדיוזי של תחנה מרכזית וקניון ענק, שמיקומו טוב פחות ממיקומה של התחנה הנוכחית הנהדרת. בנוסף, מסתבר שפרויקט יעלה הרבה יותר ממה שחושב בהתחלה (למעלה מ-4 מיליארד יורו), והכל מכספי ציבור כמובן.
"עד כאן!", אמרו השטוטגארטאים, שבימים כתיקונם מעדיפים להשוויץ במרצדסים שלהם (המפעל של מרצדס הוא גאוות האזור כולו), ויצאו להפגין. מדי שבוע, כבר למעלה מארבעה חודשים, עוצרים אנשים בגופם את הפרויקט הראוותני. רבים מהם עוזבים את המיטות החמות וישנים במשמרות באתר הבניה, לעתים במינוס 12 מעלות, כדי למנוע את חידוש העבודות.
http://www.socialistworld.net/doc/4453