אמיר כתב:
אוגוסטוס היל כתב:
בהזדמנות ניכנס לדיון על תאוריות הכלכלה הקלאסיות. הן בוודאי לא תמיד תקפות. יש משתנים מתערבים ויש מבנה שוק שונה. אבל עזוב, נניח שאתה צודק.
אני לא אומר שאני נגד מיסוי גבוה על הדלק. אני בעד. רק יש כאן שתי נקודות:
א. הפרופורציה של גובה המס ביחס לשכר היא גבוהה מאוד. אך חשוב מזה:
ב. היעדר אלטרנטיבות ראויות והעדר עידוד ממשלתי לשימוש בתחבורה ציבורית או חסכונית בדלק.
כשיהיו אלטרנטיבות ראויות ואינסנטיב להתנהגות תחבורתית שפויה, אפשר יהיה להעלות את המיסוי (ועדיין, בפרופורציה).
כרגע הממשלה אוחזת את החבל בשתי ההקצוות.
למה?
אתה חוזר על אותה מנטרה שאי אפשר להעלות את מחירי הדלק לפני שיש תחבורה ציבורית שפוייה או משהו, ואני שואל, למה?
אם אני מביא רשימה של דברים חיוביים שיקרו מהעלאת מחירי הדלק, מן הראוי שהתגובה שלך תכלול רשימה של דברים שליליים שאותה העלאה תביא, או לחלופין, אתה יכול לתקוף את הטענות שלי על בסיס עובדתי.
אבל לחזור פעם אחרי פעם ש"אי אפשר" בלי לתת שמץ של טיעון למה, זה לא רציני.
אני באמת לא מבין מה לא ברור פה.
אפשר לעשות הכל, השאלה מה אחריות המדינה כלפי האזרח. ובאמת נראה לי מיותר לפרט. מה לא ברור פה?
אתה בוחן את המציאות מתוך איזה תפיסה מאקרו כלכלית ומאקרו סביבתית. אני מסתכל על האחריות של המדינה כלפי האזרח שמשלם לה מיסים ישירים ועקיפים.
במשך שנים נבנה פה מערכת תחבורה שמתבססת על התניידות ברכבים. תשתיות רכבת עלובות, אוטובוסים שלא מגיעים למקומות רבים וכו'. בשבתות וחגים אין (כמעט) בכלל תחבורה ציבורית (בניגוד לאירופה).
נתנו באשכול הזה מספיק דוגמאות לכך שאנשים (בעיקר במקומות מרוחקים) כמעט חייבים רכב פרטי כדי להתנייד. ישובים שלמים נבנים כמעט ללא תחבורה ציבורית פנימית מתוך הנחת יסוד שכולם מממונעים.
עכשיו באה המדינה ורוצה לעודד נסיעה בתחבורה ציבורית וברכבים חסכוניים ולהפחית את כמות הרכבים. עד כאן יופי טופי.
אז מה עושים? נורא פשוט. מעלים את המיסוי על הדלק (כמובן שזה מס לגיטימי ומתבקש) ובונים תוכניות (מצויינות) לשיפור התחבורה הציבורית. רק מה, זה ייקח עוד כמה שנים עד שהן תיושמנה.
כל מה שאני טוען, זה שלמדינה יש אחריות כלפי האזרחים. תעלו מחירים כשיש אלטרנטיבה לאזרח ואל תאלצו אותו להוציא יותר כסף על דלק בהעדר אלטרנטיבה, להגדיל את נטל המס ולהקטין את ההכנסה הפנויה שלו. זה לא דבר טוב.
אני לא מצפה לתחבורה מדהימה. יש הרבה מקומות בפריפריה שהתחבורה שערורייתית. אה, יש את כביש 6. סבבה, רק שהוא מעודד נסיעה ברכב.