pelegs כתב:
רגע, והסנאט אינו פוליטי?..
אני אפילו ארחיב את ההגדרה: כל דבר שקשור ביכולת של אדם או קבוצה לנהל משאבים - זה פוליטיקה.
ובניגוד לליברלים, אני לא מאמין שצריך להסתכל על הכל כמעין משחק פרוצדורלי. דווקא השמרנים בארה"ב מבינים יפה שיש להם מטרות והם ישיגו אותן בכל דרך שהם יכולים to get away with. ממש לא מעניין אותי מה היו המוסכמות הבורגניות בפרלמנט לגבי אישור מועמדותו של שופט כזה או אחר. גם לא מעניינות אותי המוסכמות לגבי איך נשיאים אמורים להתנהג (מה שמפריע לי בטראמפ זה לא שהוא "בלתי נשיאותי", אלא שהוא פאשיסט). כל דרך חוקית - וכן, לפעמים גם התנגדות לחוקים בלתי מוסריים - היא לגיטימית בעיני. כי לאנשים מחוץ למעגל הגברים הלבנים-הטרו-וכו' ממעמד הביניים+, לא מדובר במשחק אלא במאבק על היכולת לחיות.
ברור שהסנאט פוליטי, אז?
ההצבעה על מועמד לנשיאות, עד כה בהיסטוריה, הייתה לא פוליטית.
אני לא מדבר איתך על לגיטימי או לא. אבל אי אפשר להתעלם מזה שהרפובליקנים שברו כאן את הכלים. יכול להיות שהכלים הללו היו צריכים להשבר, אבל אי אפשר להעמיד פנים שזה לא משהו יוצא דופן שקרה.
ואגב, אני לא מסכים שלא צריך להסתכל על דברים גם כמשחק פרוצדורלי. במיוחד בארה״ב, שיש כל כך הרבה דברים שנשארו מעורפלים בחוק, כי הסתמכו על זה שאנשים ישמרו על הכבוד ועל אותה פרוצדורליות.
לצורך העניין, בוא ניקח לדוגמא את עניין האלקטורלים. (ונשים בצד את זה שאני חושב ששנינו מסכימים שזו שיטה נוראית שנועדה לחזק את בעלי העבדים, וחייבת להתבטל. כרגע היא קיימת, וצריך להתייחס לזה)
הבחירות הכלליות הן הרי רק בחירות דמה. בחירות המלצה. הבחירות האמיתיות בארה״ב הן ב-13 בדצמבר, באסיפת האלקטורלים. זה מה שהחוקה דורשת כרגע. אלא שהחוקה לא מתייחסת לעל פי מה אותם אלקטורלים צריכים להצביע, ולכל מדינה מותר להחליט על זה בצורה אחרת.
רק ב-30 מדינות האלקטורלים חייבים לפי החוק להצביע לפי הצבעה האוכלוסייה הכללית באותה מדינה, רק ב-16 יש מנגנון שמאפשר אכיפה או ענישה למי שמצביע אחרת, ורק ב-7 מדינות האכיפה היא החלפה מיידת של אותו אלקטורל (ב-9 הנוספות יש קנס של כמה מאות עד כמה אלפי דולרים, אבל ההצבעה תשאר על כנה). ועדיין, הרוב המכריע מצביעים לפי הצבעת המדינות, כי המסורת הפרוצדורלית הזו חשובה שם.
יותר מכך, מכיוון שהחוקה מאפשרת לכל מדינה להחליט באופן עצמו על חוקים על איך האלקטורלים יצביעו, בין שמתפרסמות תוצאות הבחירות ועד לאסיפה האלקטורלית מותר למדינות להעביר חוק שהאלקטורלים חייבים להצביע למועמד הרפובליקני, גם אם האנשים במדינה הצביעו אחרת, וזה יהיה חוקי לגמרי וקביל.
ועדיין, זה לא קורה, כי המסורת הפרוצדורלית הזו חשובה. החוק שם מעומעם בצורה הזוייה, ומה ששומר בתכלס על זה שזה יהיה עדיין סוג של דמוקרטיה זה נטו אותה מסורת פרוצדורלית. לא נכון יהיה לבטל אותה כל כך מהר.
האם זה אומר שצריך לשמור על כל מסורת? לא. יש דברים ישנים והזויים שלא מתאימים לתקופה המודרנית וצריכים להשתנות עם הזמן. אבל צריך להבין שכל שינוי כזה הוא מהותי. כשאתה שובר את כללי המשחק, אתה צריך להבין שגם הצד השני ישבור את כללי המשחק. ובמציאות פוליטית שקיום הדמוקרטיה תלוי בזה שהצדדים ישמרו על כללי המשחק, זה משמעותי.
שבירת משחק שאני בעדה למשל זה להפוך את דיסי ואת פורטו ריקו למדינות (זה שבירת משחק כי עד כה אושרו מדינות בזוגות של מדינה אחת לכל צד, כדי לשמור על איזון, ועכשיו מדובר על 2 מדינות דמוקרטיות), אבל אני בעד זה רק כי בנוסף לזה שזה צעד צודק וראוי, גם תוצר לוואי שלו יהיה שזה יקשה על הרפובליקנים להגיב בצורה שתהרוס את הדמוקרטיה עוד יותר.