סתם כי בא לי אדום כתב:
מה? הון מרוכז יכול להתקיים רק אבל רק בתמיכה של מדינה בגופים פרטיים. בהגדרה, שוק חופשי שובר מונופולים.
למה אתה חושב שיש מונופול בנמלים או בחברת החשמל ולא בענף הבגדים למשל? למה אתה חושב שלאחים עופר יש הון עצום ולגברת כהן יש מקסימום פינה בלב אצל לפיד(לא ראית שקשוקה?)?
בנוגע להודו וסין, אנא פרט, אשמח ללמוד.
עוד פעם, אתה מדבר כאילו לא ניסינו את זה, תסתכל מה הלך בארה"ב בתחילת המאה העשרים, אתה חושב שנשיאים רפובליקאים העבירו את החוקים כנגד המונופלים סתם בשביל הכיף?
אני לא יודע מה שוק חופשי עושה בהגדרה, אבל במציאות בלי הגבלות מסויימות החברות הגדולות נהיות יותר גדולות, אתה רואה את זה קורה אפילו עכשיו.
לגבי סין והודו, מדובר בשתי מדינות עם תנאים יחסית דומים ולמרות שהשוק בסין הרבה פחות חופשי מהודו ההצלחה הכלכלית שלה הרבה יותר גבוה.
אתה יכול להסתכל גם על דרום קוריאה (יותר בעבר מבהווה) כלכלה שהיתה בה התערבות ממשלית מאד רחבה והיא צמחה באופן מדהים.
זה לא אומר כמובן שכל התערבות ממשלתית היא טובה, אבל זה אומר שהגישה הסופר פשטנית של יותר שוק חופשי (שזה בגדול אומר לתת לעסקים לעשות מה שהם רוצים)=יותר שגשוג כלכלי לא בדיוק עומדת במבחן המציאות.
סתם כי בא לי אדום כתב:
שאלת למה זה לגיטימי להפלות אנשים. אני נתתי לך כמה סיבות, אחת הסיבות היא הזכות של כל אחד להחליט למי הוא מוכר ומה הוא מוכר. ההשלכה
של ההחלטה שלו יכולה להיות חיובית או שלילית. להלן המוסר- לא להתערב בעניינים של אחרים.
אבל עוד פעם, אתה לא מקבל שיש לך זכות למכור הכל, נכון?
דיברנו אל טילים נגד מטוסים, נכון?
אתה מקבל שיש הגבלות מסויומות שצריך לשים על ה"זכות" שלך למכור מה שאתה רוצה כשזה מגיע לטובת הכלל, ואני עוד פעם לא מבין למה אפליה גזענית לא נופלת תחת ההגדרה הזו.
לגבי המוסר אני באמת לא מבין, הממשלה "מתערבת בעניינים של אחרים" כל הזמן וכל היום, אתה אנרכיסט או משהו?
זה סבבה להגיד שהממשלה מתערבת יותר מדי או שהתערבויות ספציפיות מזיקות לחברה (ואני בגדול מסכים) אבל מוסרית, אלא אם אתה אנרכיסט (אנרכיסט שוק במקרה שלך) אתה מקבל שכחברה יש לנו זכות להגביל חופש של בודדים למען טובת הכלל, זה הבסיס שמדינות (וחברות אנושיות מודרניות בכללי) בנויות עליו.
סתם כי בא לי אדום כתב:
דווקא יש:
כאן יש גם התייחסות לנכים שדווקא מחקר של MIT קבע שנכים פחות התקבלו לעבודה אחרי חוק עזר לנכים
http://www.youtube.com/watch?v=-l3j-mgOHqMכאן וגם בסרטון הקודם מראים שעדיין יש אפליה נגד נשים על אף החוקים:
http://www.youtube.com/watch?v=x_AO3jErazMמה אתה חושב שיקרה אחרי כל התביעות האלו, מי ירצה להעסיק נשים שעוד יכול להיות שהם יביאו ילדים ויעלו הון לחברה/ארגון?
אם לי יש עסק, זה נותן לי אחלה תמריץ להעסיק רק גברים. וחבל.
ג'ון סטוסל?
באמת?
טוב שלא הבאת לי את גלן בק.
ואני מכיר את המחקר הזה של MIT, זה נמצא במועדפים של כל השדרנים בפוקס ניוז, סתם לידע כללי יש די הרבה מחקרים שיוצאים כנגד המסקנות שלו (וזה לא סתם שהוא המודל שהמון מדינות מערביות משתמשות בו) אבל אתה יודע מה?
זה אפילו לא ממש משנה, כי בוא אני אגיד לך מה לא היה לפני שהעבירו את החוק הנ"ל - רמפות לנכים, והיום ארה"ב היא המדינה הכי נגישה לנכים בעולם.
עכשיו זה בהחלט יכול שיש דברים שניתן לתקן בחוק הזה, אבל היד הנעלמה של השוק לא הצליחה לדאוג שאנשים עם מוגבלויות יוכלו להכנס למסעדות ובתי קולנוע.
ואם כבר בנושא הזה עסקינן, היד הנעלמה של השוק לא הצליחה למנוע עבודה של ילדים, לא הצליחה לדאוג לבטיחות במקום העבודה (החוקים שקיימים הועברו בכלל שהיו לנו
דברים כאלו ) לא הצליחה לגרום למעסיקים לשלם שכר שאפשר לחיות ממנו (הגישה של מעסיקים בראשית המאה העשרים היתה שכל עוד שיש מישהו שמחפש עבודה, השכר גבוה מדי) ולא הצליחה לגרום לשיוויון שכר לנשים ומיעוטים (אתה יכול להאשים את החוקים נגד אפליה כמה שאתה רוצה, אבל זה לא כאילו שנשים קיבלו שכר שווה לפני שהם היו קיימים).
סתם כי בא לי אדום כתב:
בנקים חייבים לתת עכשיו אשראי לאותם לקוחות ערבים. מבחינתם(וזה לא חשוב אם זה נכון או לא נכון) הם רואים באותם לקוחות כמסוכנים יותר.
ככל שיהיו יותר חוקים אנטי מפלים, הפחד לא לתת להם אשראי יהיה גבוה יותר, והבנקים יצטרכו לקחת את אותו סיכון, כאשר הם מעלים את הריבית.
אם הכל יסתדר, אז יופי. אם לא, אותם לקוחות ערבים פשוט ישלמו יותר ריביות ויותר עמלות, כנגזרת מהסיכון שהבנקים רואים.
זה בעיה אחת. בעיה שנייה היא שכל בקשה לאשראי מצד לקוח ערבי(ומכאן גם מצד כל גורם אחר) שתסורב יכולה להתפרש אצל הצד השני כאפליה גזענית. ככל שיש יותר פחד שכזה, הבנקים
יהיו חייבים לקחת יותר סיכונים מיותרים. ואז כדי לחסות על זה, הם יצטרכו באופן סיסטמטי לעלות ריביות ועמלות, רק הפעם על כולנו.
אני לא לא חושב שאף אחד מציע לחייב בנקים לתת אשראי לערבים (או לאף אחד), אני באופן אישי אומר שזה לא צריך להיות חוקי להפלות על בסיס אתני.