its-sick כתב:
http://www.news-republic.com/Web/Articl ... d=21168221אני לא בוטח בשום מחקר בודד, אבל אם מחקרי המשך יקבלו תוצאות דומות זה יכול לשנות את הכיוון אליו העולם הולך.
כנס ל-google scholar תכתוב vegetarian diet ותסתכל כמה מחקרים בתחום יש עם מסקנות הפוכות.
יש באוסטרליה מגמה לעשות מחקרים פסאודו-מדעיים לטובת תעשיית הבשר (לא מפתיע, הם יצאנים גדולים מאוד כולל לישראל). אני די מופתע שהמאמר הספציפי הזה פורסם בפלוס 1, שזה עיתון מדעי לא רע (המאמר המדעי המקורי).
בכל מקרה המחקר הזה נטוי להמון הטיות (כמו הציוות של הנבדקים) והמסקנות שלו מבוססות על דיווח עצמי ולא על בדיקות רפואיות (יש אינספור מאמרים מדעיים שמסתמכים על בדיקות בריאותיות בפועל).
המסקנה ההזויה ביותר היא על ההבדל בחיים החברתיים של הצמחונים לעומת השאר.
ועוד תוצאה הזויה היא שככל שצורכים יותר בשר מצב הלב יותר טוב, שזה הוכח הפוך בכל כך הרבה מחקרים.
הדבר שהשפיעה הכי הרבה על התוצאה הסופית היא האלרגיות ופה יש הטייה רצינית - לא הבדילו בין אלרגיות שנרכשו לאחר המעבר לתזונה צמחית לכאלה שלפני (כמה אלרגיות נרכשות בחיים הבוגרים?) וייתכן שצמחונים מודעים יותר לקורה בגופם.
ושים לב למספרים - בכל המחקר הזה היו בסה״כ 0.2% טבעונים, 0.8% צמחונים ו-1.2% צמחונים שצורכי דגים. כלומר 2.2% מכל הנחקרים הוגדרו כצמחונים, שמתוחם רק אחוז שלא צורכים דגים. מכל המחקר הזה אחוז אחד - 154 אנשים בסה״כ. ואלה צמחונים וטבעונים שלא ידוע אם הם שמרו על תזונה נכונה.
לא הבדילו ביניהם ויש חתיכת הבדל בין טבעונים, צמחונים אוכלי ביצים/חלב ואוכלי דגים. למשל, ייתכן שצריכת דגים באוסטרליה גורמת לאנשים שם לצרוך כימיקלים דרך הדגים? הבוס שלי אכל במשך תקופה דגים מאזור מזוהם בבוסטון ונהיה מזה נכה לכל החיים. רק לשחק עם המספרים אם ניקח 100% ״צמחונים״ - 54% מהם אוכלי דגים - ו-30% מהם אלרגניים לעומת כ-18% אצל אוכלי הבשר. יכול שאם נסיר את אוכלי הדגים הפערים יצטמצמו וההפרש יהיה לא מובהק?
דרך אגב - אם אתה קורא את המאמר לעומק, תוכל להסיק באותה מידה שאי צריכת אלכוהול גורמת לבריאות נמוכה יותר, בעיות נפשיות ובעיות חברתיות (ועם זה אני חייב להסכים

).