Officer Barbrady כתב:
תעזור לי רגע להבין.
לגיטימי:
הערבים לא מקבלים את החלטת החלוקה ופותחים במלחמה כדי לכבוש את השטחים היהודיים ונכשלים.
הערבים לא אוהבים את היהודים כי הם עושים להם דברים רעים.
הערבים יורים על היהודים טילים כי היהודים לא מכניסים להם בטון לרצועה.
לא לגיטימי:
היהודים פותחים במלחמה כדי לכבוש את השטחים הערביים ומצליחים.
היהודים לא אוהבים את הערבים כי הם עושים להם דבר רעים.
היהודים לא מכניסים בטון לרצועה כי הערבים בחרו בארגון שיירה על היהודים טילים.
זה הנרטיב הפלשתינאי. אתה אימצת אותו וזכותך, למה שאני לא אאמץ את הנרטיב היהודי?
הסכסוך הזה מורכב מנרטיבים, אין כאן צד אחד שהוא קורבן וצד אחד שהוא אכזר. כן יש צד אחד שהוא חזק וצד אחד חלש, ואני מבין איך אפשר לבלבל חלש עם קורבן, אבל זה לא המצב כאן. בנרטיב שלי, שניסיתי להציג לך אותו פה, אני הקורבן. אני נוהג בערבים בצורה הוגנת ומוסרית והם בתמורה רוצחים את הילדים של העם שלי בשנתם. אתה לא יכול לערער על המרטיב שלי, לא משנה כמה חזק תתנגד לי. יש כיבוש, הוא לא טוב, הוא הכרחי לי בתור יהודי. כרגע אני מעדיף שהמצב יישאר כפי שהוא, כי אני מוכן להכיל את ההתנגדות הפלשתינאית אבל לא טילים על מרכז הארץ. אם יבוא יום שבו הפלשתינאים יהיו חזקים מספיק כדי לעשות את החיים שלי בלתי נסבלים, אני אחתור לסיום הכיבוש. כרגע אני לא רואה איך הם הופכים להיות כוח צבאי משמעותי נגד צה״ל והשב״כ, ובגלל זה הסיכוי היחיד שלהם למדינה עצמאית היא זניחת האלימות וחינוך לדמוקרטיה.
טוב, אנחנו הולכים קצת במעגלים, זה קצת מייאש. היה נראה לי בהרבה שלבים שאתה דווקא מוכן להקשיב. זה מאכזב...
אם אני מסכם את דעתך בכמה משפטים, זה הולך כך:
אמנם גרמנו להם עוול מההתחלה, עשינו דברים לא מוצדקים, אנחנו אולי ממשיכים לגרום עוול עכשיו. כל זה גרם להם להתנגד ו"לטבוח בנו". אבל עכשיו, אחרי כל השנים הללו הם כל כך שונאים אותנו, אז אם נפסיק לעשות את זה (הכיבוש) הם יירו עלינו טילים. לכן חייבים להמשיך לעשות את זה, זה עדיף כדי לשמור על היהודים.
האם אני מתאר נכון את גישתך?
בעתיד, אתה צופה שהמשך המצב הנוכחי ישפר את הסיכוי שהפלשתינים יורידו בעצמם את איום הטילים, או שלא, ואז נמשיך ככה לעולם.
האם זו התחזית שלך?
אז ככה:
1. בגלל גישה מוסרית שונה אין לי כנראה איך לשנות את ראיית עולמך. אני חושב שעם צריך לקחת אחריות על תוצאות המעשים הנבזיים שלו, ולא יכול לומר "לא משנה מה היה עד עכשיו וממה נובעת ההתנגדות שלהם, עכשיו הם רוצים לירות עלינו טילים, אז נמשיך בכיבוש ונאמלל אותם יום יום". אני לא יכול לחיות עם זה מוסרית.
2. גם אם הייתי מקבל את זה מוסרית, זה לא נכון פרקטית. סיכסוכים נפתרים כאשר כל צד מכיר בנרטיב של הצד השני, ויש רצון להתקדם קדימה. לומר "נמשיך לעשות את מה שעשינו עד עכשיו" לא מקדם כלום.
אם הגישה של דה קלרק הייתה כמו שלך ושל נתניהו, עד היום היה אפרטהייד בדרום אפריקה. הרי מה אמרו שם כל הזמן? מי שכבר קפץ את השלב המוסרי שאתה תקוע בו והבין שמה שעושים לשחורים אינו מוסרי אמר: "אוקי, זה נכון, אבל אם ניתן להם זכויות שוות הם ישחטו אותנו". כשבא מנהיג אמיתי ולא הקשיב למפחידים, רק אז באה ההתקדמות.
אם הגישה של אהוד ברק הייתה כמו שלך ושל נתניהו, עד היום היינו אוכלים קש בלבנון, כי "ברגע שנצא יירו עלינו טילים". כשהוא לא הקשיב למפחידים הוא הוציא אותנו מלבנון.
אני זוכר את אנשי "לעצור את הנסיגה בסיני". מישהו מהם אמר לי אישית "אתה יודע מה יקרה אם מלחמה כמו יום כיפור תיפתח בגבולות 67? זה הסוף של המדינה!" תודה לאל שבגין לא הקשיב להפחדות שלהם.
תמשיך להפחיד, נישאר מאחור.
3. זה לא נכון פרקטית גרסה 2: במצב הנוכחי של השפלה, חניקה, ודיכוי של האוכלוסיה הפלשתינית אתה רק מגדיל את חבית אבק השריפה שתתפוצץ בסוף. הפוך ממה שאתה חושב שיקרה. אף אחד שם לא יבוא יום אחד ויהיה נחמד אליך. הזעם רק הולך וגדל, ויום אחד כשלא יהיה להם מה להפסיד, יישפכו כאן נהרות של דם. אז אתה כותב " אני נוהג בערבים בצורה הוגנת ומוסרית והם בתמורה רוצחים את הילדים של העם שלי בשנתם", וחוזר ומתעלם מהמציאות. שום הוגנת ושום מוסרית. הבאתי לך כמה דוגמאות בעניין, והצעתי לך לחקור קצת את המציאות ולגלות איפה אתה טועה, ואתה מסרב. מה שאנחנו עושים שם מוסיף דלק לחבית אבק שריפה הזו יום יום, והזמן רק גורם לכך שנהרות הדם יהיו גדולים יותר.
אבל זה רק פרקטי, לא קשור למוסר...