נקלעתי לסיטואציה די אמורפית, של סגירת חברה ופתיחה במקומה של חברה חדשה באותו מקום העבודה וללא ידיעת העובד (אני).
נראה לי שזאת תופעה די שכיחה בג'ונגל התעסוקה הישראלי (ד"ש לשאוליקו), אבל לא מצאתי אליה שום התייחסות ברשת, או איזשהם נהלים מוסדרים ומעוגנים בדיני עבודה ופיטורין או באתר של משרד הכלכלה, לכן אשמח אם תוכלו לעזור:
ערב בהיר אחד ובלי שום התראה מוקדמת, פתאום דוחפים לי במקום עבודתי טופס 101 (או שזה בעצם נקרא טופס 106?) כדי שאוכל לקבל את המשכורת החודשית (של החודש הקודם).
כשאני מברר מדוע אצטרך שוב למלא מחדש את פרטיי האישיים כדי לקבל משכורת, רק אז נאמר לי שזה מכיוון שהם סגרו את החברה הישנה ופתחו חברה חדשה (עקב כניסת שותף חדש). לי אישית זה די קריטי, מכיוון שמדובר בעבודה נוספת ומשנית, מה שאומר שאני גם אצטרך לרוץ שוב לבלאגן של תיאומי מס וכו', אני בכלל לא בטוח שארצה לעשות את זה.
מבחינה חוקית זה אומר שפוטרתי מהחברה הישנה ואני כמובן אמור לקבל את כל הפיצויים בהתחשב בתקופה שהועסקתי בה (כארבע שנים). אבל הדבר נודע לי בדיעבד רק כארבעים יום בערך לאחר שהם נסגרו ולאחר שהתחלתי לעבוד תחת החברה החדשה.
כעת העניין מתפצל לשניים, מול החברה הישנה ומול החברה החדשה:
לגבי החברה הישנה - מבחינת הוותק שלי, החוק אומר שבעבודה שעתית כגון זאת הם היו צריכים להודיע לי בכתב כחודש מראש, ובאם לא הודיעו אז כעת הם צריכים לפצות אותי על כך בסכום של אותו החודש שבו לא טרחו להודיע. האם במבחן של בית דין לעבודה זה יעמוד? כי מהות החוק הנ"ל היא לתת לעובד את האפשרות להתארגן במהלך אותו החודש ולמצוא עבודה חדשה. אבל מעשית (ולא פורמאלית) המשכתי לעבוד רצוף תחת החברה החדשה עם אותם התנאים הזהים בדיוק, ולכן לא היה נדרש לי החודש הנ"ל כדי להתארגן ולמצוא עבודה. אבל מנגד, נכפה עליי ללא ידיעתי לעבוד במקום עבודה חדש, ובאותו החודש אכן הייתי יכול להתארגן כדי למצוא עבודה אחרת. הנקודה האחרונה מתקשרת גם לנקודה הבאה, בנוגע לחברה החדשה:
מבחינת החברה החדשה, כאמור איש לא עדכן אותי על עצם הקמתה ובדק האם אני בכלל מעוניין להיקלט בה מחדש. לאחר כארבעים יום בערך אני מגלה שבכל התקופה הזאת עבדתי תחתיה, וזאת מבלי שידעתי ומבלי שהוחתמתי מראש על טופס 101 (106?), אלא רק לקראת קבלת תלוש המשכורת על החודש הקודם. שוב, במקרה שלי הדבר מצריך גם תהליך של תיאום מס ובלאגן מתמשך מול העבודה הראשית שלי. עכשיו האם הדבר אומר שאהיה חייב להיקלט שם בעל כורחי כדי לקבל את הכספים שהם חייבים לי על התקופה שעבדתי אצלם ללא ידיעתי, או שישנה דרך מילוט? האם אני יכול לחייב את החברה הישנה לשלם לי עקב הנסיבות החריגות? והאם יש אי אלו הנחיות המעוגנות בחוק לגבי נוהל קליטת עובד חדש, מבחינת החתמה על טפסי 106/101 לפני העבודה ולא בדיעבד רק כשצריך לקבל את השכר, וכו'?
תודה מראש למסייעים