אמיר כתב:
פגשת הרבה אנשים בחיים שלך שגרו במספר מקומות שאמרו "חבל שלא נשראתי באותה מדינה כל החיים שלי"?
כי אני לא (וזה כולל אנשים שחזרו למולדתם בסופו של יום).
לאמיר: זה לא ממש טיעון. אנשים תמיד יצדיקו בדיעבד החלטות שהם עשו (אם מישהו הולך לקנות ספה והיא מאד יקרה, אם בסופו של דבר הוא מחליט לקנות הוא יגיד אח"כ "היא יקרה, אבל שווה כל סנט" ואם הוא מחליט לא לקנות הוא יגיד אח"כ "היא הייתה יפה, אבל יקרה מדי" - אף פעם לא יצטער).
לכולם:
לעניין עצמו, אני ראיתי אנשים שחיו בחו"ל 20 שנה, היה להם טוב כלכלית וחברתית, ועדיין היה חסר להם משהו שבגללו החליטו לחזור לישראל (אגב, חלק מהם חזר חזרה לחו"ל אחרי פחות משנה...).
בנוסף, אני פוגש כאן אנשים שטוב להם, ברור להם שיישארו כאן, ועדיין הם כל הזמן מדברים על הארץ ועל דברים שהיו שם ואין להם כאן.
אז כנראה שזה מורכב ולא כל כך פשוט, זה איזון בין הרבה גורמים ולא תמיד אתה בעצמך יודע לאיזה גורמים יש ערך גבוה יותר.
באופן אישי, אני למשל אחזור לארץ עוד שנתיים, למרות שמהרבה בחינות טוב כאן יותר (החינוך, ההתנהגות של האנשים, האוכל, הבירה, היין, המרחבים, הטיולים, הספורט (שעושים, לא שרואים), ההכנסה בפער עצום). ועדיין, יש דברים בארץ שלעולם לא יהיו לי כאן, ואני מרגיש שהם יותר חשובים לי. זה מאד סובייקטיבי כמובן.
אני יכול להבין בקלות כל מי שמחליט להישאר כאן או במקומות דומים, אבל כל מי שחולם על זה מהארץ ועוד לא התנסה, דעו: דברים שרואים מכאן לא רואים משם.